Народна Освіта » Хімія » Розчини. Кількісний склад розчинів

НАРОДНА ОСВІТА

Розчини. Кількісний склад розчинів

Поняття про розчини

Вода — найпоширеніший розчинник серед усіх існуючих у природі. Можна впевнено стверджувати, що вода є універсальним розчинником. Це не означає, що вона може розчиняти всі існуючі речовини, але серед усіх існуючих розчинників вона розчиняє більше речовин, ніж інші.

Потрапляючи у воду, речовина під впливом молекул води розпадається на окремі частинки (молекули або йони) (мал. 113). Отже, при розчиненні речовини подрібнюються і рівномірно перемішуються з водою. Розчин може бути забарвленим (як у випадку мідного купоросу або марганцівки) або безбарвним (розчин кухонної солі або цукру), але при цьому він завжди прозорий. Колір розчинам надає розчинена речовина. У закритій посудині розчин може зберігатися як завгодно довго, якщо розчинена речовина не вступає з водою в хімічну реакцію і не розкладається.

Розчини — це однорідні суміші змінного складу, що складаються з розчинника і розчинених речовин.

Подібно до інших сумішей, розчини не мають сталого складу. Залежно від співвідношення кількості двох змішаних речовин розчини можуть мати різний склад.

Речовину, що міститься в розчині в надлишку й перебуває в тому самому агрегатному стані, що й розчин, називають розчинником, а інші компоненти — розчиненими речовинами. У сумішах із водою розчинником вважають воду. Крім неї, як

 

 

Мал. 113. Шматочок твердої речовини (калій перманганату, або марганцівки) подрібнюється і перемішується з водою, утворюючи розчин

 

розчинник застосовують и інші рідини: етиловии спирт, гас тощо. Йодна настоянка, яку використовують для дезінфекції ран, є спиртовим розчином Иоду. Змити фарбу з рук або одягу можна за допомогою шматочка вати, змоченого ацетоном або бензином, — ці рідини добре розчиняють фарбу. Але в шкільному курсі хімії ви матимете справу переважно з водними розчинами.

 

Масова частка розчиненої речовини

Працюючи з розчином, важливо знати його склад: скільки він містить розчинника і розчиненої речовини. Існує кілька способів вираження складу розчинів, але найчастіше використовують масову частку розчиненої речовини, якою виражають масу розчиненої речовини в 100 г розчину у відсотках або в частках від одиниці. Наприклад, розчин солі з масовою часткою 3 % — це розчин, у 100 г якого міститься 3 г солі. Маса води в цьому розчині становить: 100 г - 3 г = 97 г.

Отже, для приготування 100 г цього розчину необхідно розчинити 3 г солі в 97 г води.

Масова частка речовини в розчині показує, яка частина маси розчину припадає на розчинену речовину.

 

Масову частку розчиненої речовини обчислюють за формулою:

 

Якщо цей дріб помножити на 100 %, то одержимо значення масової частки речовини у відсотках:

 

При цьому маса розчину дорівнює сумі мас усіх компонентів розчину:

 

Знаючи масу розчину і масову частку розчиненої речовини, можна обчислити масу речовини:

 

Знання масової частки розчиненої речовини часто використовують для обчислень, пов’язаних із приготуванням розчинів із чистої речовини та води, розбавлення розчинів певної концентрації тощо.

Розглянемо розв’язання типових задач із використанням масової частки розчиненої речовини.

Задача 1. Обчисліть масову частку цукру в розчині, який містить 200 г води і 50 г цукру.

Задача 2. Яка маса солі міститься в розчині масою 50 г із масовою часткою розчиненої речовини 25 %?

Задача 3. Обчисліть масу розчину кислоти з масовою часткою 30 %, що можна приготувати з кислоти масою 90 г.

Задача 4. Визначте масу води, у якій необхідно розчинити 2 г солі, щоб отримати розчин із масовою часткою солі 0,1 %.

ЛАБОРАТОРНИЙ ДОСЛІД № 4

Виготовлення водних розчинів із заданими масовими частками розчинених речовин

Обладнання: терези, мірний циліндр, скляна паличка, хімічна склянка.

Реактиви: будь-яка наявна в кабінеті хімії розчинна сіль. Правила безпеки:

• при виконанні дослідів використовуйте невеликі кількості реактивів;

• остерігайтеся потрапляння реактивів на одяг, шкіру, в очі.

