Народна Освіта » Географія » Тектонічні структури, рельєф, корисні копалини

НАРОДНА ОСВІТА

Тектонічні структури, рельєф, корисні копалини

Пригадай або здогадайся

1. Які форми рельєфу можуть утворюватись на стику літосферних плит?

2. Яким за віком ділянкам земної кори відповідають рівнини?

3. Чому молоді за віком гори здебільшого мають стрімкі схили, а старі — пологі?

4. Які корисні копалини поширені на молодихділянках земної кори?

Загальні риси рельєфу

 

Аналізуючи фізичну карту. Середня висота поверхні Південної Америки становить 655 м. При цьому близько 50 % території — висотою до 300 м над рівнем моря. Найвища точка розташована в горах Андах (мал. 2.53) і має висоту 6 960 м (г. Аконкагуа). Найнижча знаходиться у південно-східній частині материка на березі озера Лагуна-дель-Кар-бон (безстічна область Велика депресія Сан-Хуліан) — 105 м нижче від рівня моря (мал. 2.54).

За характером рельєфу Південна Америка поділяється на дві частини: рівнинно-плоскогірний Схід і гірський Андійський Захід. Анди є сильно розчленованими горами, а на сході материка немає значних перепадів висот.

Тектонічна будова і рельєф

Сучасна поверхня платформ.

Схід материка сформувався на давній Південноамериканській платформі, а гори Анди — в рухомій складчастій області земної кори.

Трохи піднятим ділянкам платформи, де на поверхню виходять кристалічні породи (щитам), відповідають Бразильське і Гвіанське плоскогір’я. Тривалі рухи земної кори там супроводжувались утворенням тріщин, витіканням магми

на поверхню. Розломи земної кори розбили плоскогір’я на окремі масиви, які піднімаються над навколишнім простором у вигляді гігантських столоподібних блоків.

"її*- Чи відомо тобі?

Тільки для Гвіанського нагір’я у Південній Америці характерні плосковершинні гори (тепуї). Слово «тепуй» мовою індіанців означає «дім богів». Тепуї зазвичай складаються з блоків докембрійського пісковику або кварцитних скель, які підносяться над прилеглими територіями. Через ізольованість плоско-вершинних поверхонь тепуїв для них характерні рідкісні видирослин і тварин.

 

Найбільші низовинні рівнини (Амазонська, Орінокська, Ла-Платська) відповідають тектонічним прогинам платформи. Амазонська низовина є найбільшою рівниною земної кулі.

Рельєф низовин доволі одноманітний: рівнинні заболочені простори складено осадовими породами континентального та морського походження.

 

Анди — молода гірська країна. Анди — молоді гори, що піднялися в основному в альпійську епоху горотворення на стику океанічної та континентальної плит. Підйоми земної кори супроводжувались інтенсивним вулканізмом. І сьогодні в Андах тривають активні горотвірні процеси. Тут відбуваються сильні землетруси, виверження вулканів. Найвідомі-ші з вулканів — Котопахі (найвищий вулкан суші — 5 897 м), Льюльяйльяко, Сан Педро (мал. 2.55), Сан Пабло та інші.

Хребти Анд тягнуться вздовж узбережжя Тихого океану, то розходяться, то зближуються, утворюючи гірські вузли. Між хребтами в Центральних Андах розміщені плоскогір’я. Розломи і скиди утворили круті уступи, ріки проклали глибокі ущелини, схили гір покриті кам’яними осипищами. Значна кількість льодовиків створює відповідний рельєф — обширні льодовикові долини, заглиблення,

 

урвища. Багато вершин має стрімкі схили, загострені вершини (піки).

 

Корисні копалини

Багатства надр материка. Надра Південної Америки багаті різноманітними корисними копалинами. З прогинами платформи, міжгірними і передгірними западинами пов’язані родовища корисних копалин осадового походження — нафти, природного газу, кам’яного вугілля. Найбільші нафтові родовища зосереджено на півночі материка (мал. 2.56).

 

На плоскогір’ях східної частини материка з виходами або близьким заляганням магматичних порід пов’язані родовища руд металів цирконію, титану, урану, нікелю; з метаморфічними породами — заліза, марганцю; з осадовими товщами — поклади бокситів.

Руди металів і дорогоцінне каміння.

Великі запаси рудних копалин магматичного і метаморфічного походження є і в Андах. Серед них родовища руд чорних і кольорових металів: міді, олова, вольфраму, молібдену, срібла, свинцю і цинку. Слово «анди» мовою племені інків перекладається як «мідь». У горах видобувають також платину, золото, дорогоцінне каміння (мал. 2.57). На території Бразильського плоскогір’я та Гвіанського нагір’я видобувають алмази.

Серед інших материків Південна Америка за запасами залізних та мідних руд посідає перше місце, титану, молібдену, олова — друге, марганцю, золота — третє місце.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

1. На які дві частини за характером рельєфу можна умовно поділити материк?

2. Які особливості тектонічної будови та рельєфу рівнин?

3. Які особливості тектонічної будови та рельєфу Анд?

4. Де на території ПівденноїАмерики поширені паливні корисні копалини?

5. Чому на материку багато рудних корисних копалин?

Застосуй знання, дізнайся більше

1. Які висоти характерні для різних частин Анд? З чим можуть бути пов’язані відмінності?

2. За допомогою фізичної карти визнач найбільші висоти Гвіанського та Бразильського плоскогір’їв.

3. Порівняй рельєф Південної Америки та Африки.

Назви зображені об’єкти чи явища

 

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Гілецький

 

 

Категорія: Географія

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 11:21, Переглядів: 2271