Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Словник термінів і понять з трудового навчання за 8 клас

НАРОДНА ОСВІТА

Словник термінів і понять з трудового навчання за 8 клас

Айріс фолдінг - техніка заповнення вирізаної по контуру картинки різіюкольоровими смужками.

Аплікація (у кравецькій справі) - пришитий до виробу мотив з іншої тканини.

Асиметрія - нерівномірне розміщення слемсіпів при збереженні загальної рівноваги.

Ахроматичний безколірний (від грец. а заперечення і у.рсоца колір). Цс білий, сірий і чорний кольори.

Базисна сітка сукупність допоміжних горизонтальних і вертикальних ліній, що визначають загальні розміри основних частин будь-якого виробу.

Веб-дизайн (англ. Web - мережа, павутина) найіювіший різновид дизайну, завданням якого с проектування подачі інформації та художнє оформлення інтсрнет-сайтїв і проектів.

Викрійка - зразок, вирізаний із паперу, картону, за яким викроюють одяг, взуття тощо.

Викрійка основи спідниці - універсальна заготовка, яка дозволить тобі отримувати найрізноманітніші моделі спідниць.

Витинанка вид українського народіюго декоративного мистецтва; ажурне або силуетне зображення, вирізане ножицями чи ножем із паперу або витесане з деревини чи інших матеріалів; сюжетна та орнаментальна композиція.

Виточки дуже важливі елементи конструкції виробу. .'5а способом обробки виточки бувають розрізними та нерозрізними, виконаними з додатковою смужкою тканини, оздоблювальною строчкою і, розпрасовані й запрасовані.

Волан (від фр. voter літати) деталь декоративного оформлення швейного виробу у вигляді широкої ему ги тканини, яка викроєна по колу чи спіралі та з'єднана з виробом одним краєм; а вільний край утворює вертикальні хвилеподібні складки, що надає одягу святковості та легкості.

Графічний дизайн - поліграфічні друковані вироби, товарні знаки, листівки тощо.

Декатирування тканини волого-теплова обробка (ВТО) тканини для попередження її зсідання в готовому виробі.

Дизайн (від англ. design проектувати, креслити, задумувати, а також проект, план, рисунок) - творча діяльність із проектування естетичних властивостей предметів і середовища, в якому живе людина.

Дизайн іміджу - дизайн одягу, взуття, аксесуарів, зачісок.

Дизайн процесів фірмові стилі, дизайн церемоній, програм.

Дизайнер - фахівець, що відповідає за функціональний та естетичний рівень предметів та композицій із них, створюючи певне середовище.

Еклектика - поєднання непоєднуваних речей, змішування стилів.

Елементе дизайну частини або компоненти, які можна виділити в будь-якій композиції або творі мистецтва.

Ескіз (від фр. esquisse нарис, замальовка) спрощене графічне зображення, що фіксує принциповий задум, конструкцію предмета, виконане від руки, з приблизним дотриманням пропорцій між його частинами.

Естетика приміщення чуттєве сприйняття образу, яке формується завдяки гармонізації

матеріалів, кольорів, форм, ритму та пропорцій і передбачає відповідність обраного стилю призначенню приміщення.

Застібка - іудзики, кнопки, гачки, блискавка, шнур.

Зачіска порядок розміщення на голові людини наїурального або влучного волосся, яке підтримується причісуванням, начісуванням, зачісуванням, стрижкою, фііурним викладанням, накручуванням, фарбу ванням та фіксацією.

Зріз контур викроєної деталі. На відміну від нетканих матеріалів, таких як повсть, штучна й натуральна шкіра ла замша тощо, зрізи тканих і трикотажних матеріалів потребують обробки.

Імітація (від лат. imilatio - наслідування) - виріб, який є підробкою будь-чого.

Казеїнове волокно влучне білкове волокно тваринного походження (з білка молока), за деякими властивостями близьке до натуральної вовни.

Кардмейкінг (від англ. card листівка, таке робити) - техніка виготовлення вітальних листівок власноруч.

КвілііІГ техніка виготовлення декоративних елементів шляхом скручування паперових смужок у спіраль.

