Народна Освіта » Географія » Води суходолу

НАРОДНА ОСВІТА

Води суходолу

Пригадай або здогадайся

1. Чи густою є річкова мережа у межахАфрики?

2. До яких басейнів належать річки Африки?

3. Яке живлення можуть мати річки Африки?

Загальні риси вод Африки

Мало опадів — мало річок. Одна з основних рис Африки — порівняно невелика кількість вод суходолу. Це пояснюється тим, що на більшій частині території материка випадає мало опадів, а випаровування з поверхні, через високі температури, повсюдно велике.

 

Води Африки розподілені дуже нерівномірно. Густа річкова мережа розвинута тільки там, де випадає багато опадів і поширені водотривкі гірські породи (передусім в екваторіальному кліматичному поясі та прилеглих до нього частинах субекваторіальних поясів). Понад третина материка не має постійного стоку. Вода там з’являється у зниженнях поверхні тільки після дощів, які трапляються дуже рідко (у Сахарі, пустелі Наміб). У пустелях є сухі рус-

ла — ваді (мал. 2.18), які свідчать про вологий клімату минулому. Безстічні озера або болота на місці колишніх озер займають днища западин (озера Чад, Туркана).

( ; ; \ "її*- Чи відомо тобі?

Водоспад Інга у нижній течії річки Конго належить до системи порогів та водоспадів Лівінгстона. Найбільша висота 'падіння води становить 96 м, ширина — змінюється від 260 м до 4 км. За об’ємом води, яку водоспад пропускає під 'час 'повені, він вважається найбільшим у світі. У нижній частині водоспаду планується будівництво сучасної ГЕС «Гранд Інга» потужністю 39 млн кВт.

 

Басейни, водоспади, режим стоку рійок. Особливістю річкової мережі Африки є значна площа областей внутрішнього стоку (близько 1/3 всієї площі материка). Річки впадають в озера, що не мають стоку в океан, або губляться в пісках чи болотах. Внутрішній стік пов’язаний як із дефіцитом вологи, так і з багатьма западинами на материку. Решта річок розподіляється між басейнами Індійського та Атлантичного океанів. На всіх ріках Африки багато порогів і водоспадів, що пов’язано з неглибоким заляганням твердих кристалічних порід платформи і припідняті-стю окраїн материка.

 

Ріки Африки мають переважно дощове живлення. Режим стоку майже повністю збігається з режимом опадів. Ріки субекваторіальних і тропічних кліматичних поясів пов-новодніші літом, а середземноморського типу клімату — зимою. Річка Конго повноводна впродовж усього року, оскільки в неї впадають річки обох півкуль, а літній дощовий сезон настає на півночі й півдні в різні місяці.

Найбільші річки Африки

Найдовша рійка світу. Найдовша річка Африки та світу — Ніл (6 671 км). Витік річки тривалий час був невідомий європейцям. Тільки в 70-х роках XIX ст.

 

було відкрито річку Кагера, що впадає в озеро Вікторія із заходу і вважається витоком Нілу. У верхній частині течії Нілу є цілий каскад порогів і водоспадів. Після впадіння в неї декількох приток зростає водність річки, і її тут називають Білим Нілом. Біля міста Хартум Білий Ніл зливається з Голубим Нілом, який бере початок на Ефіопському нагір’ї з озера Тана. Звідси, вже під назвою Ніл, річка перетинає виходи твердих кристалічних порід.

Раніше тут були пороги, які заважали судноплавству (цим і пояснюються труднощі доступу у верхів’я Нілу в минулому). Після побудови висотної Асуанської греблі (мал. 2.19) на місці порогів створено велике водосховище.

 

Нижче від Асуана Ніл стає широкою спокійною рівнинною річкою, що впадає в Середземне море, утворюючи велику дельту (мал. 2.20). Як і в усій заплаві Нілу, тут багато родючого мулу. Він наноситься під час паводків переважно з Ефіопського нагір’я.

Режим Нілу є своєрідним. Основна маса води в головну річку потрапляє із Голубого Нілу — повноводного під час літніх дощів. Підйом води досягає пониззя ріки у кінці літа — на початку осені. У середній течії Ніл повноводніший, ніж у нижній. Це пов’язано з великою втратою води на випаровування в пустелі, через яку він протікає протягом сотень кілометрів, не маючи приток.

Інші річки Африки. Довжина річки Конго (разом з притокою Луалабою) становить близько 4 320 км. Однак за об’ємом води, який за рік вона виносить в океан, річка займає друге місце у світі. Конго скидає в океан у 20 разів більше води, ніж Ніл, і в чотири рази більше від Нігеру, який мало поступається їй довжиною (4 160 км). У південній частині материка несуть свої води у різні океани Замбезі (довжина 2 660 км) та Оранжева (довжина 1 860 км).

Озера і підземні води. Водні ресурси

 

Озера Африки. В Африці багато озер, западини яких мають різне походження. Є тектонічні озера, які розміщені в грабенах по лінії Великих Схід-ноафриканських розломів. Озера цього типу видовжені, вузькі, дуже глибокі (майже до 1500 м), з крутими берегами. Найбільші серед них — Танганьїка (мал. 2.21), Ньяса.

Є озера, які утворилися в прогинах земної кори. Таке походження має западина озера Вікторія, найбільшого за площею в Африці. Дно плоскої западини займає й озеро Чад. Його обриси залежать від кількості води, що стікає в озеро, береги заболочені. На Ефіопському нагір’ї є озера вулканічного походження. Найбільше з них — озеро Тана утворилося шляхом перекриття долини річки потоками лави (мал. 2.22).

 

Вода — це життя. У надрах материка є великі запаси підземних вод. Особливо важливе значення вони мають у посушливих районах материка. У водоносних горизонтах у Сахарі, напівпустелях і пустелях Південної Африки є запаси прісних вод. Вони підходять близько до поверхні в зниженнях рельєфу — западинах, сухих руслах.

Вода — це життя, тому в напівпустельних і пустельних районах біля природних водойм, колодязів сформувалися оазиси. Тут ростуть пальми та інші рослини, а на зрошуваних землях вирощують сільськогосподарські культури, плодові дерева.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

1. Які загальні особливості річкової мережі Африки?

2. Якими є живлення і водний режим річокАфрики?

3. Які особливості течії і режиму річки Ніл?

4. Які за походженням озера є в Африці?

5. Яке значення мають підземні води для посушливих районів Африки? Застосуй знання, дізнайся більше

1. Використовуючи атласта інші джерела знань, опиши річку Нігер.

2. Використовуючи атлас та інші джерела знань, опиши озеро Чад.

Назви зображені об’єкти чи явища

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Гілецький

 

 

Категорія: Географія

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 11:18, Переглядів: 1318