Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Сучасна інтер'єрна текстильна іграшка

НАРОДНА ОСВІТА

Сучасна інтер'єрна текстильна іграшка

Поговоримо...

Що таке іграшка?

Які бувають іграшки?

Які функції виконує іграшка?

З яких матеріалів можна виготовити іграшку власноруч?

 

 

Інтер’єрна іграшка, особливо лялька, сьогодні популярна практично скрізь. Попри глибоку, багатотися-чолітшо історію, відроджуватися це мистецтво почало лише останніми роками. Якщо донедавна світ задовольняли фабричні тиражовані іграшки, то зараз неабияку зацікавленість викликають іграшки оригінальні, створені за технологією hand made (ручна робота).

Іігтер’єрні ляльки - це не іграшки для дітей (маленьким дітям їх давати не можна), у них інше призначення. Колекційні, декоративні інтер’єрні ляльки відкривають нові можливості для дизайну, стають чудовим доповненням інтер’єру будь-якого стилю: і класичного, і етнічного, і сучасного, модерного. Завдяки оригінальності вони займають почесне місце серед інших предметів декору - статуеток, ваз, свічників, штучних квітів тощо, прикрашають не тільки оселі, а й місця відпочинку, клуби, бібліотеки, ресторани, кав’ярні та іи. Зі смаком виконана лялька чи інша іграшка пожвавить будь-яку кімнату, створить у ній особливий настрій і затишок, стане чудовим арт-об’єктом, яким хочеться милуватися.

Характерна інтер'єрна лялька - це лялька з виразною зовнішністю, що відображає певні емоції, настрій. Особливо актуальною для нас буде лялька в українському вбранні. Пошиття ляльок - цікавий процес, тобі неодмінно захочеться створювати все нові й нові образи.

Види текстильних іграшок

Інтер’єрна іграшка не просто данина моді, а художній твір певного напряму, стилю. Можливо, ти теж захочеш прикрасити свою оселю однією з представниць цього мистецтва або порадувати друзів таким вишу ка иим подару і псом.

 

Тільда (/). Милі лялечки з рум’яними щічками норвезького дизайнера Тоні Фіпапгер швидко знайшли своїх шанувальників. Шиють Тільду з натуральних тканин спокійних тонів. Пропорції тіла не відповідають людським: руки й ноги довгі, а голова маленька, нижня частина зазвичай повна; умовне личко з маленькими оченятами, вишитими нитками чи бісером, смішні зачіски - такі особливості цих ляльок, серед них - феї, янголи, принцеси, відьмочки, тварини та птахи.

Сніжка (лялька з великими ногами) (2). Ідея належить російському дизайнерові Тетяні Копне. Особливістю ляльки є великі ступні в масивному взутті. Найчастіше для лялечок роблять шапочки, адже вони снігові дівчата, а ще вигадують красиві зачіски з вовни, ниток муліне, атласних стрічок. На личках у сніжок схематично позначають тільки очі-крапочки.

Ляльки Горджус (_?). Маленький зріст (не більше ЗО см), тоненькі ніжки, ручки з чотирма пальчиками, чорненьке пряме волосся, крихітні оченята, простеньке вбрання, обов’язково смугасті панчохи - ось особливості ляльок шотландської художниці Сьюзен Вулкотт. Іноді їх називають анімешішми ляльками за схожість із героїнями азійських анімацій. Обличчя у них позбавлені емоцій. У 2005 р. Сьюзен разом із чоловіком створили художній оренд Горджус зображення милих дівчаток у смугастих панчохах стали з'являтися па канцелярських товарах, сумках та інших аксесуарах.

Трянієнси (корейські Барбі) (4). Це невеликі лялечки з витонченою статурою в пишних вбраннях, із вишуканою зачіскою й аксесуарами (віяла, парасольки, сумочки, квіти, м’які іграшки). Текстильних Барбі прикрашають сережками, намистом, ланцюжками, натуральними камінчиками, підбирають взуття. Найвідомішими образами є лялька-наречена, лялька-балерипа, казкові істоти (русалки, янголята, ельфи), лялька в національному костюмі і лялька-наїпіочка в пишній багатоярусній сукні з мереживом. Обличчя у тряпієнсів намальовані. Найчастіше це закриті очі з віями. Образ ляльки продумується дуже ретельно; положення рук, ніг, нахил голови фіксується дерев'яною підставкою й каркасом із дроту. Своєю появою ці ляльки зобов’язані корейській дівчині Юнг Хі Яиг, яка виросла в бідній сім’ї й не мала гарних ляльок, а коли стала дорослою, створила «Ляльку мрії».