Кірігамі - різновид техніки орігамі, у якому допускається використання ножиць і клею.

Кокетка - відрізна деталь виробу, яка може бути різної ((юрми: прямою, овальною та фітурною. Кокетку на спідниці розташовують зверху на задньому та передньому полотнищах спідниці з основної або оздоблювальїюі тканини.

Колаж (у кравецькій справі) - спосіб виконання ескізів одягу за допомогою нетрадиційних матеріалів (кольоровий напір, фольга, тканина, бісер).

Колір - властивість тіл викликати те чи інше зорове відчуття відповідно до спектрального складу відбитого або випромінюваного ними світла

Комбінаторика метод проектування, що полягає у знаходженні різних сполучень (комбінацій), поєднань, розміщень з обмеженої кількості елементів у певній послідовності.

Композиція (від лат. compositio) складання, об єднання та гармонійне поєднання частин у єдине ціле і загальне.

Конструктивні дефекти виникають унаслідок невідповідності викрійки статурі людини.

Конструювання швейних виробів склачова частина проектування, яка включає в себе побудову кресленика деталей одягу.

Контраст - прот иставлення в композиції, переважно у співвідношенні протилежних пар (за кольором, фактурою, ((юрмою, розміром та ін.).

Кресленик - графічне зображення будь-якого предмета на папері в натуральну величину або в масштабі (у зменшеному чи збільшеному вигляді).

Крихкість властивість матеріалу руйнуватися під дією зовнішніх сил без помітіюі пластичної деформації (до крихких матеріалів належить природний камінь, затверділий бетон, скло, чавун).

Локальний колір колір, який не зазнав змін під впливом світла.

Машинний шов місце з'єднання двох або декількох деталей, виконане на швейній машині.

Механічні властивості конструкційних матеріалів: міцність, пружність, пластичність, крих кісті».

Мікроволокно - найтонше волокно, 100 кілометрів якого важать лише 6 грамів. Виготовляють мікроволокно за особливою тсхнологією з полімерного матеріалу.

Міцність - здатність матеріалу чинити опір руйнуванню внаслідок дії зовнішніх сил, іцо викликають)' ньому внутрішні напруження (високий показник міцності мають метали, скло, бетон, певні види пластмас).

Модельсрський (дизайнерський) ескіз стилізований малюнок із витягнутими й перебільшеними пропорціями фігури в одязі для увиразнення силуету.

Моделювання процес зміни кресленика викрійки основи відповідно до обраної моделі.

Модуль (від лат. modulus маленька міра) величина, яку беруть за основу розрату 11 ку розмірів деталей чи будь-яких частин і елементів, з яких складається виріб.

Ниткова графіка (зображення ниткою, нитковий дизайн, ниткографія, ізонитка) - техніка отримання об’ємного зображення нитками, які натягують у визначеному порядку між вбитими у тверду поверхню цвяхами в певній послідовності, вишивка на картоні.

Нюанс - незначна відмінність, ледь помітний перехід. Розрізняють нюанси за ({юрмою, розміром, кольором, фактурою тощо.

Оборка (шлярка) смужка тканини, иризібрана з одного боку, яким вона пришивається до виробу.

Пергамано - техніка виготовлення виробів із пергаментного паперу або кальки тисненням та перфоруванням.

Пластичність протилежна до пружності властивість матеріалу змінювати під навантаженням форму та розмір без розривів і тріщин та зберігати їх після зняття навантаження. До пластичних матеріалів належить, наприклад, бетон до його затвердіння).

Покрій (Крій) характеристика конструкції одягу за основними ознаками ({юрми і з'єднання складових частин.

Проектування - створення нового зразка виробу, що включає дослідження ринку, економічні розрахунки та обгрунтування, підготовку ескізу моделі, а також побудову кресленика

Промисловий дизайн - використання прикладного мистецтва наукових знань для конструювання предметів виробництва - знарядь праці, механізмів, побутової техніки, меблів, тканин, транспорту тощо з мстою поліпшення їхньої формн, естетичного ВИГЛЯД)’, зручності у використанні, виробленні бренду, що сприяє конкурентоспроможності продукту та підприємства

Пропорції - гармонійне співвідношення частин форми між собою і з цілим.

