Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Новітні музичні явища і вподобання сучасного слухача

НАРОДНА ОСВІТА

Новітні музичні явища і вподобання сучасного слухача

«Кожен обирає для себе»,— так можна сказати про наші музичні вподобання. Для сучасного слухача музичне мистецтво пропонує дуже широкий спектр жанрів та напрямів: класична музика з її надзвичайним багатством звучань; джаз, сповнений невичерпних імпровізацій; енергійний рок; фольклорна музика, що виражає самобутність і багатогранність народної душі. У лексикон сучасної людини давно увійшло поняття «поп-музика».

Поп-музика — окремий вид сучасного музичного мистецтва, що являє собою сукупність різноманітних стилів і жанрів переважно розважального естрадного характеру.

Якій музиці віддаєте перевагу ви? Які її напрями вас найбільше приваблюють?

 

Основні риси поп-музики — простота й невибагливість інструментального супроводу та мелодійність композицій, де центральну роль виконують вокал і ритм. Головна форма композиції в поп-музиці — пісня, зазвичай присвячена особистим почуттям.

Попередниками поп-музики були народна музика, балада та міський романс, а розвиток цього виду сучасного музичного мистецтва в різних країнах відбувався паралельно із джазом та роком (США, Велика Британія), шансоном (Франція) та іншими. Отже, поняття «популярна музика» означає зрозуміло викладену, загальнодоступну, широковідому — таку, що користується загальним визнанням у певний період. Водночас поняття «естрадна музика» визначає спрямованість на конкретне середовище побутування (естраду), попит у певної вікової категорії.

Значною мірою на розвиток світової поп-музики вплинула американська художня культура. Чимало виконавців із різних країн рівнялись на зірок американської естради, намагалися наслідувати їхні сценічні образи, здобуваючи цим популярність на батьківщині.

Легендою американської естради в середині ХХ ст. став відомий співак Френк Сінатра, чия слава в усьому світі не згасає й досі. Пісні в його виконанні увійшли до класики світового музичного мистецтва, ставши кращими взірцями естрадно-джазової манери співу. Його відома пісня «Нью-Йорк, Нью-Йорк» є своєрідною візитівкою естради США. Пізніше з’явилися такі

мегазірки поп-музики, як Майкл Джексон, Мадонна, Вітні Х’юстон. Їхня творчість — це знакове явище світової культури ХХ століття.

«You are not alone» («Ти не самотній»), «Black or White» («Чорний чи білий») у виконанні Майкла Джексона.

Справжнім проривом у поп-музиці стала поява стилю диско, що втілився у творчості таких груп, як «ABBA» (Швеція) і «Boney M» (Німеччина). Розвиток цього стилю спричинив витіснення рок-н-ролу як основного танцю. Із того часу в поп-музиці танцювальний напрям стає одним з основних. Музиці диско притаманний чіткий ритм ударних, швидкий темп.

Диско — стиль популярної танцювальної музики, що характеризується рівномірним підкресленим ритмом, провідною роллю вокалу, клавішних, струнних та електронних інструментів.

У сучасній українській поп-музиці представлені майже всі музичні напрями. Популярність багатьох вітчизняних виконавців давно вийшла за межі України. Розвивається також українська рок-музика. Серед найвідоміших її сучасних представників рок-гурти різного напряму: «Воплі Відоплясова», «Океан Ельзи», «Плач Єремії». Однією з найвідоміших пісень «Океану Ельзи» є знаменита «Все буде добре!», що дарує море позитиву і надію на краще майбутнє.

 

«Happy New Year» у виконанні гурту «АВВА», «Sunny» у виконанні «Boney M».

 

Розкажіть про своїх улюблених українських виконавців. Що в їхній творчості вас приваблює?

Гурт «Океан Ельзи». «Все буде добре!»

 

Різні жанри музичного мистецтва — і легкі, і серйозні — завжди знаходили свого слухача. Музичне мистецтво об’єднує

 

людей почуттям захоплення та розуміння прекрасного, звертаючись до вічних тем і даруючи яскраві барви життя.

Запитання та завдання

* Розкажіть про ваше ставлення до сучасної поп-музики.

* Чи вважаєте ви поп-музику важливою частиною сучасного музичного мистецтва?

* Яку роль, на вашу думку, відіграє поп-музика в нашому житті?

 

 

Музичний проект

 

Підготуйте презентацію, присвячену творчості свого улюбленого виконавця і його ролі в сучасній музиці.

 

У вільний час

 

Перегляньте відеокліп, знятий на пісню «Earth Song» («Пісня Землі») у виконанні М. Джексона.

Яка важлива тема порушена в ньому?

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:23, Переглядів: 3758