Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Мистецтво вибору зачіски

НАРОДНА ОСВІТА

Мистецтво вибору зачіски

Поговоримо...

Як доглядати за волоссям?

За якими критеріями підбирають зачіску? Які зачіски популярні в наш час?

 

 

Гарне волосся - блискуче і здорове - в усі часи і в усіх народів вважалося окрасою зовнішності людини.

Зачіска - порядок розміщення на голові людини натурального або штучного волосся, яке підтримується причісуванням, начісуванням, зачісуванням, стрижкою, фігурним викладанням, накручуванням, фарбуванням та фіксацією волосся.

Форма зачіски фіксується та прикрашається знімними декоративними деталями - стрічками, сітками, квітами, перами, гребенями, шпильками, ювелірними виробами, а в деякі періоди історії моди - спеціальними маленькими головними уборами.

З історії зачісок

Зачіски, укладки, фарбування волосся, модні перуки - усе це знали ще стародавні ассирійці, греки, перси та єгиптяни. Відомості про це дійшли до наших днів завдяки археологічним знахідкам із зображенням фараонів, грецьких богів, знатних римських матрон і перських воїнів. У Давній Греції завивали волосся та піднімали його доверху за допомогою стрічок; кельтські та германські дівчата носили розпущене волосся, жінки ж заплітали їх у великі коси; перси славилися вмінням фарбувати волосся та бороди, а також завивати їх.

В епоху Пізнього Середньовіччя парижанки носили па голові вежі, прикрашені живими квітами (пляшечки з водою для них ховалися всередині зачіски), опудалами птахів, фруктами та овочами. Кінець XVIII ст. найекстравагаптніпшй період в історії зачісок, на тему

яких збереглося безліч карикатур. XIX ст. славилось елегантними, але непростими зачісками - ретельно закучерявленими локонами, косами, вигадливо укладеними.

 

Мода на зачіски змінювалася постійно, але з такою швидкістю, як у XX ст., - ніколи! Складні начісування початку 1900-х тину шолом або тюрбан, прикрашені перловими нитками або квітами, змінили короткі стрижки і перманент 1920-х.

Мода на нові зачіски поширювалася я неймовірною досі швидкістю завдяки кінематографу. У тридцяті роки законодавицею мод була кіноактриса Грета Гарбо. Найпопулярпішими стали стрижки а-ля гарсон і каре, а також зачіски бубі-конф (із короткого завитого дрібними кучериками волосся).

У воєнні 40-ві в моду входять зачіски з валиком із волосся, а після війни і в 50-ті роки волосся стали вкладати хвилями над лобом, чубок завивали ярусами, а локони у вигляді черепашки й равлика; з'явилися сіточки для волосся, модні завивки.

У 60-х особливо модною була зачіска дзвін і стрижка гаврош. Укладання нагадували листя квітів, чубок розділяли па дві частини і начісували волосся в об’ємні зачіски. Але найбільшої популярності набула бабета, що зійшла з кіноекрана завдяки Бріжит Бардо, яка ввела моду також на зачіску кінський хвіст і на шиньйони.

У 70-ті роки наймоднішими стрижками з укладанням були: наж і сассуи. Начісування зникли, поступившись місцем пишним «африканським» завивкам.

80-ті дали волю фантазії, дозволивши перукарям творити все, що їм заманеться, аж до індіанських «ірокезів», але на першому місці опинилися спортивні стрижки. Фігурні шпильки, величезні банти, плетені пов'язки стали новим стилем жіночих прикрас.

На початку 90-х прийшло велике розмаїття як у стрижках, так і в укладках. Хоча найпоширенішою

Стрижка паж стала популярною завдяки французькій співачці Мірей Матьє

залишалася проста стрижка каре з безліччю варіацій на різній довжині волосся.

 

 

В третьому тисячолітті у моду ввійшли природність, простота та елегантність.

Українські зачіски

Дівчата Стародавньої України-Руси змалечку відрощували довге волосся, носили його иезаплетеним або заплітали в коси.

Традиційно українські дівчата заплітали одну, дві або декілька кіс - залежно від регіону, в якому жила довгокоса красуня. Наприклад, у Закарпатті плели одну основну косу і маленькі кіски-«дрібушки» попереду. На Черкащині робили аж 6 кіс: но 3 з обох боків від проділу посередині. На Поліссі дівчата майстерно пов’язували голову хусткою, прикрашаючи ЇЇ квітами. У деяких регіонах Прикарпаття був звичай подовжувати волосся штучними косами з червоних бавовняних волокон. На Гуцульщині дівчата вилітали в косу нитку (так званий шварк) із нанизаними на неї ґудзиками. У старовину коси носили лише незаміжні дівчата. Як тільки дівчина виходила заміж, її косу, за традицією, підрізали ножем або сокирою. Жінка після весілля мусила ходити завжди з покритою очіпком, наміткою, серпанком, хусткою головою.

