Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Виготовлення з паперу виробів інтер'єрного призначення

НАРОДНА ОСВІТА

Виготовлення з паперу виробів інтер'єрного призначення

Поговоримо...

Де можна використати папір в інтер'єрі? Які вироби можна виготовити з паперу?

В яких техніках декоративно-ужиткового мистецтва використовують папір?

 

Щоб перетворити свою оселю на казку, тобі потрібна не торба грошей, а лише фантазія і вільний час. І, звичайно, різні корисні поради.

Ось. наприклад, чи думала ти над тим, що можна зробити зі звичайного паперу? І мова зараз піде не про мистецтво орігамі (яке, крім вільного часу, потребує багато терпіння), а про нескладні у виготовленні вироби з наперу: від різних фігурок і листівок до настінних і стельових аплікацій. Головне - не боятися фантазувати!

Використання паперу в інтер'єрі

 

Найчастіше напір в інтер’єрі використовують у вигляді шпалер, різноманітні візерунки на яких можуть стати ідейним центром дизайну.

Екомеблі. Зі спеціального картону (гофрокартон) умільці виготовляють навіть меблі: усілякі тумбочки, шафи, столи, стільці та навіть ліжка. Легкість, екологіч-ііість, простота й безпека утилізації - переваги картонних меблів. Що найцікавіше: такі вироби за міцністю часто не поступаються дерев’яним аналогам. Дедалі частіше картон використовують для дизайну дитячих кімнат. Він петоксичний і легкий, до того ж недорогий, тому меблі з нього можна змінювати зі зростанням дитини.

У невеликих квартирах, де недостатньо місця для зберігання сезонних речей та усіляких дрібниць, часто використовують звичайні картоні коробки. Якщо їх підібрати за кольором або пофарбувати, то можна ще й прикрасити інтер'єр.

Види витинанок

За способом складання:

симетричні відносно осі;

фризові в смузі; розети в колі чи квадраті.

 

 

За технологією виконання:

силуетні - без прорізування всередині; ажурні - з прорізуванням всередині; одинарні - з одного аркуша;

складні аплікаційні -з кількох аркушів, поліхромні.

 

 

З картону можна виготовити безліч дизайнерських елементів: вази, шторки, статуетки, рамки і навіть оленячі роги. В іитерпеті є чимало майстер-класів із виготовлення аксесуарів із гофрокартону.

Різнокольоровий та фактурний папір відкриває великі можливості для мистецької діяльності, виготовлення художніх творів, оздоблення інтер'єру в різних техніках.

Які інструменти та матеріали потрібні для роботи? Це залежить від техніки, яку ти захочеш використати.

Папір - це основний матеріал, який буде необхідний. Це може бути звичайний картон і папір (білий або кольоровий), фольга, пакувальний напір будь-якої фактури. Можна купити і спеціальний напір для скрап-букіпгу, він якісний і різноманітний за візерунками, фактурою, барвами. Але й зі звичайного паперу (застосовуючи різні способи зістарювання, забарвлення за допомогою кави або чаю, бризок фарби тощо) можна творити вишукані речі.

Елементи декору - ось тут незліченна кількість варіантів. Це намистини, бісер, паєтки, ґудзики, шнурочки, стрічки, мережива, тасьма, клаптики тканини, пір'я, засушені листя, колоски, квіточки, зерна кави, крупи, спеції тощо. Можна придбати готові прикраси штучні квіти, фігурки, брадси, люверси, половинки намистин, висічки, чіпборд, стікери й багато чого іншого.

Інструменти - ножиці. Додатково можна придбати спеціальні інструменти для скрапбукіпгу. Також потрібні клей, двосторонній скотч.

У молодших класах ти ознайомилась із такими техніками, як пап’є-маше, торцювання, орігамі, аплікація. Пропонуємо тобі розглянути й інші цікаві техніки.

Витннанка - вид українського народного декоративного мистецтва. Назва походить від слова «витинати», тобто «вирізати». Ці орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем із білого або кольорового паперу.

