НАРОДНА ОСВІТА

Обробка низу виробу

Поміркуй...

Як оброблено нижній зріз твоєї спід-ниці2_

Які ти знаєш види спідниці за кроєм?

Чи залежить від фасону спідниці спосіб обробки нижнього зрізу?

 

Які способи обробки верхнього зрізу ти знаєш?

ГП п II

 

> Розкажи технологічну послідовність обробки верхнього зрізу спідниці пришивним поясом.

 

Як можна оздобити низ спідниці?

 

Нижній зріз спідниці обробляють різними способами, залежно від моделі виробу, виду та властивостей тканини.

Низ спідниці вирівняй на фігурі під лінійку. Візьми лінійку, постав її па підлогу, потрібну довжину спідниці відміть шпильками або крейдою.

Після розмітки довжини припуск підгорни на виворітний бік. заметай (зафастригуй), припрасуй і зріж паралельно згину, залишаючи бажану ширину.

Основне правило: 4-5 см - для прямого і 2 см - для закругленого краю виробу, інакше ти не впораєшся з надлишковими складками на закруглених зрізах. На широкій спідниці, снідпиці-сонце роби вузький підпій 0,5-1,5 см. Підгорнутий припуск приший вручну або па машині.

Розрізняють такі підгили: «з відкритим зрізом», коли тканину на виворітний бік підгортають тільки один раз, та «із закритим зрізом» - тобто подвійним підтипом зрізу (див. § 7, с. 80).

Підтипи роблять помітними й непомітними з лицьового боку виробу, залежно від тканини, викрійки, а також оздоблення моделі. Якщо підтип виконують «із відкритим зрізом», спочатку обробляють зріз припуску.

Обробка низу спідниці потайними стібками. Застосовується, щоб з лицьового боку спідниці стібки бути непомітними. Зріз підгорнутого припуску відверни па 1 см на лицьовий бік і приший уздовж. Щоб па лицьовому боці не було видно жодного стібка, захоплюй голкою но 1-2 нитки тканини. Стібки на припуску можуть бути довшими. Нитку туго не натягуй (1).

За допомогою спеціальної ланки для потайної строчки ти можеш підшити припуск на машині. Для

 

 

цього припуск потрібно приметати на 2 см нижче зрізу. Відігнутий припуск загорни і підший (2). Слідкуй, щоб строчка по лицьовому боці захоплювала лише 1-2 нитки тканини. Для цього збільш довжину стібка і трохи послаб натяг ниток. Детальні вказівки є в інструкції до швейної машини.

Обробка руликом нижнього зрізу спідниць із дуже тонких тканин. Її виконують вручну тонкою голкою й тонкими нитками для машинної вишивки. Припуск на ігідгин - 1 см. ІІІов «рулик» виконуй двома способами. Припуск підгорни па 1 см. Поперемінно вколюй голку то по згину, то близько до зрізу припуску, захоплюючи не більше 1-2 ниток тканини. Зробивши кілька стібків, обережно натягни нитку, при цьому підгорнутий зріз закручується (3). Можна також, закрутивши підгин низу між вказівним і великим пальцями, пришивати отриманий рулик потайним швом (4).

Підрублювальний шов на швейній машині за допомогою спеціальної ланки-рубильника. По всій довжині оброблюваного зрізу його кран загортається двічі, щоразу приблизно но 2 мм. Загорнутий зріз весь час потрібно утримувати й направляти до ланки, яка його звиватиме.

 

 

Обробка низу спідниці на машинці. Спочатку підгорни 1 см припуску на виворітний бік, припрасуй один раз, потім підгорни до потрібної ширини, приколи, припрасуй і настрочи вкрай (5). Або спершу обметай відкритий зріз, а потім заметай, припрасуй і проший із лицьового боку.

 

 

 

Обробка низу спідниці зиґзаґоподібним швом.

У спідниць-соице, оборок, воланів нижній зріз обробляй щільним зиґзаґоподібним швом. Для цього припуск на підгиіі низу запрасуй па виворітний бік і по згину відстрочи щільною зиґзаґоподібної строчкою, потім зайву тканину припуску зріж упритул до стібків (в). Якщо нижній край виробу непрямий і повинен спадати м’якими «хвилями», то, коли відстрочуєш, відтягуй край і підкладай під стібки нейлонову нитку (наприклад, волосі нь).

Обробка низу спідниці додатковою тканиною застосовується, якщо довжини основної тканини не вистачає на нідгиіі низу спідниці або вона шиється з тканини, розшитої пастками. Як додаткову використовуй підкладкову або обробну тканину відповідного кольору. Відріж смугу тканини шириною близько 6 см і, приклавши її до лицьового боку основної тканини, приший уздовж наміченої лінії під ги ну спідниці (7). Припуски шва розпрасуй. Потім заметай нідгиіі, край припрасуй. Припуск підгорни та підший вручну або на машинці.

Практична робота

ОБРОБКА НИЖНЬОГО ЗРІЗУ СПІДНИЦІ

Матеріали та інструменти: швейна машина, робоча скринька, спідниця, праска, прасувальна дошка, лінійка.

Послідовність виконання роботи

1. Організуй своє робоче місце.