Коса - це не тільки красива, а й практична зачіска, яка тримається довго і не заважає роботі. Варіант плетіння коси для повсякденного життя - просте переплетення трьох пасом; а з нагоди свята в коси заплітали яскраві стрічки з мереживом. Саме такий святковий варіант особливо популярний у наші дні. Цікавим рішенням є декорування вечірньої чи весільної зачіски у вигляді коси живими або штучними квітами.

Ще однією популярною зачіскою є коса, обплетена навколо голови. Ця зачіска стала символом України, продемонструвавши красу, жіночність та унікальність українок. Зробити таку зачіску можуть власниці довгого волосся, або використовується накладна коса.

Відомі й інші хитромудрі українські дівочі зачіски, наприклад «ув’язки». Для такої зачіски розділяли трохи волосся спереду навпіл і начісували їх по обидва боки чола, утворюючи так звані «начісування», кінці закладали за вуха і кріпили під косами.

Види зачісок залежно від форми обличчя

Вибір зачіски залежить від природної структури і довжини волосся, форми обличчя. Колір волосся також має значення темпі відтінки візуально звужують обличчя, а світлі можуть зробити його овал круглішим та ширшим.

В Інтернеті є сайти, де пропонують підібрати зачіску он-лайн. Для цього потрібно завантажити своє фото і простими інструментами добирати просто на сайті зачіски до свого обличчя. Ти сама можеш стати візажистом, змінювати форму зачіски, довжину волосся та його колір і до зачіски підібрати макіяж. Але варто пам'ятати: результати на моніторі часто дуже відрізняються від реальних. Тому треба робити вибір обдумано.

Розрізняють п'ять основних типів обличчя: овальне, кругле, квадратне, трикутне і прямокутне.

Як визначити форму обличчя

 

Тобі знадобиться косметичний олівець і дзеркало. Прибери волосся назад, чубчик також. Обмалюй овал обличчя на дзеркалі за допомогою олівця, оціни отриманий результат. Перше, що необхідно врахувати - особливості й порушення балансу в пропорціях. Головне завдання - зорова корекція типу обличчя і форми голови.

Овальне

Що не бажано? У нічому для вибору зачіски тут обмежень немає. Однак якщо пропорції все ж мають невелике відхилення, можна візуально виправити його. Для занадто звуженого лоба не підійде гладка зачіска з прямим проділом.

Корекція. Якщо овальне обличчя має дещо витягнуту форму', краще віддати перевагу подовженим стрижкам і чубчику. Хорошим рішенням стануть пасма, що природно спадають, з легким прикореневим об’ємом в зоні чола.

Вибір чубчика. Овальне обличчя гарно виглядає і з чубчиком, і без нього. Найбільш прийнятний варіант - косий чубчик, якщо підходить тин волосся.

Довжина. Для цієї форми гарні будь-які зачіски: пряме волосся однієї довжини, багатошарові стрижки на зразок каскаду, подовжене каре і класичний боб.

Кругле

Що не бажано? Жінкам із круглим обличчям не бажано обрамляти його густим широким чубчиком. Не варто робити хімічну завивку - локони і хвилі можуть додатково підкреслити округлі лінії. Не надто вдалими будуть стрижки з кінчиками біля вилиць і щік (каре або драбинка). У виборі зачіски слід уникати горизонтальних ліній і рівного проділу.

Корекція. Щоб максимально наблизити кругле обличчя до овальної форми, підійдуть багатошарові стрижки та зачіски з об'ємом на маківці. Якщо волосся в’ється від природи, варто його відрощувати й не експериментувати з короткими стрижками. Візуально подовжує обличчя високий кінський хвіст із гладким зачосом. Якщо волосся рідке й тонке, потрібно обов'язково прикривати вуха і підбирати подовжений тин стрижки.

Вибір чубчика. Основне правило — рівна структура волосся. Чубчик повинен бути багаторівневим і асиметричним. Слід уникати прямого краю і зайвої пишноти. Косий чубчик можливий, якщо основна довжина дозволяє приховати вуха.