Ажурні витинанки зі шкіри та хутра відомі ще з V ст. до н. е. Перші паперові прикраси виникли в Китаї із винаходом паперу. Витинанка в Україні відома з XIX ст., коли була збудована перша паперова фабрика. Українці використовували ці вироби для оздоблення стін, вікон, полиць, груб, печей. Як правило, традиційна витинанка містить сюжет - за нею можна було прочитати, що відбувається в селі, хто народився, де весілля, які були свята...

 

На свята українці виготовляли особливі витинанки: у вигляді сніжинок-зірочок, хреста, барвінка чи постатей ангелів. Витина-нка-хрест була оберегом, її чіпляли на сволок, де висіла дитяча колиска. Особливо поширеним в українській хаті було оздоблення божників та мисників. У вигляді серветок з ажурно вирізаними краями вони прикрашали полиці, служили фіранками на вікнах. На простінках між вікнами висіли витинанки із зображенням «дерева життя» з птахами на гілках і людськими постатями чи силуетами звірів під ним. Цей символ родини, роду є типовим для всіх регіонів України.

«Як у хаті витинанка, так і добро стоїть на ганку», - народна прикмета.

Нині стало модшш вирізати картинки та фігурки в техніці «витинанка». Така творчість базується на шаблонах, вирізаних із паперу або картону.

Кардмейкінг - це виготовлення вітальних листівок власноруч (у перекладі з англ. card - листівка, таке робити).

Філокартія

(з грецьк. phileo — люблю і chartes - папір, списаний аркуш, книга), колекціонування, як правило, ілюстрованих поштових карток (листівок).

 

 

Мистецтво виготовлення листівок зародилося ще в Давньому Китаї, там існував звичай на Новий рік обмінюватися невеликими картками, зробленими власноруч. І тільки в 1400 р. це мистецтво прийшло в Європу, де здобуло надзвичайну популярність. Аж до середини XIX ст. люди обмінювалися на свята такими листівками.

З кіпця XIX ст. з’явилися спеціальні пристрої для друку, й виробництво листівок було поставлено на конвеєр. Люди почали дарувати один одному однотипні видрукувані листівки, де залишалось місце для написання привітань, та згодом з'явилися листівки вже з готовими текстами поздоровлень. Але ж така шаблонна листівка з чужими словами не здатна передати близькій людині наші почуття, залишити про нас пам’ять. Саме тому останніми роками таке мистецтво знову відроджується. Отож створюймо власноруч маленькі шедеври, даруймо одне одному оригінальні листівки-нривітання, чудові спогади і теплі почуття!

Декупаж передбачає використання вирізаних паперових мотивів (із паперових серветок, журналів, готових листівок тощо). А якщо проявити фантазію, то можна створити дуже красиві мотиви для декоративних виробів з яєчної шкаралупи.

Аііріс фолдінг - заповнення вирізаної по контуру картинки різнокольоровими смужками.

 

Історія виникнення пергамано дуже давня. Як відомо, книжки до винайдення паперу виготовляли з пергаменту, дорогого і міцного матеріалу з не-дубленої шкіри. У Середньовіччі пергамент почали використовувати і для оздоблення одягу та оселі. Згодом дорогий матеріал замінили спеціальним пергаментним папером.

 

Основна ідея скрапбукінгу полягає в збереженні особистої та сімейної історії для наступних поколінь, тому й історія цього виду мистецтва дуже незвична і захоплююча.

 

Пергамано - це техніка виготовлення виробів із пергаментного наперу або кальки тисненням та перфоруванням. У техніці пергамано чудово виходять накладки, листівки, паспарту і рамки для фотографій, панно.

Папір для пергамано має важливу особливість: якщо провести по ньому твердим предметом, то на поверхні залишиться білий слід, - таким чином і створюють візерунки.

Скрапбукінг (англ, scrap - шматочок, клаптик, вирізки. book - книжка) - техніка виготовлення виробів зі спеціального паперу різних кольорів і фактур та де-коративи их оздобл ювал ы і и х елементі в.