Пропрасовував клапоть тканини, який слугує своєрідним буфером між праскою та поверхнею тканини й захищає її від утворення лискучих ділянок (лас), підпалин і розплавів.

Пруг краї тканини з двох боків, що не обсипаються.

Пружність властивість матеріал)’ деформуватися під навантаженням і набувати після зняття навантаження первинної ({юрми й розміру (високий покашик пружності мають сталь, деревина, пластмаси).

Ритм рівномірне чергування внорядкованих елементів (ліній, об’ємів, площин тощо).

Розкрій один із найважливіших процесів пошиття одягу. Нін передбачає три стани: два підготовчі до розкрою і власне ражрій.

Рюш смужка тканини, иризібрана й прикріплена до виробу посередині.

Симетрія принцип організації форми, композиції, коли елементи розташовані рівно віддалено від площини, осі або центра.

Синтетичні волокна - це хімічні волокна, які отримують шляхом переробки продуктів газів, нафти, кам’яного вугілля за допомогою складних хімічних реакцій.

Складки - рівно складені вдвоє смужки тканини одяїу, утворені призбируванням, стягненням, прошиванням чи прасуванням: однобічні, зустрічні, бантові, віялові.

Скрапбукінг (від англ. scrap - шматочок, клаптик, вирізки, book - книжка) - техніка виготовлення виробів зі спеціального паперу різних кольорів і фактур та декоративних оздоблювальних елсмсігтів.

Спідниця - предмет одяїу, що покриває нижню частину тіла.

Стиль (віч лат. stylus патичка для письма) - сукупність художніх, образних, композиційних, графічних, кольорових і фактурних ознак, які стійко виявляються і є характерними для групи виробів або культурного зразка

Стібок відстань між двома проколами голки.

Строчка ряд стібків, що повторюються.

Сумішеві тканини еластичні, майже не мнуться й не електризуються, стійкі до зношення, не викликають атергію в людей із чутливою шкірою.

Технічний ескіз робочий малюнок виробу спереду, ззаду і, якщо необхідно, збоку. Малюнок мас бути лаконічним, без зліших подробиць.

Технологічні дефекти виникають на етані крою, підготовки до примірки та ВТО.

Тканина матеріал, який отримують на ткацьких верстатах шляхом переплетення між собою двох систем ниток - нитки основи та нитки піткання (їх ще наливають: основа і уток).

Фізичні властивості конструкційних матеріалів: теплопровідність, теплоємність, електрон ровідність, пористість, гігроскопічність тощо.

Форма (у кравецькій справі) зовнішній вигляд швейного виробу або окремої його деталі. Щоб створити виріб потрібіюї форми, виконують його конструювання.

Функціональність - зручність, раціональність, відповідність призначенню та досконалість, які досягаються мінімальними засобами.

Хімічні властивості конструкційних матеріалів: корозійна стійкість, стійкість до дії різних речовин.

Хімічні волокна волокна, одержані з продуктів хімічної переробки природних або сиігтстичних полімерів.

Хроматичні кольори кольори і їхні відтінки, які ми розрізняємо у спектрі (червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий).

Художнє (дизайнерське) конструювання як метод проектування предметного середовища передбачає висунення нової ідеї, розробку та втілення її в гармонійному, стилістично виразному оформленні предмета

Художній ескіз малюнок із природними пропорціями фігури в одязі, виконаний з тінями, які підкреслюють основні деталі крою, форму виробу, нюанси його посадки на фігурі, декоративні елемеїгти, фактуру тканини.

Швейна машина пристрій, призначений для зшивання текстильних матеріалів та шкіри, виготовлення одяїу, взуття та інших швейних виробів за допомогою швейних ниток.

Штіфтельбант - стрічка для стягування складок, схожа на гардинну стрічку.

Штучні волокна волокна, які одержують із природної сировини у процесі її хімічної переробки, тобто шлучним шляхом.

Автор: admin от 5-01-2017, 13:07, Переглядів: 2922