Народна Освіта » Географія » Зміни природи материка людиною. Сучасні екологічні проблеми Північної Америки

НАРОДНА ОСВІТА

Зміни природи материка людиною. Сучасні екологічні проблеми Північної Америки

Ви дізнаєтесь:

• які види господарської діяльності призвели до загострення екологічних проблем на материку

• які небезпечні природні процеси та явища становлять загрозу для жителів Північної Америки

• які природоохоронні заходи здійснюють на материку

Пригадайте:

• які природні зони Північної Америки найбільш сприятливі для проживання та господарської діяльності людини

• види природоохоронних територій

Під впливом людини природа Північної Америки суттєво змінилася. Господарська діяльність торкнулася всіх компонентів географічної оболонки — атмосфери, гідросфери, ґрунтів, органічного світу, і оскільки всі вони взаємозалежні, руйнування або зміна природних компонентів набули значного поширення (рис. 1). Проте, на відміну від Африки та Південної Америки, питанням охорони природи в країнах Північної Америки, особливо в останні десятиліття, приділяється багато уваги.

Зміна природних комплексів материка.

Сформовані ще в період освоєння материка уявлення про унікальні багатства американських земель спричинили недбале ставлення до них. Зрештою це призвело до виснаження орних земель, забруднення водойм, вимирання унікальних видів тварин, скорочення площ природної рослинності.

Заміна природних комплексів на сільськогосподарські та міські спричинила погіршення складу атмосфери. У містах, де багато автомобілів і промислових підприємств, утворюється насичений отруйною парою туман — смог, що згубно впливає на рослинний і тваринний світ материка та викликає погіршення стану здоров’я людей.

 

Рис. 1. Панорама дельти річки Колорадо з космосу. через будівництво великих ГЕС, створення водосховищ, забір води на зрошення полів річкова вода дуже рідко доходить до Каліфорнійської затоки, що становить серйозну загрозу для екосистеми дельти річки Колорадо.

 

 

Рис. 2. Єллоустонський національний парк — найстаріший заповідник СшА — «країна криги, вогню, води, смоли й диму». Парк займає площу майже в 9000 км2, де діють понад тисяча гарячих джерел і гейзерів. Дивом парку називають один із найбільших гейзерів у світі — стовп діаметром 8—10 м на висоту 100 м.

 

Рис. 3. Гігантські секвої в національному парку Секвоя. Сек-воя — хвойне дерево висотою понад 100 м і діаметром стовбура до 9 м. Живуть вони зазвичай 2000, іноді 3000—4000 років. З одного дерева можна отримати понад 2000 м3 деревини, тому тривалий час їх хижацьки знищували. Зараз залишилося тільки 20 невеликих секвойних лісів Каліфорнії. Для збереження цієї унікальної рослини створено комплекс національних парків Секвоя.

 

Розорювання земель фактично призвело до знищення природних комплексів прерій, скорочення площ лісів. Так, залишилося лише 4 % площ незайманих висо-котравних прерій, майже знищені реліктові ліси секвой (рис. 3), на 1/3 скоротилися території, зайняті мішаними та широколистими лісами. У районах інтенсивного землеробства стоки з полів, які містять хімікати, стали причиною забруднення водойм, підземних вод.

Найбільш згубні наслідки для стану природних комплексів спричиняє видобуток корисних копалин, великі родовища яких зосереджені на півночі материка — у тундрі й лісотундрі, тайзі. Коротке холодне літо й довга морозна зима сповільнюють розвиток рослинності та ґрунтового покриву, тому для відновлення природних комплексів необхідно набагато більше часу, ніж в інших районах.

Охорона природи.

Загострення екологічних проблем на материку спонукало країни Північної Америки розпочати активну роботу щодо здійснення природоохоронних заходів. Прийнято закони про охорону та відновлення природи, створені та діють державні програми відтворення природних комплексів, ведеться суворий облік стану окремих компонентів природи, відновлюються зруйновані компоненти — ліси, річки, озера.

Саме в Північній Америці, у СТТТА, у 1872 р. був створений перший у світі національний парк — Єллоустонський, розташований у східній частині Кордильєр — Скелястих горах (рис. 2). Парк дістав свою назву від великого озера в центрі парку — Єллоустона, по берегах якого б’ють гарячі джерела. На території парку збереглися сліди активної вулканічної діяльності, багато гейзерів. Під охороною перебувають незаймані соснові ліси, де живуть ведмеді, олені, лані, антилопи, бізони, койоти та інші лісові тварини.

Найбільшим на континенті є канадський національний парк Вуд-Баффало, який охоплює територію лісів, озер і боліт площею майже 18 тис. км2. На великих заплавах річок, укритих луками, пасуться стада бізонів, на водоймах гніздиться величезна кількість водоплавних птахів. До унікальних мешканців Вуд-Баффало належать білі американські журавлі, яких у природному середовищі на Землі залишилося близько чотирьох сотень.

За площею заповідників і національних парків Північна Америка посідає перше місце у світі. До найбільш відомих заповідних територій належать також Йосемітський національний парк, Великий каньйон, Мамонтова печера, Долина Смерті, Катмай, Ель-Віскаїно, Секвоя.

Головне

Господарська діяльність на території Північної Америки суттєво змінила природні комплекси.

• Із метою збереження природи на материку створені національні парки й заповідники, прийняті закони про охорону природи.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Які види господарської діяльності викликають найбільш істотні зміни природних комплексів? 2. Які природні зони материка зазнали найбільшого впливу з боку людини? Які проблеми виникають у зв'язку зі зміною природних комплексів і перетворенням їх на антропогенні? 3. Яких заходів вживають у країнах Північної Америки з метою охорони й відновлення природи? 4. У яких природних зонах материка створена найбільша кількість національних парків і заповідників? чому?

Поміркуйте

Під час обговорення проекту будівництва нового нафтопроводу через штат Аляска представники природоохоронних організацій категорично відкинули можливість здійснення цього проекту. Які аргументи проти цього будівництва ви навели б, якби входили до складу однієї з таких організацій?

Практичні завдання

1. Позначте на контурній карті великі заповідні території Північної Америки.

2. Позначте на контурній карті власними умовними знаками найвідоміші об'єкти Світової природної спадщини ЮНЕСКО, розташовані в Північній Америці.

Працюємо самостійно

1. Як відомо, велику американську річку Міссісіпі часто називають «великою стічною канавою». Розробіть власний проект відродження головної річки Північної Америки.

2. Використовуючи додаткові джерела географічної інформації, підготуйте повідомлення про заповідні території Північної Америки.

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-01-2017, 23:05, Переглядів: 10705