Підготуй розповідь про історію скрапбукінгу.

 

Квілінг - це виготовлення декоративних елементів шляхом скручування паперових смужок у спіраль.

Це надзвичайно захоплююче заняття. Варто докласти мінімум зусиль і терпіння, і ось вже оживають картини й панно з квітів, птахів, створюються екзотичні візерунки, багато інших декоративних елементів та прикрас.

Кірігамі - мистецтво складання фігурок із паперу. Це різновид техніки орігамі, але в кірігамі допускається використання ножиць і клею. Сама назва техніки походить від двох японських слів: кіру - різати і комі напір. Виготовлення кірігамі - це філігранна робота, і ножиці підійдуть тільки для вирізання основних контурів. Левову частку роботи майстер кірігамі здійснює більш тонкими й точними інструментами, наприклад канцелярським ножем або різаком.

Основою норобок в техніці кірігамі є аркуш паперу, який складають удвоє й вирізають різні фігури, як симетрично, так і асиметрично.

З використанням техніки кірігамі виготовляють красиві об’ємні листівки-розкладачки (по-англійськи їх називають pop-up), а також цілі архітектурні споруди з паперу.

Техніка квілін-гу бере початок ще у Давньому Китаї і Єгипті... Проте саме слово «квілінг», що в перекладі означає «пташине перо», народилося в Європі в XIV ст., коли ченцям вдавалося накручувати на перах вражаючі форми з позолоченого паперу.

Тривалий час скручування паперу було розвагою виключно для знатних дам. Сама королева Єлизавета захоплювалася квілінгом, і деякі її роботи можна побачити в музеї Вікторії і Альберта в Англії.

 

 

Перший паперовий тунель датований серединою XVIII ст. і був втіленням театральної сцени.

 

Паперові тунелі. Оригінальна англійська назва цієї техніки tunnel book, що можна перекласти як книжковий або паперовий тунель.

Багатошаровість складених «книжок» добре передає відчуття тунелю. Виникає тривимірна листівка. Ця техніка вдало поєднує різні види технік: скрапбукіпг, аплікацію, вирізання, створення макетів і об’ємних книг. Вона чимось схожа на орігамі, тому що грунтується на складаїші паперу певним чином.

 

Талановитий дизайнер з Франції Анастасія Еліас створює незвичайні життєві сценки з паперу. В картонні рулони з-під туалетного паперу вона вміщує паперові скульптури.

 

Практична робота

ВИГОТОВЛЕННЯ ВИРОБІВ ІЗ ПАПЕРУ

Матеріали та інструменти: ножиці, папір, клей, матеріали для оздоблення.

Послідовність виконання роботи

1. Організуй своє робоче місце.

2. Розглянь види та способи виготовлення виробів з паперу (матеріал параграфа та рубрики Застосуй на практиці).

3. Обери виріб для виготовлення.

4. Виготов виріб.

5. Проведи оцінювання власної роботи.

6. Прибери робоче місце.

7. Роботу виконуй, дотримуючись правил безпечної праці.

Запитання та завдання для повторення

1. Як використовують папір для декору інтер'єру?

2. У яких видах декоративно-прикладного мистецтва використовують папір?

3. Які техніки застосовують для виготовлення листівок?

Творче завдання на вибір

Користуючись інформаційними джерелами, підбери вироби з наперу, які можна використати для декору домашнього інтер'єру на свята: Новий рік, Різдво, день народження, 8 березня, весілля та ііі. Обґрунтуй вибір. Створи власну презентацію.

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

Квіти з паперу для оздоблення інтер'єру

 

Помпони з паперу

 

Виготовити їх нескладно, а використовувати можна по-ріаиому: прикрасити будь-який святковий захід або просто урізноманітнити домашній інтер’єр.

Матеріали та інструменти: аркуші або рулони топкого паперу (звичайного, гофрованого, крепового та іп.), олівець, ножиці, дріт або волосінь, нитки.

1. Визначись, якого розміру ти хочеш отримати готовий виріб. Ширина аркуша буде діаметром помпона.

