Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Комп'ютерне конструювання одягу

НАРОДНА ОСВІТА

Комп'ютерне конструювання одягу

Пригадай...

Що таке конструювання одягу?

Які інструменти ти використовуєш для конструювання швейних виробів?

 

Лише сотню років тому вміння накреслити контури деталей одягу було оновите ореолом таємничості та вважалося предметом гордості. Це вміння ретельно оберігали від сторонніх очей і передавали у спадок від батька до сина.

Із часом виготовлення одягу перетворилося на індустріальне виробництво, а професія конструктора стала доступною багатьом, хоча й не втратила загадковості. Чи це не дивина, коли з плоских деталей дивних обрисів отримують красиві моделі одягу, то з чіткими, бездоганно відточеними формами, то хвилясті, з мінливим силуетом.

Не випадково кажуть, що конструювання - це мистецтво, обрамлене у строгі розрахунки. Якщо раніше мистецтво крою опановували із сантиметровою стрічкою в руках, то тепер першим інструментом для вирішення конструкторських завдань став комп’ютер. Комп’ютерні технології з’явилися в швейному виробництві близько двадцяти років тому.

Перші швейні САПР (Система автоматизованого проектування) вирішували суто технічні завдання з виконання однотипних, повторюваних операцій, наприклад рівномірне збільшення або зменшення деталі для різних розмірних варіантів. У швейному виробництві цю процедуру називають градацією лекал.

Комп'ютерний журнал моделей дозволяє ефективно використовувати сучасні досягнення інформаційних технологій у процесі індивідуального пошиття одягу. Обравши модель, ти можеш розглянути її на моніторі у збільшеному вигляді, вивчити технічний рисунок, конструкцію, ознайомитися з технологією її пошиття, роздрукувати всі викрійки або окремі з них на принтері, попередньо скорегувавши на моніторі за своїми мірками.

Згодом з'явилися САПР, здатні обирати рішення з переліку альтернативних. Така була швейний САПР «Розкладкам, що виконувала раціональне розміщення деталей на тканині. Ці системи вміли здійснювати маніпуляції з об'єктами, створеними людиною раніше.

Конструкторські САПР мали інше завдання - створювати об’єкти з нічого (з нуля), а сам процес проектування вимагав творчого підходу.

Сьогодні на ринку програмних продуктів представлена велика кількість САПР закордонного й вітчизняного виробництва, які здатні забезпечити автоматизоване виконання всіх етапів проектування швейного виробу: від створення ескізу за допомогою графічних редакторів до вдягання віртуального виробу на електронний манекен.

Створюють ескізи та технічні рисунки моделей одягу за допомогою спеціальних програм - графічних редакторів, серед яких широко відомі: Corel Draw, Adobe Photoshop, Corel Xara та in.

У мережі Іігтернет є програми, які працюють он-лайн. Знявши мірки та обравши модель, можна за допомогою програми побудувати викрійку.

1. У пошуковій системі слід задати запит: «викрійка спідниці он-лайн».

2. Серед знайдених варіантів обираєш потрібну та вносиш мірки відповідно до цієї моделі.

3. Якщо все правильно, то після натискання кнопки в правій частині екрану повинен з'явитися малюнок і посилання для скачування викрійки.

4. Готову викрійку можна зберегти на комп’ютер або одразу роздрукувати.

Переносячи викрійки на тканину, не забудь про припуски на шви.

Програма їх не розраховує, оскільки не знає, яку ти обереш тканину.

Інший тип програм, які допоможуть побудувати викрійку, потребує встановлення па комп’ютер. Проте й можливості у них більші. Серед великої кількості можна виокремити такі системи, найпростіші в користуванні: «Грація»-, «Леко», Gratis, «Компас -3D», «Закрійник», «Red Cafe», «Optitex» та in.

Програма «Грація». Дуже зручна для розробки конструкції. Проектувальник дає команди про види розрахунків і графічних дій. Усі команди рядок за рядком записують у вигляді алгоритму побудови. Екран монітора розділений на дві частини. Справа записується текст алгоритму, а зліва - послідовно будується кресленик конструкції. Відповідно до процесу послідовного запису алгоритму розвивається і нарощується кресленик.

Вікно САПР «Грація»

Програма «Закрійник». У безкоштовному варіанті дозволяє виконувати лише побудову викрійок поясних виробів та друкувати їх.

 

Як зручніше будувати кресленик виробу: в зошиті чи на комп'ютері?

 

Програма Red Cafe. Особливості: можна будувати базові основи за своїми мірками, а також моделювати отриманий результат зі зміною розміщення точок та ліній.

Доповнити можливості програми можна, завантаживши та встановивши аддоии викрійок журналу Burda. Це дозволяє вибрати з будь-якого номера журналу модель і скоригувати викрійку під себе, вписавши свої мірки (див. Застосуй на практиці).

Програма ОрЬіїех не пропонує автоматичної побудови викрійки. Головна її перевага - можливість побудови параметричного лекала: один раз будуєш кресленик основи спідниці, а потім вказуєш алгоритм - вводиш змінні, а далі лекало буде автоматично підлаштовуватися під внесені дані.

