Народна Освіта » Географія » Географічне положення Північної Америки. Історія відкриття й освоєння Північної Америки

НАРОДНА ОСВІТА

Географічне положення Північної Америки. Історія відкриття й освоєння Північної Америки

Ви дізнаєтесь:

• у чому полягають особливості географічного положення Північної Америки

• як відбувалося дослідження та освоєння материка

Пригадайте:

• особливості географічного положення Південної Америки

• імена мореплавців і дослідників, що здійснювали відкриття й вивчення Нового Світу

Незважаючи на те що Північна та Південна Америка утворюють одну частину світу, природні умови цих материків різні, що обумовлено насамперед розбіжностями географічного положення. Більша частина Північної Америки розташована в холодному та помірному теплових поясах, тоді як Південна Америка лежить переважно в жаркому тепловому поясі.

Назви географічних об’єктів материка містять прізвища представників різних держав. Після плавання Колумба, що дало поча-

ток завойовницьким походам, європейські країни прагнули відірвати собі щонайбільший шматок від Нового Світу: Іспанія — на півдні материка, Англія та Франція боролися за північ континенту, північно-західні береги освоювали росіяни.

Географічне положення.

Північна Америка розташована в Західній та Північній півкулях. Вона заходить далеко за Північне полярне коло, на півдні її перетинає Північний тропік. Витягнутість її території від полярних широт майже до екватора визначає велике розмаїття природних умов.

Як і Південна Америка, Північна Америка за формою нагадує трикутник, повернутий своєю основою на північ. Більш широка його частина лежить у північному помірному й холодному поясах, а південна звужена — у жаркому тепловому поясі.

 

 

Загальні відомості про Північну Америку

Площа: 24,2 млн км2 (III місце у світі) Населення: 554,9 млн осіб (2015 р.)

Довжина берегової лінії: 60 тис. км Середня висота над рівнем моря: 720 м Найвища точка: г. Мак-Кінлі (6193 м) Найнижча точка: Долина Смерті (-86 м)

 

 

 

Крайня північна точка материка — мис Мерчі-сон, південна — мис Мар’ято, західна — мис Принца Уельського, східна — мис Сент-Чарльз (рис. 1).

Береги Північної Америки омивають води трьох океанів: Атлантичного, Північного Льодовитого й Тихого. Материк відрізняється складністю берегової лінії: у море виступають великі півострови — Аляска, Каліфорнія, Лабрадор, Флорида, Юкатан. Біля берегів розкидано багато островів: Гренландія, Ньюфаундленд, Великі та Малі Антильські острови. На півночі розташований Канадський Арктичний архіпелаг, що налічує понад 35 тис. островів, серед яких найбільшими є Баффінова Земля, Вікторія, Банкс.

Із півночі та півдня в материк глибоко вдаються дві великі затоки — Гудзонова та Мексиканська. Гудзонову затоку часто називають «мішком із льодом», оскільки більшу частину року вона вкрита кригою. Води Мексиканської затоки, навпаки, настільки теплі, що вона заслужила другу неофіційну назву — «розпечена сковорідка». Таке положення заток сприяє проникненню далеко в глиб континенту з півночі холодних арктичних, а з півдня — жарких тропічних повітряних мас.

Значна розчленованість берегів Північної Америки сприяє утворенню у вузьких затоках морських припливів великої висоти — до 9 м — у Каліфорнійській затоці, до 12 м — у Гудзоновій, до 18 м — у затоці Фанді.

Поблизу південно-східних берегів Північної Америки формується найбільша у світі система теплих течій, яка починається з Гольфстріму, що витікає з Мексиканської затоки.

Найближчими до Північної Америки материками є Південна Америка, що з’єднується з нею Панамським перешийком, та Євразія, відокремлена Беринговою протокою.

^2^ історія відкриття й освоєння материка.

