Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Різання листового металу та сортового прокату

НАРОДНА ОСВІТА

Різання листового металу та сортового прокату

Пригадайте

 

Які профілі прокату металу ви знаєте?

З якої операції починають обробку металу?

Яким інструментом можна різати папір? Деревину? Тонколистовий метал? Дріт?

 

Що таке різання металу

 

Під час виконання слюсарних робіт може виникнути потреба у розрізанні листового матеріалу, дроту, труб тощо.

Різання металу - це операція розділення металу на частини певних розмірів і форм. Різання використовують для отримання заготовок, прорізів та отворів у заготовках.

За допомогою сучасних методів різання можна виконати обробку заготовок будь-яких розмірів та з матеріалів із будь-якими фізико-механічними властивостями (див. таблицю 6.1).

 

Таблиця 6.1. Способи різання металу та сортового прокату

Спосіб

Призначення

Розпилювання ножівками, стрічковими і дисковими пилками

Різання сортового прокату

Різання ножицями

Різання листового прокату

Різання на металорізальних верстатах (токарних, фрезерних та ін.)

Виконання різноманітних токарних і фрезерувальних операцій

Анодно-механічне, електроіскрове й лазерне різання

Різання високоміцних матеріалів зі складним і точним контуром та ін.

Ацетиленокисневе різання

Різання заготовок значної товщини з вуглецевої сталі

 

Залежно від профілю, форми і розмірів деталей та заготовок різання виконують різними інструментами вручну або на відповідному устаткуванні. Для різання тонколистового та листового металу використовують ножиці (рис. 6.1): ручні (а), важільні (б), електрифіковані (в).

 

Для різання товстих листів, смугового, круглого, профільного металу використовують слюсарну ножівку (рис. 6.2). За її допомогою також прорізують пази (заглибини різної форми), шліци, обрізують і вирізують заготовки по контуру.

 

Що таке шл ци і для чого їх прорізують

Шліци - це прорізи, наприклад у головках гвинтів під викрутку, які виточують за спеціально визначеними розмірами. Іноді стандартний гвинт не можна використати в конструкції виробу чи деталі або він є оригінальним для певного виробу, тому його складно придбати. Для цього майстер визначає розміри такого гвинта і виготовляє його на токарно-гвинторізному верстаті.

Для прорізування шліца гвинт затискають у лещата з м’якими або накладними губками. Для дрібних гвинтів застосовують ножівки з тонким .

полотном зі спеціальної сталі. Для прорізування широких шліців застосовують ножівку з двома скріпленими між собою полотнами.

 

Яка будова слюсарної ножівки

Слюсарна ножівка (рис. 63) складається з рамки 1, рухомої головки 4, гвинта з гайкою 2, З для натягу ножівкового полотна 5 і нерухомої головки 6 із хвостовиком і рукояткою. Ножівкове полотно - це тонка вузька сталева пластина із зубами на одному чи двох ребрах, що виготовляється з інструментальної або легованої сталі.

Вибираючи інструмент для розпилювання, треба враховувати довжину пропилу і твердість оброблюваного матеріалу. Якщо пропил довгий, вибирають полотно з великим кроком зубів, а для обробки тонкостінних заготовок - із дрібним. У різанні мають одночасно брати участь не менш як три зуби. Чим вища твердість оброблюваного матеріалу, тим більшим має бути кут загострення.

Корисна порада

Різання металу виконують після розмічання заготовок.

 

У якій послідовності виконують операцію різання листового металу або профілю

 

1. Добирають потрібне ножівкове полотно (з урахуванням твердості, форми і розмірів заготовки тощо), вставляють у рамку і затягують гайкою (рис. 6.4).

2. Закріплюють заготовку в лещатах, стежать, щоб було видно лінію розмітки, а закріплена заготовка трималась рівно, без перекосів.

3. При розрізуванні металу корпус розвертають вправо під кутом 45° відносно осі лещат (/тс. 6.5, б), ноги ставлять, як показано па рис. 6.5, а.

4. Рукоятку ножівки охоплюють пальцями правої руки. Кінець рукоятки при цьому має несильно впиратись у середину долоні, а великий палець - лежати уздовж рукоятки зверху (рис. 6.6).

5. Лівою рукою беруть рамку ножівки так, щоб великий палець був усередині рамки,

 

 

 

а решта охоплювали натяжний гвинт рухомої головки (рис. 6.4, г).

6. Для правильного початку різання на ие-розміченій заготовці біля місця різання ставлять нігтем великий палець лівої руки і щільно приставляють полотно ножівки до нігтя. Під час різання ножівку тримають у вертикальному положенні. Рухають її плавно, без ривків. Під час руху вперед рамку ножівки злегка натискують униз (рис. 6.6, а).

7. Ножівкою працюють із швидкістю 30-50 подвійних рухів за хвилину. Тверді метали ріжуть із меншою швидкістю, м’які - з більшою.

Під час р зання ножівкою трапляються такі види браку

косий розріз внаслідок відведення полотна ножівки вбік через слабкий натяг у рамці; недотримання розмірів у результаті неправильного розмічання або різання не по розмітці;

пошкодження оброблюваної деталі через неправильне затискання в лещатах.

 

 

Трапляється, що при розрізанні довгих (високих) заготовок не вдасться довести різання до кінця, оскільки ножівковий верстат упирається в їх торець. Щоб усунути цю перешкоду, можна перезатиснути заготовку і, врізавшись у неї ножівкою з іншого кінця, закінчити роботу. Однак доцільнішим є інший спосіб: виконати розрізання ножівкою з полотном, повернутим на 90°. Так можна розрізати смуги будь-якої довжини.