Довжина. Для круглолицих дівчат хорошим рішенням є коротка багатошарова зачіска. Ідеально підійде подовжене каре без чубчика, короткий боб.

Квадратне

Що не бажано? Основне, чого слід уникати, - пряме волосся, відкритий лоб, занадто коротка довжина, густі одношарові чубчики, симетричні зачіски довжиною до підборіддя, зачесане назад волосся.

Корекція. Щоб пом'якшити риси квадратної форми, бажано підбирати асиметричні стрижки та косі чубчики. Актуальні локони і кучері, що, спадаючи, об-

рамляють обличчя. Щоб візуально звузити підборіддя, необхідний легкий об'єм біля коріння.

Вивір чубчика. Тут підійде косий багатошаровий чубчик, що закінчується па рівні вилиць.

 

Довжина. Квадратній формі підходить будь-яка довжина. Короткі стрижки потрібно робити максимально об'ємними й асиметричними, довге волосся завивати або укладати. Головне правило - уникати ідеальної гладкості і прямого проділу.

Трикутне, ромбоподібне та серцеподібне

Що не бажано? Не підходять для цієї форми обличчя укорочені та широкі чубчики, зачесані назад бічні пасма, ультракороткі хлоп'ячі стрижки. Небажано робити зачесаний назад хвіст.

Корекція. Завдання - візуально розширити нижню частину і збалансувати її із зоною чола. Для трикутного типу підходять трапецієподібні стрижки, локони і каре із завитими назовні кінчиками. Пасуватимуть зачіски, иайширша частина яких припадає на область вилиць і підборіддя.

Вибір чубчика. Серцеподібне лице прикрасить філірований косий чубчик. Якщо лоб особливо широкий, можна зупинитися па подовженому прямому варіанті.

Довжина. Оптимальний варіант — подовжене каре, стрижки до середини шиї і початку плечей. Довгому волоссю необхідно надавати додатковий об’єм на кіпцях. Бажані локони і хвилі.

 

Прямокутне та видовжене

Що не бажано? Краще уникати зайвого об’єму у верхній частині, довгого гладкого волосся, розділеного на прямий проділ, зачісок, які повністю відкривають обличчя і підкреслюють його довжину.

Корекція. Увага па чубчик, що прикриває чоло і вкорочує довжину обличчя по вертикалі. Цей тип вимагає додаткового об'єму, який можна створити багатошаровими стрижками, кучерями і локонам, особливо актуальними для довгого волосся.

Вибір чубчика. Підійдуть пишні косі й прямі чубчики, що прикривають брови або закінчуються нижче лінії вилиць.

Довжина. Варто зупинитися на середній або помірно короткій довжині. Хорошим варіантом буде подовжений боб, обрамлений пишним чубчиком. Для довгого волосся бажано створювати додатковий прикореневий об’єм, завивати локони, укладати в стилі ретро, підгортати кінчики всередину.

Підбір зачіски за типом волосся

У виборі зачіски потрібно враховувати не лише форму обличчя, а також тип і стан волосся. Рідке чи густе, нормальне чи сухе, пряме чи кучеряве - одні й ті ж зачіски на різному волоссі виглядають по-різному.

Жирне волосся. Для нього ідеальні короткі або подовжені об’ємні стрижки, які нещільно прилягають до голови. Зачіска довше збереже свіжість.

Сухе волосся. Якщо волосся дуже сухе, краще спочатку спробувати його вилікувати. Часті укладання і миття йому шкодять. Чи не найліпший варіант для такого волосся - невибагливі стрижки.

Тонке і рідке волосся. Головне для зачісок із тонкими волоссям - об’єм, який легко створити па короткому волоссі. Для середньої довжини підійдуть багатошарові стрижки, з рівним зрізом і рівним чубчиком, варіації каре, і, звичайно, кучері. Більша ж довжина не бажана.

Важливі дрібниці

 

Правильна стрижка не тільки надасть ідеальної форми обличчю, а й допоможе скорегувати деякі особливості. Достатньо лише знати певні секрети.

-> Довгий ніс візуально зменшить довгий густий чубчик, широкий або кирпатий мило виглядатиме із зачесаним наверх волоссям. Дрібні риси обличчя ідеальні в обрамленні дрібних кучерів.

-> Близько посаджені очі можна віддалити один від одного за допомогою гладкого пасма вздовж щік.

Коротку шию не ховають під волоссям, а окантовують трикутним зрізом.

Великі вуха можна прикрити волоссям, щоб видні були тільки мочки.