2. Виконай обробку нижнього зрізу спідниці в технологічній послідовності:

— від наміченої лінії згину тканини відклади ширину припуску на обробку нижнього зрізу, зайву тканину відріж;

— підігни обрізаний край припуску па 0,7 -1 см (на виворітний бік) і заметай (а);

 

 

підігни припуск на обробку нижнього зрізу по наміченій лінії і заметай ще раз (б); застрочи нижній зріз, видали нитки змотування та припрасуй оброблений зріз (в)\

3. Проведи оцінювання власної роботи.

4. Прибери робоче місце.

5. Роботу виконуй, дотримуючись правил безпечної праці.

Запитання та завдання для повторення

1. Від чого залежить спосіб обробки низу спідниці?

2. Яку обробку низу застосовують для дуже тонких тканин?

3. Для чого використовують лапку-рубильник?

4. Як діяти, коли не вистачає припуску на обробку низу спідниці?

Творче завдання

Підбери моделі поясних виробів. Добери тканини для їх виготовлення. Обери способи обробки нижнього зрізу, враховуючи моделі спідниць та властивості матеріалів. Обґрунтуй свій вибір. Зроби власну презентацію.

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

Обробка нижнього зрізу стрічкою, тасьмою, мереживом. Стрічку, тасьму й мереживо підбирають відповідно до стилю моделі та фактури матеріалу під колір спідниці або ж на контрасті, досягаючи додаткового декоративного ефекту. Розмір, ширина стрічок, тасьми й мережива повинні гармоніювати з виробом.

Послідовність обробки. Наклади стрічку на виворітний бік низу спідниці, на її зріз, покриваючи нею припуск на шов по нижньому краю виробу (1). По стрічці, на відстані 0,1 0,2 см від краю, який лежить на тканині, проклади строчку (2). Переверни виріб на лицьовий бік. Туди ж відігни і пришиту за один край стрічку (3). Запрасуй її на лицьовий бік спідниці (4). А тепер на такій же відстані від другого краю стрічки проклади ще один шов (5). Припуск на шов по нижньому краю спідниці опиняється всередині, між спідницею та стрічкою.

 

Обробка тасьмою і мереживом вільних зрізів викопується таким же чином. Але коли ці декоративні матеріали мають по поздовжніх краях опуклості або вигини (наприклад, фестони), тоді перший шов, який прикріплює декоративну деталь до низу виробу, прокладай па такій відстані від краю, щоб усі опуклості й вигини додаткових деталей декору виступали за оброблений край виробу.

Обробка заокругленого краю спідниці. Коли обробляють заокруглені краї шліци спідниці кльош, підігнутий край повинен лежати плоско. Для цього зайву ширину закругленої ділянки слід припосадити. Верхній зріз припуску відстрочи в два ряди швом із довгим стібком. Припуск, підгорнувши па виворітний бік, приметай, стягнувши нитку нижньої строчки, поки припуск не ляже плоско. Тканину рівномірно розподіли і припрасуй. Зріз припуску обметай і приший вручну потайними стібками або на машині.

Обробка кутів низу спідниці. Існує три варіанти виконання кута розрізу і зрізу застібки.

Обробка кутів вручну. Спочатку виконай підгин низу, потім припуски розрізу або зрізу застібки заметай на виворітний бік, припрасуй і приший на підгин низу. Якщо в тебе виріб із дуже товстої тканини, попередньо зріж припуски на підгин низу до ширини 1 см.

Обробка зшитого кута. Спочатку наміть довжину виробу. Припуски на підгин низу і зрізу застібки або розрізу обметай. Відверни припуск па застібку або розріз па лицьовий бік спідниці та приший уздовж наміченої лінії нижнього краю. Верхній припуск зріж до ширини 1 см, а нижній - як показано на малюнку.

 

Вивернувши на виворітний бік, припуски застібки/ розрізу та нижній край заметай. Краї припрасуй, потім підший нижній край. Припуски розрізу або застібки приший до підігнутого низу.

 

Обробка кута «конвертиком» - це найгаріїіший, але трудомісткий спосіб обробки кутів. Виконай його таким чином: лінії підтипу низу і краю розрізу наміть зметувальними стібками. Припуск на підтип низу підверни па виворітний бік і його край відзнач крейдою на припуску (1). Відверни. Припуск на розріз або застібку відверни на виворітний бік і край відміть крейдою па припуску низу. Дві намічені точки з’єднай лінією, що проходить через кут, утворений лініями намітки (2). Потім тканину склади лицьовим боком усередину, поєднуючи відрізки поміченою крейдою лінією. Зший припуски по крейдяній лінії та зріж уздовж строчки до ширини 0,5 см (3), на куточку зріж навскоси. Припуски розпрасуй. Виверни припуски на виворітний бік, припрасуй (4), приший потайними стібками або на машині.

 

Обробка нижнього краю спідниці клейовою стрічкою. Це найпростіший і швидкий вид обробки нижніх зрізів. Зріз припуску обметай і припрасуй по згину. Видали зметувальні нитки. Проклад-ку-паву тинку з двостороннім клейовим покриттям поклади під припуск. Стрічка не повніша бути ширша припуску, інакше вона приклеїться до праски. Припрасуй. Перш ніж приступити до приклеювання, виконай пробне припрасувавня на клапті тканини.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:21, Переглядів: 7040