Народна Освіта » Географія » Населення та держави Північної Америки

НАРОДНА ОСВІТА

Населення та держави Північної Америки

Ви дізнаєтесь:

• як відбувалося заселення материка

• про особливості розміщення населення

• про найбільші держави Північної Америки

Пригадайте:

• представники яких країн брали участь в освоєнні території Північної Америки

• які цивілізації існували в Північній Америці в доколумбову епоху


 

За досить короткий час — лише два з половиною століття — європейські переселенці встигли зробити багато перетворень на материку. Вони знищили давню індіанську цивілізацію та створили передове суспільство, змінили до невпізнання пишну природу прерій і лісів та утворили велику державу — Сполучені Штати Америки. Вплив цього економічного гіганта на сучасний світ дуже великий.

Особливості заселення Північної Америки.

Як вам уже відомо, далекі предки корінних жителів материка — індіанців — прийшли з Азії близько 40 тис. років тому. Поступово вони заселили весь материк і заклали основи своєрідної американо-індіанської цивілізації (рис. 1).

Як і в Південній Америці, поява європейців мала для корінних народів трагічні наслідки. Вони знищили більшість індіанців, а тих, хто залишився, витіснили на найменш зручні для проживання території.

На півночі материка та в Гренландії збереглися невеликі поселення ескімосів та алеутів. Основну ж частину населення Північної

 

 

Рис. 1. Індіанці майя досягли великих успіхів у будівництві. Їхні піраміди відрізняються не тільки складністю архітектури, але й абсолютно точною орієнтацією за сторонами світу. Астрономи майя прогнозували час сонячних затемнень, періоди обертання Місяця та планет Сонячної системи.

 

Америки становлять нащадки переселенців із різних країн Європи: англійців, ірландців, іспанців, французів, німців.

Америка, як і Австралія, пережила період «золотої лихоманки». Результатом гонитви за золотом стало розширення обжитих європейцями західних просторів і відкриття родовищ інших важливих корисних копалин, у тому числі нафти.

Через работоргівлю, що тривала протягом трьох століть, у Північній Америці опинилося багато мільйонів африканців. У деяких острівних країнах у Карибському морі вони згодом стали переважною частиною населення.

Чимало людей переселяються до США й Канади і в наш час. У цих країнах Північної Америки проживають багато наших співвітчизників: українська діаспора тут налічує близько 1,8 млн осіб.

Кількість і розміщення населення.

Значний приплив переселенців у XVIII—XIX ст. і досить високі показники народжуваності забезпечили швидке зростання кількості населення на материку. Проте починаючи від другої половини ХХ ст. темпи приросту населення поступово знизилися. У наші часи загальна кількість населення материка дорівнює близько 555 млн осіб.

 

 

 

Розміщення населення територією материка є нерівномірним. Найвища густота населення спостерігається на південному сході материка, у районі Великих озер і на островах Карибського моря. Малонаселеними є острови Канадського Арктичного архіпелагу, Гренландія, тундра й тайга, посушливі плоскогір’я Кордильєр. Внутрішні області Гренландії та деяких полярних островів зовсім безлюдні.

Близько 3/4 населення Північної Америки проживає в містах. На Північноамериканському континенті розміщені великі міста: Мехіко (із передмістями близько 21 млн осіб), Нью-Йорк (19 млн осіб), Лос-Анджелес (14,5 млн осіб), Торонто (4,5 млн осіб), Монреаль (3,4 млн осіб).

Держави.

У Північній Америці та на прилеглих до неї островах налічується 38 країн, у тому числі залежні (рис. 2). Однак більшу частину території займають три великі держави: США, Канада та Мексика. Серед острівних держав найбільшою є Куба, розташована на однойменному острові та дрібних островах у Карибському морі.

США і Канада мають вигідне для розвитку господарства географічне положення та колосальні природні багатства. Це високороз-винені країни світу з високим рівнем життя населення.

Основу населення США становлять нащадки переселенців з Англії, Шотландії та Ірландії. Близько 13 % жителів — афроамериканці — нащадки привезених з Африки темношкірих рабів; приблизно 1 % — корінні жителі — ін

діанці. Незалежно від кольору шкіри, американці дуже люблять свою країну та пишаються нею. Навчальний день у всіх школах США починається з принесення присяги на вірність батьківщині.

 

Рис. 4. Торонто — найбільше місто Канади. За переписом населення Канади в місті Торонто та його передмістях проживають 122 тис. осіб, які вважають себе українцями за етнічним походженням. В університеті Торонто є кафедра українознавства, створена Українська вільна академія наук, Українсько-канадський дослідницький документальний центр.

