Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Музичний театр ХХ століття: нові жанри, оновлена мова

НАРОДНА ОСВІТА

Музичний театр ХХ століття: нові жанри, оновлена мова

У музичному театрі ХХ століття відбулися значні зміни, які привели до появи нових сучасних жанрів, зокрема мюзиклу і рок-опери.

Мюзикл — один із найпопулярніших жанрів сучасного театрального мистецтва. Його популярність зумовлена видовищ-ністю, розмаїттям тем для постановки, необмеженістю у виборі засобів акторської виразності.

Жанр мюзиклу об’єднав кілька видів театрального мистецтва, увібравши елементи опери (спів), балету (хореографія) і драматичної вистави (дія). Своїм виникненням жанр мюзиклу завдячує й опереті, спочатку його навіть називали «оперетою по-американськи».

Сформувався мюзикл у США: у вересні 1866 року в Нью-Йорку відбулася прем’єра вистави «The Black Crook». Саме її вважають початком нового театру.

Мюзикл — музично-сценічний жанр, який поєднує в собі ознаки оперети і драматичної вистави, використовуючи виражальні прийоми та засоби сучасної музики і хореографії. Як жанр мюзикл формувався протягом ХХ століття.

Основою багатьох мюзиклів стали твори видатних письменників. Серед відомих мюзиклів — «Моя прекрасна леді» Ф. Лоу (за твором Б. Шоу), «Людина з Ламанчі» Д. Вассермана (за твором М. Сервантеса), «Вестсайдська історія» Л. Бернстайна, «Звуки музики» Р. Роджерса та ін.

Пригадайте, з яким фрагментом мюзиклу Р. Роджерса «Звуки музики» ви познайомились у попередні роки.

Як ви вважаєте, у чому причина популярності цього жанру?

Розквіт жанру мюзиклу припав на 50—60-ті роки ХХ століття. Постанови мегамюзиклів у сучасних комерційних театрах Бродвею вражали використанням новітніх технічних засобів.

Тріумфальні закордонні гастролі бродвейської трупи з виставою «Моя прекрасна леді» сприяли поширенню цього жанру і в Європі. Світове визнання здобули французькі та англійські мюзикли: «Нотр-Дам де Парі» Р. Коччіанте, «Олівер» Л. Барта, а також славнозвісні «Кішки» Е. Ллойда Веббера.

Мюзикл «Вестсайдська історія» американського композитора Леонарда Бернстайна створений за п’єсою Артура Лоренца. Трагічна історія кохання сучасних Ромео і Джульєти — Тоні й Марі, що належать до різних молодіжних угрупувань,— перенесена на вулиці Нью-Йорка. У музиці використано ритми й прийоми джазу, елементи ковбойських, афроамериканських і мексиканських пісень. Цей мюзикл був екранізований і мав приголомшливий успіх.

«Нотр-Дам де Парі» («Собор Паризької Богоматері») французького композитора Ріккардо Коччіанте є одним із най-популярніших європейських мюзиклів. Найбільш відомим номером цієї вистави стала пісня «Belle» у виконанні чоловічого тріо, у якій виражено палке кохання трьох чоловіків до юної красуні, циганки Есмеральди.

 

Л. Бернстайн. Мюзикл «Вестсайдська історія» (фрагмент).

 

Р Коччіанте. Пісня «Belle» із мюзиклу «Нотр-Дам де Парі» (варіанти).

 

У жанрі мюзиклу написано чимало творів для дорослих і дітей. Серед відомих українських мюзиклів — «Як козаки змія приборкували» Ігоря Поклада, «Пригоди Буратіно» Олександра Білаша, «Пригоди на Міссісіпі» Левка та Жанни Колодуб.

 

Л. Колодуб, Ж. Колодуб. «Пригоди на Міссісіпі» (фрагмент).

 

Розкажіть, що вам відомо про жанр рок-опери.

Пригадайте українські рок-опери, з якими ви познайомилися раніше.

Поява жанру рок-опери пов’язана з інтенсивним розвитком рок-музики. У цьому жанрі збереглися характерні для класичної опери номери — арії, дуети, тріо, хори, речитативи. Проте в рок-опері застосовуються особлива манера співу, звучання рок-ансамблю разом із класичним оркестром, сучасна хореографія, а також сучасні звукові та світлові ефекти. Найвідомішим у світі прикладом рок-опери є «Ісус Христос — суперзірка» Е. Ллойда Веббера.

Зі сцен українських театрів звучать рок-опери «Джордано» Л. Квінт, «Біла ворона» Г. Татарченка, «Юнона і Авось» О. Риб-никова, «Енеїда» С. Бедусенка, «Орфей і Еврідіка» О. Журбіна.

Запитання та завдання

* Що нового ви дізналися про жанри мюзиклу і рок-опери?

* Чим збагатило вас — духовно й інтелектуально — знайомство з новими музично-театральними жанрами?

Пізнаємо разом

Проведіть диспут на тему «Рок-опера — розвиток рок-музики чи криза театрального мистецтва?»

Музичний проект

Створіть мюзикл на шкільну тематику. За основу візьміть цікаві шкільні історії, використайте улюблені мелодії та власні тексти.

У вільний час

Дізнайтеся більше з інших джерел про вистави, що вас зацікавили. Розкажіть про них своїм однокласникам.

Перегляньте фрагмент рок-опери «Енеїда».

Яке враження на вас справили художнє рішення постановки, акторська гра?

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:21, Переглядів: 5037