 

Ляльки-гарбузоголовки (5). Цю прекрасну представницю лялькового світу вирізняє, звичайно, характерна форма голови, яка складається з декількох частин (клинів), а посередині личка прокладений шов. Зазвичай у такої ляльки опукле підборіддя й ніс. Обличчя її деталізовано: у неї є оченята, ніс, рот і вуха. Ароматизувати ляльку можна за допомогою вшитих паличок кориці, ванілі, зерен кави, різних трав. Для зачіски найчастіше використовують вовну. Ця лялька також має оригінальний одяг і взуття.

Кавові іграшки (б). Ці іграшки на 100 % пошиті з бавовняної тканини, тоновані розчином кави, кориці й ванілі, а для закріплення аромату й повного висихання - запечені в духовці, тому й пахнуть смачно і по-домашньому затишно!

Іграшка з панчохи (7). Виконується в техніці «скульптурний текстиль» (панчішна техніка) з капрону й синтепону (можна використовувати й інші наповнювачі). Ляльки роблять на каркасі (дріт, картон, на пляшці) і без каркаса, великі й маленькі, а деякі майстри виготовляють портретні ляльки. Ця техніка дозволяє виконати безліч різних персонажів (людей, звірят, рослин) із виразними емоціями на обличчі.

Практична робота

ВИГОТОВЛЕННЯ ІНТЕР'ЄРНОЇ ІГРАШКИ

Матеріали та інструменти: ножиці, голки, швейна машина, булавки, тканина, синтепон, нитки, фурнітура для оздоблення.

Послідовність виконання роботи

1. Організуй своє робоче місце.

2. Розглянь види та способи виготовлення текстильних іграшок (рубрика «Застосуй на практиці»).

3. Виготов іграшку.

4. Проведи оцінювання власної роботи.

5. Прибери робоче місце.

6. Роботу виконуй, дотримуючись правил безпечної праці.

Запитання та завдання для повторення

1. Що таке іптер’єрна іграшка?

2. Які бувають інтер'єрні текстильні ляльки?

3. Які матеріали використовують для виготовлення іграшок?

Творче завдання на вибір

Послуговуючись інформаційними джерелами, обери іграшки, які можна використати для декору інтер’єру дитячої кімнати, вітальні, кухні. Обгрунтуй вибір. Створи власну презентацію.

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

 

Виготовлення в скульптурно-текстильній техніці ляльки-оберегу «Благополучниця»

Благополучницю з монеткою-н’ятаком в об’ємному тілі-торбипці дарують із побажанням благополуччя, як надійну захисницю від злих сил, що допомагає доглядати дитину, наповнює будинок радістю й добробутом.

Матеріали та інструменти: капронові колготки 20-30 den; бавовняна тканина, синтепон; голки, нитки, шпильки; гречка або пшениця; суха косметика, акрилові фарби; готові оченята діаметром 7 -10 мм, вії; шнур білизняний, джут; пензлики, ножиці, клей.

І. Створення голови ляльки

 

1. Візьми шматочок сиптепоиу та сформуй його в тугу кульку. Огорни кульку капроновою тканиною. Сформуй ще один менший клубок та встав збоку - це майбутній ніс.

2. Почни стяжку носика, рухаючись з центральної верхньої точки до нижньої правої. Виконай стяжку декілька разів.

3. Потім стягни, рухаючись з верхньої точки до нижньої лівої.

4. Проклади нитку поверх тканини бокової частини носа, рухаючись з верхньої точки до нижньої, попередньо позначивши місце булавкою. Нитку добре затягни. Виконай те саме з іншого боку.

5. Проший ніздрі, для цього рухаючись з нижньої точки, проколи голкою ніс.

Те саме виконай з іншого боку.

6. Почни стяжку ротика. Протягни нитку декілька разів і добре підтягни щічку.

7. Перейди до іншої щічки, одночасно затягнувши ниткою ротик.

8. Сформуй нижню губу, для цього зафіксуй її місце розташування булавкою, протягни та добре затягни нитку.

9. Проший верхню губу, вколовши голку над губою і виколовши її в середині ротика.

10. Нитку добре затягни і закріпи.

Використовуючи суху косметику або акрилові

фарби, зроби рум’янець, пофарбуй губи та брови,

постав веснянки тощо. Приклей або намалюй очі,

прикріпи вії.