Північноамериканський континент європейці відкривали для себе кілька разів. Уперше понад тисячу років тому його берегів до-сягли давні жителі Скандинавії — вікінги (нормани). У 981 р. з Ісландії на захід вирушив Ерік Рудий, який відкрив південний берег острова та назвав його Гренландією, що в перекладі означає «зелена країна». Вікінги заснували там постійні поселення з храмами, залишки яких збереглися до наших днів. Син Е. Рудого — Лейф Еріксон — у 1000 р. досяг берегів Північної Америки поблизу півострова Лабрадор. Проте вікінги не підозрювали, що відкрили новий материк, вважаючи його узбережжя продовженням уже відомих їм островів. Згодом відкриття вікінгів були забуті.

Майже 500 років потому, після відкриття Христофором Колумбом Америки в 1492 р., почалося активне дослідження берегової лінії та внутрішніх частин континенту іспанськими, англійськими й французькими мандрівниками.

Англійська експедиція під керівництвом Джона Кабота (рис. 2) в 1497—1498 рр. пройшла вздовж східного берега Північної Америки від острова Ньюфаундленд майже до півострова Флорида. Слідом за мандрівниками-першовідкривачами йшли конкістадори-завойов-ники, яких вабили розповіді про казкові багатства нових земель.

Відкриття Північної Америки із заходу відбулося у XVIII ст. У 1741 р. російською експедицією Вітуса Беринга (рис. 3) й олексія чирикова були обстежені та нанесені на карту Алеутські острови й узбережжя Аляски. Росіяни заснували на цих берегах поселення, звідки продовжували вести дослідження нових територій, які з часом отримали назву «Російська Америка». Ці володіння в 1867 р. царський уряд продав США.

У XIX—ХХ ст. здійснювалися наукові експедиції в глибинні та північні райони материка. У результаті були досліджені великі області на заході Кордильєр, басейни річок Міссурі й Колумбія, визначене положення Північного магнітного полюса, відкриті острови Канадського Арктичного архіпелагу. Американські й канадські геологи проводили регулярні дослідження з вивчення Скелястих гір, плато Юкон і відкрили найвищу точку Північної Америки — гору Мак-Кінлі.

Головне

• Північна Америка — материк, розташований у Західній та Північній півкулях, що омивається водами трьох океанів.

• Велика протяжність материка з півночі на південь, його значні розміри, складність берегової лінії, потужні океанічні течії є причинами формування особливостей природи континенту.

• Першими європейцями, що дісталися берегів Північної Америки, були вікінги. Поштовхом до активного освоєння континенту стали плавання Х. Колумба.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. У яких географічних поясах і півкулях розташована Північна Америка? Водами яких океанів і морів омиваються береги материка? Узбережжя яких океанів характеризуються найбільшою порізаністю? Яке практичне значення мають знання про характер берегової лінії материка? 2. Які особливості географічного положення Північної і Південної Америки дають підставу об'єднати їх в один континент — Америку, яку раніше називали Новим Світом? 3. Які географічні об'єкти Північної Америки названі іменами їх першовідкривачів і дослідників? Поміркуйте

Зробіть попередні висновки щодо природи Північної Америки на основі знань про географічне положення материка.

Практична робота 9

Зазначення на контурній карті назв географічних об'єктів Північної Америки. Позначте на контурній карті географічні об'єкти Північної Америки: миси: Мерчісон, Мар'ято, Принца Уельського, Сент-чарльз; затоки: Гудзонова, Мексиканська, Каліфорнійська, Аляска; острови: Гренландія, Ньюфаундленд, Великі Антильські (Куба, Гаїті, Ямайка), Малі Антильські, Канадський Арктичний архіпелаг; півострови: Лабрадор, Флорида, Каліфорнія, Аляска, Юкатан. Практичне завдання Порівняйте географічне положення двох Америк — Північної і Південної. Порадник: для порівняння скористайтеся типовим планом характеристики географічного положення материка (с. 51). Визначте спільні та відмінні риси.

Працюємо самостійно

Складіть щоденник уявної подорожі навколо Північної Америки. Знайдіть найбільш зручні місця для стоянки кораблів, продумайте можливість поповнення запасів прісної води та продуктів харчування.

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-01-2017, 22:57, Переглядів: 5865