2. Візьми 8 аркушів потрібного формату і склади їх один на одного. Для надійної фіксації під час роботи закріпи їх затискачами або скріпками (роби це обережно, щоб не пошкодити тонкий напір).


3. Відігни смугу вздовж довшого боку аркушів. Ширина її належить від розмірів помпона. Зазвичай для інтер’єрпих прикрас беруть від 3 до 5 см.

4. Складай «гармошку» доти, доки весь стосик аркушів не перетвориться на одну смужку.

5. Округли краї по дузі або півколом.

6. Відміряй середину заготовки й перев’яжи в центрі дротом або волосінню. Якщо використаєш нитку, помпон може розвалитися.

7. Розкрий «гармошку». Вийшла заготовка, яка нагадує бантик. Охайно розправ нерівності.

8. Зігни верхній шар із правого або лівого краю заготовки. Дій обережно, щоб не розірвати напір.

9. Продовжуй відгинати шари-гармошки в сторони. Коли виріб «розпушиш» з одного боку, сформуй другу частину помпона.

Фотопанно в техніці скрапбукінг

Спробуй оформити панно, вибравши 4-6 фотографій із пам’ятної події. За основу візьми будь-яку

Корисні поради

1. Для виготовлення різнокольорового помпона, просто склади різнокольорові аркуші паперу в стосик.

2. Для виготовлення дрібних помпонів можна вирізати заготовки з гофри за створеним заздалегідь шаблоном з картону, щоб не залишалися лінії розмітки на папері.

3. Для створення вуличних прикрас краще використовувати фа-тин.

4. Із паперових помпонів роблять підвісні прикраси, гірлянди, арки, штори для вікна або поділу простору кімнати, літери на стіні, композиції на стінах, підвіконнях, меблях.

 

 

картонну коробку середніх розмірів. Також знадобиться будь-який красивий напір (шпалери, журнали), клей, мережива чи інші декоративні елементи.

1. Візьми кришку від коробки для взуття та обгорни її папером.

2. З картону виріж перегородки за розміром фото.

3. Виготови кріплення. У верхньому бортику зроби два наскрізні отвори, через які протягни шматок мережива, зав’яжи на кінцях вузлики.

4. Розмісти фото всередині коробки, в одному віконечку приклей вирізки з журналу, паперові квіточки, метеликів чи будь-які декоративні елементи.

Виготовлення виробів у техніці квілінг

Ідеї для натхнення

Виготовлення виробу у техніці айріс фолдінг

 

 

Айріс фолдінг виник у Голландії. Цю техніку називають також «райдужним складанням», оскільки смужки кольорового паперу складають під кутом у вигляді закрученої спіралі. Назву пояснити досить просто - готове зображення нагадує структурою будову райдужної оболонки людського ока або діафрагму фотокамери. Існує спеціальний напір, призначений для айріс фолдіи-гу. Але якщо у тебе його немає, то підійде і звичайний кольоровий. Може бути використана також тканина, пакувальний напір, сторінки старих глянцевих журналів, стрічки та ін. Усе залежить тільки від твоєї фантазії. Застосовують цю техніку для оздоблення листівок, фотоальбомів, блокнотів, подарункових упаковок, диванних подушок, настінних панно, жіночих сумочок тощо.

Перш ніж приступати до роботи, придбай готові айріс-шаблоии або навчися сама їх будувати. Обери малюнок нескладної форми, потім побудуй геометричну фігуру, яка своєю формою нагадуватиме цей малюнок і матиме схожі розміри. Такою фігурою може бути трикутник, квадрат, прямокутник, п'яти- чи шестикутник. Айріс-шаблон виконують на будь-якому аркуші паперу за допомогою олівця й лінійки.

 

1. Побудуй трикутник потрібних розмірів. Рухаючись за годинниковою стрілкою, познач на кожній стороні від вершини по однаковому відрізку. Цей відрізок називають кроком (найчастіше ширина кроку дорівнює 1 см).