 

 

З бавовняної тканини в дрібний візерунок виріж круг діаметром 15 см і призбери його па нитку швом «вперед голку». Всередину вклади монетку, трохи зерен пшениці або гречки, зверху синтепон, після чого добре стягни тканину, формуючи кульку - тільце ляльки.

III. З'єднання голови й тулуба та оздоблення дрібними елементами

1. Відміряй шматочок шнура потрібної довжини для ручок, зав'яжи посередині вузликом, імітуючи складені ручки, і за допомогою клею закріпи шнур на тільці.

2. Приклей фартушок з мережива. З тканини виріж хустинку з двома довгими кінцями й зав’яжи її на голові, загорнувши на лобі, як у бабусі. Лялечка Благополучниця готова!

3. У руки ляльці можна дати різні аксесуари. Наприклад, мітлу: намотай на пальці кілька витків джутової мотузки, зніми і, залишивши довгий кінець, обгорни частину складеної мотузки, формуючи ручку мітли. Кінчик мотузки закріпи клеєм і обріж. Витки мотузки розріж, голкою розпуши нитки, ножицями підрівняй кінчики та дай мітлу ляльці в руки.

 

4. Можна зробити маленьке коромисло з .монетами на кінцях. А далі вже працює твоя фантазія: експериментуй із зачісками, одежинками, аксесуарами

Виготовлення мишки-пакетниці

Це дуже зручна в господарстві річ, замість ніжок мишці пришивають торбинку, в якій можна зберігати пакети та всілякі дрібниці, які створюють безлад па кухні.

Матеріали та інструменти: бавовняна тканина для тільця тілесного кольору; шматочок білої тканини (для вушок і фартушка); синтепон; 40 см кольорової тканини (бажано бавовняної); волосінь (для вусів); шматочок чорного флісу (для носа); стрічка; мереживо; акрилові фарби.

Послідовність виконання

1. Перенеси викрійки передньої та задньої частин, рук і вух на тканину (викрійки червоного кольору на с. 196):

передня частина тулуба — 2 деталі з тілесної тканини;

задня частина тулуба - 1 деталь з тілесної тканини;

рука - 4 деталі з тілесної тканини;

рукав - 4 деталі з кольорової тканини;

дашок - 2 деталі з кольорової тканини;

вухо - 4 деталі: 2 з білої, 2 з тілесної тканини.

Тілесну частину вушок дня форми проклей флізеліном.

2. Зший па машинці чи вручну швом «назад голку»-. Виріж деталі иожицями-зиґзаґ чи рівно, зробивши надсічки на заокругленнях та куточках. Виверни і припрасуй.

3. Щільно набий, особливо шию. Зший низ тулуба і кінець рук потайними стіб-ками.

4. З кольорової тканини виріж рукави-ліхтарики, по 2 частини на кожний. Зший, залишаючи з одного боку 2 см, так зручніше пришивати мереживо. Приший мереживо, вший відкриті зрізи і мереживо. Виверни, припрасуй і набий ліхтарик не туго.

 

 

 

 

5. У місці звуження проший швом «вперед голку», встав руку, стягни і добре закріпи. Прив’яжи стрічечку, зав'яжи бантик.

6. Для спідниці виріж деталь 31x50 см. Нив оброби мереживом. Зший між собою, щоб утворилась труба, краї оброби зиґзаґом. Проклади по верхньому зрізу спідниці строчку для зборки.

7. Для торбини під спідницю виріж деталь 31x45 см. Спочатку зший лицем до лиця по повздовжньому зрізу та оброби краї зиґзаґом, а потім оброби низ торбини швом «упідгии із закритим зрізом», залишаючи пезшите місце для втягування гумки. По верхньому зрізу проклади строчку для зборки.

8. Для верхньої частини сукні виріж прямокутник 13x16 см. Зший між собою в трубу, стягни по верху швом «уперед голку» і приший до тіла, вставивши на спинці петельку для підвішування. Внизу теж стягни на нитку.

9. Прикріпи вушка. Приший ручки з рукавами.

 

 

 


Цей милий домовик, перш ніж стати героєм мультсеріа-лу, з давніх-давен був хатнім божеством, охоронцем хатнього вогішща, символом добра й затишку.

 

 

Матеріали та інструменти: бавовняна тканина тілесного кольору - для тіла; бязь білого кольору; наповнювач синтепон або синтепух; кольорова тканина - для сорочки; темна тканина - для штанців; пряжа світла - для волосся; шпиці для в’язання; шпагат; суха косметика або крейда-пастель; пензлики, простий олівець; акрилові фарби; швейна машина та швейне приладдя.