1. Обчисліть масу солі та води, необхідних для приготування розчину масою 50 г із масовою часткою солі 5 %.

2. На ліву шальку терезів поставте хімічну склянку і зважте її. На праву шальку додавайте важки так, щоб їхня маса дорівнювала сумарній масі хімічної склянки і солі, необхідної для приготування розчину. У хімічну склянку поміщайте невеликими порціями сіль, поки маси обох шальок терезів не врівноважаться.

3. У мірний циліндр налийте необхідний для приготування розчину об’єм води. Зауважте, що чисельно маса води в грамах, яку ви обчислили, дорівнює об’єму води в мілілітрах, бо густина води дорівнює 1 г/см3.

4. Вилийте відміряний об’єм води в хімічну склянку до відваженої солі і ретельно перемішайте суміш скляною паличкою до повного розчинення речовини.

5. Запишіть у зошит обчислення та зробіть висновки.

Висновки:

1. Вода — найпоширеніший розчинник, вона здатна розчиняти багато речовин. Розчини — це однорідні суміші, що складаються з розчинника і розчинених речовин.

2. Для вираження складу розчинів часто використовують масову частку розчиненої речовини, що дорівнює відношенню маси розчиненої речовини до маси розчину.

3. Масову частку виражають у частках від одиниці (безрозмірна величина) або у відсотках. Для отримання числа у відсотках необхідно значення масової частки помножити на 100 %.

Контрольні запитання

1. Для чого можна використовувати відомості про склад розчину?

2. Напишіть формулу для обчислення масової частки розчиненої речовини.

3. У яких одиницях вимірюють масову частку розчиненої речовини? Завдання для засвоєння матеріалу

1. Чи зміниться масова частка солі в розчині при його зберіганні: а) у закритій посудині; б) у відкритій посудині? Відповідь поясніть.

2. У розчині масою 120 г міститься глюкоза масою 3 г. Визначте масову частку розчиненої речовини.

3. Обчисліть масу солі, що лишиться при випарюванні води з розчину масою 150 г, у якому масова частка солі становить 5 %.

4. У воді масою 180 г розчинили соду масою 20 г. Визначте масову частку розчиненої речовини.

5. В одній склянці води (200 г) розчинили лимонну кислоту масою 0,12 г. Визначте масову частку розчиненої речовини.

6. Визначте масову частку цукру в чаї, в одній склянці якого (200 г) міститься дві чайні ложки цукрового піску (маса цукру в одній чайній ложці дорівнює 4,6 г).

7. Обчисліть масу кухонної солі, яку необхідно взяти для приготування розчину масою 250 г із масовою часткою 5 %.

8. Обчисліть маси цукру і води, необхідні для приготування розчину масою 500 г з масовою часткою цукру 3 %.

9. Фізіологічний розчин, що використовують у медицині,— це розчин кухонної солі з масовою часткою речовини 0,9 %. Обчисліть масу води та солі для приготування такого розчину масою 10 кг.

ДОМАШНІЙ ЕКСПЕРИМЕНТ

Виготовлення водного розчину кухонної солі

Вам потрібні: кухонна сіль, вода, посудина для приготування розчину об’ємом 1,5 л, кухонні терези, мензурка.

Правила безпеки:

• для дослідів використовуйте невеликі кількості речовин;

• остерігайтеся потрапляння речовин на одяг, шкіру, в очі.

Допоможіть своїй мамі і приготуйте маринад для консервування огірків. Існує безліч різних рецептів, але зазвичай можна використовувати розчин із масовою часткою солі 8 %. Обчисліть масу солі, необхідну для приготування такого розчину масою 1,5 кг.

На кухні масу солі можна відміряти за допомогою кухонних терезів або використовуючи столовий посуд. Зазвичай 1 столова ложка містить 30 г кухонної солі, а чайна ложка — 10 г. Відміряйте необхідну масу солі і перенесіть її у посудину для приготування розчину (оскільки необхідний розчин буде розбавленим, то його об’єм дорівнюватиме 1,5 л).

До цієї посудини додайте води стільки, щоб об’єм розчину становив 1,5 л, і ретельно перемішайте розчин.

 

Це матеріал з підручника Хімія 7 клас Григорович

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 18-01-2017, 22:46, Переглядів: 9437