Жінкам маленького зросту краще уникати зачісок у вигляді великих пишних кучерів, що збільшують розмір голови.

І найголовніше. Обрана зачіска повинна подобатися, адже усвідомлення власної неперевершеності - краща прикраса жінки.

 

Густе волосся. Ідеальний для нього варіант - середня довжина. Прямі або косі чубчики, закруглені або рівні зрізи. Головне -дотримуватися міри з обсягом, тому градуйованими стрижками і дрібними кучериками захоплюватися не варто. Можуть вибрати практично будь-яку укладку, спробувати популярний варіант стрижки шарами, коли верхній шар довший від нижнього.

Кучеряве волосся. Кучеряві локони вимагають стрижок, здатних зберегти їхню природну красу. Підійде довгий боб: ззаду волосся підстрижене коротше, а спереду потрібно відпустити подовжені прядки.

Незалежно від обраної довжини досвідчений майстер зможе надати неслухняним кучерям оригінальної форми і скорегувати овал обличчя. Єдине правило - не забувати про природний напрямок росту волосся.

Розглянемо наймодніші зачіски для підлітків і дамо кілька загальних рекомендацій про те, якими вони повинні бути.

Простота. Під цим критерієм розуміють і простоту вкладання, і скромність зачіски, що відповідає віку хлопчика чи дівчинки. Вранці, збираючись на заняття, не маєш часу па укладання. Складні, химерні зачіски для підлітків часто виглядають недоречними, занадто «дорослими» або просто смішними.

Акуратність. Зачіска школяра повинна відповідати вимогам, які школа висуває до учнів. А про такі очевидні речі, як чистота та охайність волосся, і говорити не варто.

Стиль. Будь-яка зачіска має бути модною, стильною і сучасною.

Зручність. Жодну, навіть найгарнішу зачіску не можна назвати вдалою, якщо вона заважає, вимагає постійної уваги, потрапляє в очі тощо.

А тепер поговоримо про конкретні стрижки та укладки, які відповідають цим вимогам.

Багатьом дівчаткам-підліткам личать короткі або трохи подовжені стрижки. Такі зачіски дуже зручні, не потребують складного й довгого укладання, підходять до будь-якого стилю одягу, не суперечать шкільним вимогам. Існує лише одне «але»: якщо дівчинці набридне така зачіска, її складно швидко змінити. Відрощувати волосся і підбирати для нього нову форму довго і складно.

Найпоширеніші зачіски для дівчаток-піколярок створюють на основі стрижок каре і боб. Довжина їх може бути різною: злегка закривати вуха або майже досягати середини лопаток.

Волосся до плечей або трохи нижче - мабуть, найкращий варіант: така довжина дозволить експериментувати зі своєю зовнішністю, вигадувати нові варіанти і способи укладання, змінювати образ залежно від події та обраного стилю одягу.

Базовими для дівчаток-нідлітків вважаються три зачіски, на основі яких можна створювати безліч варіантів - повсякденних, святкових, строгих, легковажних та ін.

 

1. Кінський хвіст. Ця зачіска є універсальною, підійде і до шкільної форми, і до романтичної сукні. Для різноманітності можна зробити хвіст високим або низьким, підібрати до нього незвичайні резинки або шпильки, заплести окремі пасма в кіски, випрямити або, навпаки, завити волосся, зав’язати два хвости або один хвіст, розташований збоку.

2. Коси. Коса - зачіска, актуальна завжди. Якщо коса здасться тобі нецікавою, урізноманітни її такими варіантами плетіння: «колосок», «риб’ячий хвіст», французька косичка або по-різному розташуй коси. Можна заплести косичку вінком або обідком, кількома паралельними кільцями, які охоплюють голову, розташувати її по середині спини, від потилиці, або заплести збоку, від вуха. Чарівності додадуть дві акуратні кіски, закріплені резинками або стрічками. Часто дівчатка вплітають у коси кольорові стрічки, шнурки або нитки.

3. Пучки або <<гульки». Ця строга зачіска гарно поєднується зі шкільною формою, личить більшості дівчат, зручна й елегантна. Можна зробити акуратний гладкий пучок, закріпивши волосся простими шпильками, або трохи розтріпати його, надавши чарівної недбалості. В особливих випадках підійдуть шпильки з декоративними елементами - стразами, квітами тощо. В «гульку» можна згорнути і попередньо заплетену косу.