 

Корисні поради

 

■ Щоб полотно ножівки довше працювало, використовуйте його спочатку для різання м’яких металів, а вже потім, коли зубці трохи притупляться, - для твердих металів.

' Щоб полотно ножівки не ковзало по поверхні заготовки, по рисці прутка перед різанням роблять пропил тригранним напилком. У цей пропил ставлять полотно ножівки ріжуть метал.

■ Якщо полотно зламалось, продовжувати різання в старому пропилі не можна. Новим полотном слід почи-нати різання з протилежного боку заготовки назустріч попередньому пропилу.

Щоб полотно не нагрівалося, змащуйте його оливою.

Використовуйте всю довжину полотна (так зубці зношуються рівномірно).

 

Правила безпечної роботи під час різання ножівкою

 

1. Полотно має бути достатньо туго натягнуте і міцно закріплене у рамці. Слабко закріплене або ненатягнуте полотно може вискочити з рамки чи зламатися, що небезпечно для працюючого.

2. Не можна користуватися ножівкою без ручки або з поламаною чи пошкодженою (тріщини, сколи) ручкою.

3. Не треба занадто сильно тиснути на ножівку в процесі пиляння, бо може зламатися полотно ножівки.

4. У жодному разі не можна здувати ошурки з місця пропилу. Ошурки треба змітати спеціальною щіткою.

5. Слід підтримувати частину заготовки, яка відрізається - вона може впасти і поранити ноги.

 

6. Треба бути уважним, щоб не поранитися зубами й гострими краями заготовок. Ножівку кладуть на верстак полотном від себе.

7. Якщо розрізають заготовки, які мають ребра й гострі краї, різання має йти від площини до ребра, щоб не викришити зуби полотна.

 

 

Механізовані знаряддя

Для різання металевих заготовок великих діаметрів на виробництві використовують гільйотинні механізовані ножиці (рис. 6.7).

Для різання труб великих діаметрів застосовують спеціальні інструменти - труборізи різної конструкції (рис. 6.8).

 

 

1. Назвіть основні способи різання металу і сортового прокату.

2. Який інструмент застосовують для різання металу?

3. Яка будова слюсарної ножівки?

4. У якій послідовності виконують операцію різання металу?

 

5. Чим зменшують тертя ножівкового полотна об метал, який розрізається: збільшенням кількості зубів і змащуванням оливою; розведенням зубів і змащуванням оливою; зміною форми зубів і змащуванням оливою?

6. Яких правил техніки безпеки треба додержувати під час різання металу?

7. Під час розпилювання труби у вас зламалось полотно ножівки. Як допиляти трубу із зламаним полотном? (Відповідь див. па с. 76)

8*. Під час з’єднання дерев’яних деталей важливо дотримуватися глибини пропилу - від цього, наприклад, залежить довжина шина чи провушини. Така операція є складною, і її не завжди вдається виконати з першого разу. Щоб зменшити брак деталей і прискорити процес виконання цієї операції, можна скористатися пристосуванням, яке показано на рисунку. Такий обмежувач глибини може бути виготовлений з листового алюмінію або комбінації металу і деревини.

 

A. Визначте кількість необхідних деталей, їх розміри, інструмент і пристосування для виготовлення.

Б. Визначте послідовність роботи та складіть технологічну карту на виготовлення обмежувача глибини.

B. Спробуйте вдосконалити конструкцію виробу, наприклад, поміркуйте: які зміни можна внести до конструкції, щоб потрібну глибину пропилу виставляти без лінійки?

Практична робота КРОК ЗА КРОКОМ:

ВІШАЛКА ДЛЯ КЛЮЧІВ «РУКА»*

 

 

КРОК 1: Що потрібно для виготовлення виробу

Шматок металевого листа (сталь, алюміній тощо) товщиною 1-2 мм; слюсарна ножівка; напилок (личкувальний і оксамитовий); круглий напилок; дриль; плоскогубці; настільний шліфувальний верстат; магніти.

КРОК 2: Шаблон

Виготовте шаблон (обведіть свою руку на папері, проведіть червоні лінії, як на рисунку). Прикріпіть шаблон до металу за допомогою магнітів.

КРОК 3: Вирізання і свердління

На заготовці просвердліть місця між «пальцями». За допомогою слюсарної ножівки виріжте основну частину заготовки, доопрацюйте напилком.

Просвердліть отвори у нижній частині заготовки. їхній діаметр має відповідати розміру цвяхів чи гвинтів, якими виріб буде кріпитися до стіни.

 

 

КРОК 4: Фінішна обробка

Зніміть шаблон з металу. Він знадобиться пізніше.

За допомогою напилків різного профілю чи шліфувального верстата заокругліть краї виробу та зачистіть їх наждачним папером.

КРОК 5: Згинання

Прикріпіть шаблон до виробу знову. Плоскогубцями відігніть його нижню частину під прямим кутом.

Відігніть нижню частину «пальців» (перша червона лінія на пальцях на шаблоні) під кутом близько 140°.

Відігніть «пальці» по другій червоній лінії на шаблоні під кутом близько 65°.

Великий «палець» відгинати не треба.

 

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук, Захаревич

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 22:39, Переглядів: 7996