США посідають провідні місця у світі за виробництвом автомобілів, літаків, космічної техніки та високотехнологічного обладнання, програмного забезпечення, металів, електроенергії, хімікатів тощо. Різноманітні кліматичні умови сприяють вирощуванню пшениці, кукурудзи, бавовнику, цукрової тростини.

У Канаді проживають понад 100 різних етнічних груп. Два найбільші народи — англоканадці та франко-канадці.

За оцінкою експертів ООН, Канада посідає провідні місця у світі за «якістю життя», що складається з матеріального благополуччя, комфортності навколишнього середовища, доступності освіти, медичного обслуговування тощо.

У Канаді виробляють різноманітну продукцію: кольорові метали, газетний папір, пшеницю, лісоматеріали, різноманітні машини й обладнання, космічні засоби зв’язку та ядерні реактори.

Третя за площею та друга за кількістю населення держава Північної Америки — Мексика. Населення країни становлять нащадки іспанців, індіанців та представники мішаної раси — мети-

 

 

си. Народи Мексики з давніх часів були вправними землеробами. І в наші дні мексиканці вирощують бавовник та каву, цукрову тростину та кукурудзу, квасолю, сорго, пшеницю. У містах працюють машинобудівні, металургійні та хімічні підприємства.

^4^ Україна та держави Північної Америки.

Від часу відновлення незалежності України США та Канада сприяють її всебічному розвитку як сучасної демократичної та економічно розвиненої європейської держави.

Серед пріоритетних напрямів співпраці — залучення американського досвіду з видобутку енергоносіїв, надання фінансової та технічної допомоги для реформування господарства та підвищення обороноздатності країни. Створений довгостроковий план співпраці України та США в науково-технічній сфері, зокрема з дослідження космосу і ракетобудування.

Між Україною та Канадою існують культурні зв’язки, що склалися завдяки численній українській діаспорі. Щороку в Канаді проходять близько десяти українських фестивалів. У містах Канади встановлено пам’ятники видатним українським культурним діячам: Т. Шевченку, І. Франку, Лесі Українці, В. Стефанику, В. Винниченку.

 

Рис. 5. Столиця Мексики — Мехіко є одним із найбільш населених міст світу. Розташоване на висоті близько 2240 м над рівнем моря, воно майже з усіх боків оточене вулканами. Це місто контрастів, де ультрасучасні хмарочоси сусідять із давніми пірамідами, а нетрі — із розкішними палацами.

 

Важливим для української держави є зміцнення зв’язків з українською громадою, що проживає в США та Канаді.

Зв’язки України з іншими державами Північної Америки ґрунтуються на двосторонній торгівлі, наданні послуг, розвитку туризму.

Головне

Сучасне населення Північної Америки сформувалося в результаті тривалого процесу освоєння та заселення материка.

• Прихід європейців призвів до краху індіанських цивілізацій, знищення значної частини корінного населення.

• У Північній Америці розташовані найбільш розвинені держави світу — США та Канада. Мексика та інші країни материка належать до країн, що розвиваються.

• Україна має розгалужені партнерські відносини з країнами Північної Америки.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Із яких етнічних груп складається сучасне населення Північної Америки? Яким чином відбувалося формування кожної з груп? 2. Які великі держави розташовані в Північній Америці? 3. На які природні ресурси багаті країни Північної Америки? Як це впливає на види господарської діяльності їхнього населення? 4. чому СшА відносять до багатонаціональних держав? 5. Що вам відомо про українську діаспору СшА й Канади? 6. Яка країна — США чи Канада — має більш сприятливі умови для розвитку господарства та життя населення?

Практична робота 9 (закінчення)

Зазначення на контурній карті назв географічних об'єктів Північної Америки. Позначте на контурній карті держави та їхні столиці: СшА, Канада, Мексика. Практичні завдання

1. Обчисліть середню густоту населення Північної Америки. чому отриманий показник не відбиває дійсної картини розміщення населення?

2. Порівняйте розміщення населення Південної та Північної Америки за картами атласу. Знайдіть спільні риси та визначте, якими причинами вони пояснюються.

Працюємо самостійно

1. Використовуючи додаткові джерела географічних знань, підготуйте повідомлення про доколумбові цивілізації Північної Америки.

2. У Канаді та СшА проживає численна українська діаспора. Проведіть дослідження та виявіть етапи її формування.

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-01-2017, 23:21, Переглядів: 4233