За добу кожна волосина подовжується приблизно на 0,35 міліметра. На 12 сантиметрів - за рік, до 7,6 метра - може вирости за все життя.

У стадії росту постійно перебуває 90 % волосся, у стадії випадання -10%.

Волосся росте швидше влітку і під час сну, а також у віці з 16 до 24 років.

-> 3 кожної волосяної цибулини протягом життя послідовно виростає приблизно 20-30 волосин.

Оптимальна температура води для миття волосся - 34-35 °С.

По міцності волосся можна порівняти з алюмінієм. Один волосок здатний витримати навантаження від 100 до 200 грамів.

Середня густота волосся - 250-300 штук на квадратний сантиметр.

Довжина всіх волосин, які відростають на голові людини протягом її життя, становить у середньому 725 кілометрів.

 

А ось розпущене довге волосся у школу носити не варто. Воно заважатиме й відволікатиме.

Фарбування волосся

Фарбування волосся нанесення барвника на волосся. Фарбують волосся з метою приховати сивину, змінити природний колір, надати йому нового відтінку, блиску.

Фарбування волосся вже тривалий час поширене не тільки серед дівчат, а й багатьох чоловіків. Кожна жінка намагається підібрати барвник, який найменше шкодить волоссю. А ось дівчата зі східних країн здавна обрали для себе єдиний і неповторний природний барвник, який не завдає шкоди волоссю.

Хна (хна іранська натуральна) - це натуральний барвник, який отримують із листя хінного чагарника лавсонія. Історики вважають, що хну почали застосовувати щонайменше 7 тисяч років тому як косметичний і лікарський засіб. Ця рослина містить багато ефірних олій і дубильних речовин, тому хна укріплює і оздоровлює волосся, зміцнює і лікує корені, сприяє усуненню лупи, додає волоссю блиску. Отримують різні відтінки: від світло-рудого до яскраво-каштанового.

Басма - теж натуральний природний барвник, який отримують із рослини індиго (Ішіі^оіега), що росте в тропічному кліматі. Басма стимулює ріст волосся і додає йому природного блиску, покращує структуру волосся і зміцнює коріння, усуває лупу. Зверни увагу: для фарбування волосся басму застосовують тільки в поєднанні із хною й отримують гарні природні відтінки коричневого кольору. Басма без хни фарбує волосся в яскраво-зелени й колір!

Фарби хімічного походження. До їхнього складу входять аміак чи інші, не менш шкідливі речовини. Під час нанесення фарби, вдихаючи аміак, ти завдаєш невиправної шкоди легеням. Також після фарбування, особливо якщо твоя шкіра дуже чутлива, ризикуєш отримати шкірний опік, алергічну реакцію. Волосся стає тонким і ламким, пошкоджуються цибулини. Байдуже, якою штучною фарбою користуватися (з аміаком чи без) - у фарби без аміаку є свої «підводні камені», які зіпсують волосся.

Фарбування волосся - це вибір кожного. Але пащо ризикувати без потреби, та ще й завдаючи шкоди своєму здоров'ю? Твій природний колір волосся личить тобі найбільше. З ним немає таких клопотів, як підфарбовування, коли волосся відросло або вицвіла фарба па окремих ділянки голови.

Практична робота

ПІДБІР ЗАЧІСКИ З УРАХУВАННЯМ ФОРМИ ОБЛИЧЧЯ

Матеріали та інструменти: підручник, зошит, ручка, кольорові олівці, косметичний олівець, дзеркало.

Послідовність виконання роботи

1. За допомогою дзеркала та косметичного олівця визнач форму свого обличчя.

2. Обери вид зачіски з урахуванням форми обличчя.

3. Добери колір волосся.

4. Замалюй у зошиті декілька варіантів зачіски.

5. Обгрунтуй свій вибір.

Запитання та завдання для повторення

1. Що таке зачіска?

2. Розкажи про історію зачіски.

3. Які ти знаєш основні типи обличчя?

4. Як підібрати зачіску до кожного типу обличчя?

5. Чи варто фарбувати волосся?

Творче завдання на вибір

1. Скориставшись інформаційними джерелами, підготуй презентацію «Сучасні види зачісок».

2. Підготуй розповідь про історію зачісок в Україні.

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

Модні коси: зачіски з елементами плетіння

Здавна жінки прикрашали свою зачіску різними способами, вплітали у волосся квіти, завивали їх, надівали вінки і, звичайно ж, створювали иаймодніші плетіння кіс, які ми й пропонуємо розглянути.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:27, Переглядів: 5238