Народна Освіта » Географія » Держави Південної Америки

НАРОДНА ОСВІТА

Держави Південної Америки

Ви дізнаєтесь:

• про особливості природи, населення та господарства окремих держав Південної Америки

• про зв'язки України з державами материка

Пригадайте:

• основні види господарської діяльності населення

• особливості господарства країн Африки

Від часів відкриття про Південну Америку поширювалася сла ва як про континент із казково багатими надрами та сприятливим тропічним кліматом, що дозволяє вирощувати каву, какао, тютюн, цукрову тростину, бавовник, фрукти, овочі. І в наші дні південноамериканські держави є великими світовими виробниками мінеральної сировини та продукції сільського господарства.

Незважаючи на віддаленість Південноамериканського континенту від України, ці країни мають активні торговельні відносини з нашою державою. Українцям добре відомий смак ароматної бразильської кави, а на ринках і в магазинах часто можна побачити банани з Еквадору, екзотичні фрукти із Чилі. Українські фахівці — інженери, лікарі, військові радники — працюють у країнах Південної Америки, передаючи свій досвід молодим спеціалістам. В Аргентині та Бразилії живе численна українська діаспора — близько 500 тис. осіб.

 

 

^1^ Бразилія.

Бразилія — найбільша держава Південної Америки та одна з найбільших на земній кулі. Вона займає близько половини материка, охоплюючи частину Гвіанського плоскогір’я, Амазонську низовину й Бразильське плоскогір’я. Третину території країни займають вологі вічнозелені екваторіальні ліси Амазонії, решта території — перемінно-вологі ліси, савани й рідколісся.

Природа щедро обдарувала Бразилію природними ресурсами. У її надрах зосереджені найбільші запаси залізної руди, золота, бокситів, марганцю та інших рудних корисних копалин. Повноводні річки мають величезний гідро-потенціал.

За запасами дерев цінних порід Бразилія посідає перше місце у світі.

Бразилія — найбільш населена країна Південної Америки. Більшість жителів мають мішане європейське, африканське та індіанське походження. Національному характеру бразильців властиві сентиментальність, товариськість, а також любов до танців, карнавалів і футболу.

Бразилія — найбільш розвинена країна Південної Америки. Вона посідає перше місце на материку за обсягами видобутку різноманітних корисних копалин. Тут виробляють автомобілі, хімікати, тканини, одяг, взуття. Бразилія посі-

дає одне з провідних місць у світі за виробництвом персональних комп’ютерів, а створені нею супутники освоюють космічні простори.

 

 

Бразилія — найбільший у світі виробник кави, цукрової тростини та какао. Тут вирощують банани та цитрусові.

У Бразилії багато великих міст. Най-відоміше місто країни — Ріо-де-Жанейро, культурна столиця Бразилії (рис. 1). Щороку його відвідують понад 10 млн туристів. Офіційна столиця Бразилії — Бразиліа (рис. 2), спроектоване та збудоване безпосередньо як столичне місто.

4^ Аргентина.

Аргентина — друга за площею країна Південної Америки. Вона займає південно-східну частину материка. Головне багатство Аргентини — пампа — великі рівнини з родючими ґрунтами, що за площею перевищують територію України. У минулому пампу вкривала природна трав’яниста рослинність, тепер значна її частина перетворена на сільськогосподарські угіддя з безкрайніми полями та пасовищами.

Аргентина — типова переселенська країна. Основу її населення складають нащадки іспанців. Наприкінці XIX — на початку XX ст. до країни переїхало багато представників інших народів Європи: італійці, німці, поляки, росіяни, українці. Як і в Бразилії, більша частина населення країни живе в містах і майже чверть — 14 млн осіб — у столиці Буенос-Айресі (рис. 3) та її околицях.

В Аргентині налічується близько 300 тис. етнічних українців. При товариствах української діаспори діють близько 20 танцювальних та хорових творчих колективів, у Буенос-Айресі працюють суботні школи, де вивчаються українська мова й низка українознавчих дисциплін, створе-

но Інститут української культури та освіти ім. Патріарха Йосипа Сліпого.

Завдяки сприятливим природним умовам Аргентина стала одним із найбільших світових виробників зерна, м’яса, вовни.

^3^ Чилі.

Чилі — «найдовша» з усіх південноамериканських країн — близько 4300 км, при цьому середня ширина її території в середньому становить 175 км. Країна вражає різноманітністю ландшафтів: ліси та рівнини, степи, гори, вулкани, гейзери, острови й фіорди, озера, пустеля Атакама, пляжі й льодовики на півдні країни.

Більшість населення Чилі становлять метиси, індіанців близько 4—5 %, європейців — близько 20 %. На острові Пасхи проживають аборигени-рапануйці. В середній частині країни з найбільш сприятливими природними умовами розташовані великі міста та основна частина орних земель країни. Кілька культурних об’єктів Чилі віднесені до Світової спадщини ЮНЕСКО (рис. 4).

Сантьяго — столиця та найбільше місто країни, де проживає понад третина населення (рис. 5). Сантьяго є одним із побратимів міста Києва.

 

 

 

Рис. 4. Історичний квартал портового чилійського міста Вальпараїсо. Це місто є важливим культурним і транспортним осередком країни. Його центр розташований на вузькій смузі між береговою лінією та прилеглими пагорбами. Він має звивисті бруковані вулиці та оточений крутими скелями, будинками передмість, що розкинулися по схилах, до яких ведуть численні пішохідні доріжки, сходи й фунікулери. Міські музеї природознавства, мистецтва та Морський музей вважаються одними з найкращих у чилі.


Чилі є найбільшим у світі виробником міді. Крім того, тут видобувають залізну руду, золото, срібло, цинк, нафту й природний газ, кам’яне вугілля. Розвиваються також машинобудування, чорна та кольорова металургія, хімічна, нафтопереробна, целюлозно-паперова та інші галузі промисловості. Вирощують пшеницю, ячмінь, бобові, кукурудзу, картоплю, цукрові буряки, коноплі, тютюн. Значні площі зайняті виноградниками. Розвинені пасовищне тваринництво, рибальство та вилов устриць, крабів, омарів.

Головне

Країни Південної Америки, як і Африки, — це країни, що розвиваються. Проте, на відміну від Африки, Бразилія, Аргентина, Чилі мають добре розвинені промисловість та сільське господарство. Країни Південної Америки є найбільшими світовими виробниками кольорових металів, деревини, кави, цукрової тростини, бавовнику, тропічних фруктів.

• Різноманітні природні багатства країн Південної Америки сприяють їх динамічному розвитку.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Як географічне положення Бразилії позначається на її природних умовах? Які природні багатства країни використовують для розвитку господарства? 2. Які товари, що виробляють у країнах Південної Америки, можна купити в українських магазинах? 3. Які причини обумовили нерівномірне розміщення населення Бразилії, Аргентини та чилі? 4. Яка з розглянутих у параграфі країн має схожі з Україною риси природи?

Працюємо в групах

1. Охарактеризуйте країни Південної Америки, використовуючи текст параграфа та карти атласу. Результат подайте у вигляді таблиці (зразок на с. 87.)

2. Порівняйте Бразилію та Аргентину. Назвіть спільні та відмінні риси.

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-01-2017, 22:49, Переглядів: 3982