Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Відлуння народної творчості

НАРОДНА ОСВІТА

Відлуння народної творчості

У творчості Петра Чайковського українська тематика посідає вагоме місце, і це не випадково. Відомо, що прадідом композитора був козак Федір Чайка, а його син — дід Петра Ілліча — змінив прізвище на Чайковський. Чи то українське коріння, чи то особливість душевного складу митця відіграли свою роль, але він усім серцем полюбив українську пісню.

Пригадайте, у яких симфонічних творах П. Чайковського звучать мелодії українських пісень.


Другу симфонію П. Чайковський створив в українському селі Кам’янка, куди він приїздив на відпочинок. Написана тут музика (опера «Коваль Вакула», Другий квартет, Перший концерт для фортепіано з оркестром) сповнена радощів і проникнута українською народною пісенністю. Особливо Друга симфонія, яку часто називали «Симфонією з журавлем».

Головною темою фіналу Першого концерту стала мелодія української веснянки «Вийди, вийди, Іванку», яка перетворилася на святково-танцювальну.

Фінал Другої симфонії — богатирська за розмахом картина святкових народних веселощів. Майже цілковито панує в ньому мелодія української танцювальної пісні «Журавель». Короткий мотив повторюється у творі в дивовижному розмаїтті варіацій. Він лунає то урочисто, то жартівливо, то зухвало й жваво, а часом і грізно. Наприкінці фіналу тема «журавля» звучить надзвичайно стрімко, весело і радісно.

П. Чайковський. Фінал Другої симфонії.

Який настрій подарувала вам ця музика? Чому, на вашу думку, композитор застосував саме варіаційну форму розвитку теми?

Однією з чудових рис українського характеру є почуття гумору і вміння веселитися від душі. Народом створено безліч жартівливих пісень, що зображують сценки з життя та яскраві народні характери.

 

Українська народна пісня «Та орав мужик край дороги» у виконанні гурту «Еней» та капели бандуристів.

 

Чим сподобалося вам сучасне виконання народної пісні?

 

Нині вітчизняні композитори також звертаються до музичної спадщини українського народу. Яскравим прикладом цього є творчість Левка Колодуба.

Музика композитора широко відома не лише в Україні, а й далеко за її межами.

У його творах, зокрема у відомому симфонічному циклі «Українські танці», поєднані класичні й сучасні музичні традиції та яскраво проявляється глибоке знання українського фольклору.

Симфонічний цикл складається з п’яти сюїт, кожна з яких містить кілька частин. У його основі — пісенні й танцювальні народні мелодії. У яскравих «оркестрових картинках» у всій красі розквітає український фольклор: «Козачок», «Гей, там на горі Січ іде», «І шумить, і гуде...» та ін.

 

 

Л. Колодуб. «Українські танці» (частина 18).

 

Чи впізнали ви мелодію народної пісні? Як вона звучить у симфонічному творі? Чому, на вашу думку, композитор часто застосовує саме тричастинну будову творів?

 

Яскравий калейдоскоп народних образів — ліричних, героїчних, жартівливих — передає музика композитора. Симфонічний оркестр майстерно імітує звучання народних інструментів, створюючи атмосферу народного свята.

Запитання та завдання

* Розкажіть про особисті враження від музики П. Чайковського та Л. Коло-дуба. Які почуття виникли у вас під час її звучання?

* Якими засобами передано жартівливий характер пісні «Та орав мужик край дороги» у творі Л. Колодуба?

* Поміркуйте: які риси національного характеру виражає музика Л. Ко-лодуба?

Пізнаємо разом

Зробіть добірки аудіозаписів українських пісень, що виконувались на різні календарні свята: Різдво, Масниця, Івана Купала, жнива.

У вільний час

Перегляньте відеокліп на пісню «Ой на Івана Купала» (вірші І. Пустового, музика Л. Лазаренко).

 

Як у цьому творі переплелися народне і професійне мистецтво, старовинні традиції та сучасна музична культура?

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:04, Переглядів: 2496