Народна Освіта » Географія » Води суходолу

НАРОДНА ОСВІТА

Води суходолу

Пригадай або здогадайся

1. Від чого залежить розподіл вод на території материка?

2. Які є типи живлення річок?

3. Які бувають озера за походженням?

4. Що таке льодовики?

Річки Південної Америки

 

 

Загальні риси поверхневих вод. Води материка представлено великою кількістю річок, озерами, болотами, гірськими льодовиками. Досить густа мережа річок у Південній Америці зумовлена пануванням на більшій частині території вологого клімату. Оскільки головним вододілом між басейнами Тихого і Атлантичного океанів є Анди, то всі великі річки материка впадають в Атлантичний океан. У Тихий океан несуть води лише короткі, непридатні для судноплавства гірські річки (мал. 2.65). Загальними особливостями річок Атлантичного басейну є великі площі їхніх басейнів і повноводність. Усі річки материка мають переважно дощове живлення, тому ті з них, що течуть у районах сезонного випадання дощів субекваторіального і тропічного поясів, узимку дуже міліють, а влітку, розливаючись, виходять із берегів.

Ріика-гігант. Амазонка — найбільша за площею басейну (понад 7 мли км2) і найбагатоводніша річка не тільки Південної Америки (мал. 2.66), а й усієї земної кулі. Якщо прийняти за витік Амазонки річку Мараньйон, то довжина її дорівнює 6 400 км. З витоком Укаялі її довжина становить понад 7 000 км. Амазонка тече по рівнинній місцевості з незначним похилом, а тому має повільну течію й утворює безліч порівняно великих та малих

островів, проток і стариць. Глибина її у деяких місцях — 50 і навіть 100 м, а ширина — 5 км у середній течії і до 20 км — у нижній. Це дає змогу навіть морським суднам підніматись угору по річці на сотні кілометрів. Амазонка приймає понад 500 приток, з яких 12 не поступаються своєю величиною перед великими річками Європи. Вона багатоводна протягом усього року, але максимальне підняття рівня води спостерігається у березні-квітні, коли праві притоки під час дощів у Південній півкулі підвищують її рівень на 10-15 м (мал. 2.67).

 

 

 

 

Парана. Друга за площею басейну на материку річка — Парана. Її розширене гирло називають Ріо-де-Ла-Плата, тобто річка Ла-Плата. На притоці Парани — річці Ігуасу розташований один з найбільших у світі комплекс водоспадів, що має ширину 2,7 км та складається із 270 окремих водоспадів. Висота падіння води у них досягає 82 м (мал. 2.68).

Оріноко. На півночі Південної Америки найбільшою річкою є Оріноко. Її середня та нижня течії дуже зручні для судноплавства. У верхній течії Оріноко, як і Парани, а особливо на притоках, що беруть початок із плоскогір’їв, є багато водоспадів і порогів. На одній із таких приток (річці Чурун) розташований найвищий водоспад світу — Анхель (1 054 м) (мал. 2.69).

Озера материка

Озера материка. Великих озер у Південній Америці мало. Найбільше їх в Андах. Серед них — найвисокогірніше озеро в світі — Тітікака (мал. 2.70). Поверхня його водного дзеркала є на висоті 3 812 м.

На півночі материка розташоване велике солонувате озеро Маракайбо — найбільше за площею озеро в Південній Америці (13 210 км2).

 

Підземні води і льодовики. Територія Південної Америки добре забезпечена підземними водами. Вони зосереджені в прогинах платформи на низовинах.

На материку є гірські льодовики (мал. 2.71). їх більше в південній частині Анд, де клімат холодніший, ніж в екваторіальній та тропічній частині гір. Тут лежить гігантський Патагонський льодовиковий щит, на якому розміщуються 47 великих льодовиків, багато з яких спускаються в Атлантичний океан. Частина цього льодовикового щита — Національний парк Лос-Гласьярес, занесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

1. Чим відрізняються річки материка басейнів Атлантичного та Тихого океанів?

2. Чому Амазонка є повноводною цілий рік, якщо вона розливається найбільше?

3. Що приваблює туристів з усього світу на річках Парана та Оріноко?

4. Які найвідоміші озера є в Південній Америці?

5. Де на материку поширені льодовики?

Застосуй знання, дізнайся більше

1. Чому на території материка є дуже мало річок із басейнами внутрішнього стоку? Де вони розташовані?

2. Схарактеризуй режим річки Амазонки. Від чого він залежить?

3. Порівняй річки Амазонку та Конго. Які їхні спільні та відмінні риси?

Назви зображені об’єкти чи явища

 

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Гілецький

 

Категорія: Географія

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 11:23, Переглядів: 1767