>•» О а***» Ж> »»і«*—*ч ^и»и«х» Омм»«»

 

Практична робота

ЗНАЙОМСТВО З ІНТЕРФЕЙСОМ САПР «ГРАЦІЯ»

Матеріали та інструменти: зошит, підручник, комп’ютер, під'єианий до Інтср-нету.

Послідовність виконання роботи

1. Організуй своє робоче місце.

 

2. Увімкни комп’ютер.

3. Знайди на робочому столі ярлик «Грация.094».

У разі його відсутності:

Пуск > Программы > Огагіа.094 >Грация.090.

4. З’явиться вікно ідентифікації.

Використовуй пароль: 1.

5. З’явиться вікно «САПР ГРАЦИЯ», в якому вказані усі підсистеми. Зупинись на підсистемі «Конструирование и моделирование».

6. Відкрий вікно «Выберите действие», в якому обери пункт: «Создать новый алгоритм с нуля».

7. Після появи вікна «Имя нового файла», задай ім’я твоєї моделі, наприклад «Юбка», та натисни «Далее».

8. Обери типові розмірні ознаки, наприклад, «ОСТ 17-326-81 Женщины».

9. Для підтвердження вибраного набору натисни кнопку «Далее».

10. Обери базові розміри, зріст та повноту.

11. Визнач властивості першого аркуша кресленика.

12. Обери місцезнаходження першої точки кресленика.

13. Завершення першого етану роботи підтвердь у відповідному вікні кнопкою «Готово».

14. Розглянь головне меню підсистеми «Конструктор».

15. Перевір позначення розмірних ознак, натиснувши кнопку 8 на панелі інструментів.

16. Якщо розмірні ознаки тебе влаштовують, натисни кнопку Б на панелі інструментів. На екрані з’явиться вікно «Формулы», нумерація якого починається після номера останньої розмірної ознаки.

17. Введення кожного імені, позначення та формули закінчується клавішею Е4. Це команда для САПР перерахувати всі формули. Якщо вони записані без помилок, то у стовпчику «Значение» з’явиться число - результат розрахунку.

18. Побудуй базисну сітку виробу, використовуючи такі оператори: «точка», «точка на линии», «проекция», «отрезок».

19. Побудуй кресленик основи спідниці, використовуючи оператори: «удалить*, «уравпять», «плавная липня». У результаті отримай викрійку основи прямої спідниці.

20. Проведи оцінювання власної роботи.

21. Прибери робоче місце.

22. Роботу виконуй, дотримуючись правил безпечної праці.

Запитання та завдання для повторення

1. Дай визначення поняття САПР.

2. Назви сучасні САПР, які можна використовувати для конструювання одягу.

3. Як побудувати викрійку он-лайи?

Творче завдання

Дізнайся з додаткових джерел, які ще етапи виготовлення швейного виробу, крім конструювання, можна здійснювати за допомогою комп'ютера.

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

У багатьох виникало бажання навчитися створювати одяг власноруч: відтворити вбрання а улюбленого фільму, вшити старовинний карнавальний костюм. Хтось, пезадо воле ний якістю купленого одягу, береться на лінійку з олівцем, а далі на нитки й машинку. У кожного свій стимул, а допоможуть реалізувати фантанії викрійки Burda для програми Red Cafe - це ті самі викрійки н журналу, тільки в електронному вигляді. Встановивши програму Red Cafe й аддони, ти нможеш побудувати викрійку в журналу, моделювати її - роврівати, суміщати, вкорочувати тощо - на своїми мірками або на розміром ів таблиці розмірів Burda.

Програма адаптує готові викрійки в бази тільки за трьома параметрами: Ог - От - Ос і на два варіанти вросту, але робить це дуже точно.

Лише після того, як ти навантажила і встановила програму, нможеш встановити бази журналу Burda. Натисни на файл ів базами імя файлу.redcafe (у формі червоної футболки) і здійсни установку. Далі запускаєш програму, натискаєш па «базу», у контекстному меню з'являється «бази виробів», після вибору цієї опції стає доступним перелік номерів журналу. Серед представленого матеріалу обираєш потрібний номер.

Обравши модель в описі, ти побачиш перелік необхідних матеріалів, фурнітури та оздоблення.

 

Запускаєш побудову, натиснувши відповідну кнопку.

Вносиш у наведену таблицю свої мірки або, якщо у тебе стандартний розмір, використовуєш дані із бази для свого розміру.

Натискаєш кнопку «Окк і програма тобі покаже готову викрійку.

 

 

Для збереження відкриваєш закладку «Файл».

Відкриється маленьке вікно, у ньому обираєш опцію «Зберегти».

Обираєш шлях збереження та зберігаєш.

Також ти можеш одразу роздрукувати викрійку.

Якщо викрійку роздрукуєш на аркушах А4, то потрібно буде частини її скласти, як «пазли», та закріпити скотчем.

Викрійка готова до подальшої роботи. Переносячи па тканину, додай припуски па шви.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:25, Переглядів: 6107