Деталі викрійки домовика (зеленого кольору на с. 196): тулуб - 2 деталі; голова - 5 деталей; рука — 4 деталі; нога 4 деталі; ніс - 1 деталь; сорочка - 2 деталі; штанці - 4 деталі.

1. Склади тканину вдвоє та приколи булавками по нитці основи деталі тулуба й рук па тканині тілесного кольору, а деталі ніг - на білій. Деталі голови й носа розклади на одинарній тканині тілесного кольору по косій нитці та викрій їх із припуском на шов 5 мм.

2. Зший деталі тулуба, рук і ніг по контуру. Виріж деталі ножицями-зиґзаґ або зроби невеликі надрізи. Зший усі деталі голови, залишаючи невеликий отвір для вивертання. Після зшивання зроби невеликі надрізи, так голова буде рівніша.

3. Виверни всі деталі. Набий ручки, ніжки й тулуб, залишивши трохи місця для зручності зшивання. Особливу увагу приділи шиї, набивати потрібно дуже щільно, можна вставити паличку (щоб не гнулася). Голову набий щільно.

4. Приколи шпильками ручки й ніжки до тіла та приший.

 

5. Зроби носик: призбери деталь по краю, набий наповнювачем, стягни нитку та приший до голови.

 

6. Простим олівцем намалюй очі, ротик і бровки. Зафарбуй очі білою фарбою, потім зафарбуй райдужку блакитною фарбою, а зіниці чориою. Додай у блакитну фарбу трохи чорної та затемни верхню частину рай-дужки, а верхню частину білка затемни сірим кольором. Висвітли нижню частину рай дужки білою фарбою, додай відблиски. Коричневою фарбою зроби контур навколо очей, намалюй вії, обведи брівки й ротик. Це можна зробити гелевою ручкою. Затонуй ділянку навколо очей, рум’яні щічки й носик пастельною крейдою або сухою косметикою.

 

7. Виготов одяг для домовика. Перенеси викрійку сорочки на тканину, складену вдвічі, та зроби припуски на шви 0,7 мм. Виріж. Перенеси викрійку штанців па складену вдвічі темпу тканину, по дві деталі разом, без припусків.

8. Зший плечові верхні зрізи, залишивши отвір для шиї (2,5 3 см). Підігни краї рукавів і низу сорочки, сколовши шпильками, і проклади строчку. Зший бокові шви і зроби ножицями невеликі надрізи, щоб не стягувало. Оброби краї 11 ожиця ми-з и ґзаґ або обметай швом зиґзаґ. Виверни сорочку і приший ґудзик.

9. Зший бічні зрізи штанів та крокові зрізи. Не забудь зробити надрізи та виверни.

10. Одягни штанці, зроби на передній частині складочки. Підверни зрізи веере-

 

дину, приколи і вручну приший до тіла. Підший пил штанців (стягни, підверни всередину і приший потайним швом).

11. Сплети личаки лі шпагату. Набери на спиці 7 нетель та пров'яжи 20 рядів. Зв’яжи два однакових прямокутники. Зігни 1/3 частина прямокутника, лівий л боків, трохи захоплюючи куточки, щоб личаки вийшли кругленькими. Виверни і стягни по колу. Взуй на ніжку й зафіксуй. Перев’яжи ніжки ш маточком мотузки.

12. Приший голову до тулуба потайним швом.

13. Виготов зачіску. Намотай на книжку (розміром 22x14,5 см) пряжу не надто густо. Охайно зніми пряжу на аркуш паперу формату А4. Рівно по середині проклади шов па швейній машині. Для надійності проший цей шов ще двічі, щоб волосся не випадало. Проклади строчку посередині однієї л половинок, також двічі. Поруч іл нею на ширину ланки проклади ще одну строчку, також двічі.

14. Розріж, як на фото, та прибери напір. Тоненькі пасма розріж навпіл.

15. Приший перше пасмо до нижньої частини голови. Далі інші три пасма приший на відстані 2-3 мм один від одного. Приший найдовше пасмо по намальованому колу, починаючи л чубчика. Замкни коло, зачеши все назад, потім зроби проділ. Підрівняй нерівності, зайве відріж.

16. За бажанням можна вкласти в ручки Кулі «Міх Щастям, ложку, скриньку, віник або повісити па шию ключик.

 

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:23, Переглядів: 10782