2. З’єднай точки прямими лініями і отримай новий трикутник. Па цьому трикутнику знову познач відрізки такої самої довжини, рухаючись від вершини за години иновою стрілкою.

3. З’єднай нові точки між собою і отримай новий трикутник. Продовжуй побудову за цим самим принципом.

4. У центрі залишається маленький трикутник, а побудовані лінії створюють цікавий ефект закрученої спіралі

1. Па основі трикутника з основою 14 см і висотою 16 см створи шаблон. Крок 1 см. Ці розміри можеш змінити на власний розсуд.

2. Намалюй на картоні силует ялинки. Охайно виріж його, використовуючи канцелярський ніж або ножиці.

3. Поклади картон на шаблон виворітним боком. Вирізаний силует може бути трохи більший від шаблону. Закріпи шаблон, наприклад, скріпками. Вся робота вестиметься із вивороту.

4. Наріж смужки паперу трьох кольорів. Ширина смужки повинна бути вдвічі більша, ніж крок, плюс припуск 2-4 мм. Для нашого кроку ширина смужки буде 22-24 мм. Найперші смужки мають бути трохи ширші, оскільки вони закривають зовнішні контури ялинки. Скільки потрібно смут, одразу розрахувати складно. Краще нарізати їх у процесі виконання роботи. Кожну смужку зігни навпіл уздовж. Виріж п’ять смужок різних відтінків розміром 35x20 мм для стовбура. Склади їх навпіл.

5. Спочатку виконай стовбур. Трохи змасти клеєм ділянку картону навколо прорізу з правого боку. Приклей першу смужку. Лінія згину на смужці повинна розташуватися уздовж лінії на шаблоні. Щоб приклеїти другу смужку, можна змастити клеєм картон зверху, знизу і попередню смужку. ІЦоб смужки не розкривалися, їх можна трохи проклеїти в декількох місцях. Іноді в цій техніці використовують не клей, а маленькі шматочки скотчу, яким закріплюють смужки по краях. Заповни смужками весь стовбур.

 

6. Візьми найдовшу широку смужку. Спочатку просто приклади її до роботи. Лінія згинуг повинна розташуватися вздовж першої лінії айріс-піаблону. Якщо смужка занадто довга - підріж її. Приклей смужку, трохи змастивши клеєм картон по краях прорізу. Приклей смужку іншого кольору так, щоб вона збіглася з крайньою правою лінією шаблону. Приклей знизу третю смужку' по нижній межі шаблону.

7. Приготуй наступну смужку першого кольору. Спочатку приклади, відміряй потрібну довжину, підріж, потім приклеюй. Клеєм змазуй не смужку, а місця приклеювання] Клею використовуй трохи, тільки щоб с м у ж ка «схої і и л ася *.

Приклей наступну смугу другого кольору, вирівнюючи її по наступній лінії шаблону.

Приклей смужку третього кольору уздовж наступної лінії. Продовжуй приклеювання в тому ж порядку, строго за годинниковою стрілкою, чергуючи вибрані кольори. Щоразу смужки ставатимуть все коротшими. Наприкінці знадобляться маленькі обрізки, відрізані на самому початку. Коли залишиться маленький порожній трикутник, заклей його шматочком паперу одного з трьох кольорів.

 

8. Зніми шаблон. Із внутрішнього боку приклей аркуш картону, який закриє місця кріплення смужок. Прикрась за власним смаком.

 

1. Виріж із цупкого паперу 5 квадратів, на кожен із них нанеси свій малюнок, користуючись схемами (1 - два квадрати, 2, 3 і 4 - по одному).

2. Виріж із наперу суцільну стрічку з п'яти квадратів.

3. Виріж витипанки на квадратах.

4. Вклей усі частини почергово на перший квадрат стрічки, як па фото.

5. Зафіксуй верхні зрізи за допомогою двостороннього скотчу.

6. Обгорни бічну, верхню, другу бічну сторони куба і зафіксуй останній квадрат на нижній частині.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:24, Переглядів: 10415