Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Конструкційні матеріали та їхні властивості

НАРОДНА ОСВІТА

Конструкційні матеріали та їхні властивості

Пригадай...

Що називають конструкційними матеріалами?

Які конструкційні матеріали ти знаєш?

З якими з них ти працювала?

Які властивості мають відомі тобі конструкційні матеріали?

 

Інтер’єр - це внутрішній простір громадської, житлової чи промислової будівлі.

Дизайн інтер'єру - проектування, опорядження, декорування та умеблювання внутрішніх приміщень будівлі.

Вироби інтер’єрного призначення - побутова техніка, обладнання, пристрої, меблі, посуд, архітектурні та декоративні елементи, які заповнюють внутрішній простір будь-якого приміщення.

Чинники, що впливають на форму предмета

Форма визначається трьома чинниками, які спрямовують творчий пошук дизайнера.

1. Історія виробу. (Який вигляд він мав раніше? Чи буде змінюватися падалі?).

2. Функції виробу, які зумовлюватимуть його конструкцію. (Яке його призначення? Виріб служить прикрасою, доповненням інтер’єру чи має важливіші функції? Хто ним буде користуватись?).

3. Вибір конструкційного матеріалу, з якого виготовлятимуть виріб. Тут важливими насамперед будуть властивості матеріалу. У сучасному дизайні намагаються добирати багатофункціональний матеріал, що поєднує різні властивості.

Після того, як художпик-дизайнер визначив форму виробу, конструктори добирають конструкційні матеріали та виконують кресленик з урахуванням усіх вимог (технологічних, естетичних, експлуатаційних тощо).

Які конструкційні матеріали часто застосовують у виготовленні інтер'єрпих та ужиткових предметів? Чому?

У кожному сучасному приміщенні для виготовлення предметів інтер’єру використовують традиційні матеріали: метал, скло, бетон, дерево, пластик, напір, тканину тощо.

 

Щоб вироби належним чином виконували свої функції якомога довше, були зручними, естетично привабливими, потрібно добре знати властивості (переваги і недоліки) матеріалів, з яких їх виготовляють.

Механічні властивості конструкційних матеріалів:

• міцність - здатність матеріалу чинити опір руйнуванню внаслідок дії зовнішніх сил, що викликають у ньому внутрішні напруження. Достатньо міцними в типових умовах інтер'єрного використання можна вважати метали, скло, бетон, певні види пластмас;

• пружність - властивість матеріалу деформуватися під навантаженням і набувати після зняття навантаження первинної форми й розміру. До пружних матеріалів відносять сталь, деревину, пластмаси. Бетон, камінь, скло, напір, чавун належать до матеріалів із низькими показниками пружності;

• пластичність - протилежна до пружності властивість матеріалу змінювати під навантаженням форму та розмір без розривів і тріщин та зберігати їх після зняття навантаження. До пластичних матеріалів належить, наприклад, бетон до його затвердіння;

• крихкість - властивість матеріалу руйнуватися під дією зовнішніх сил без помітної пластичної деформації. До крихких матеріалів належить природний камінь, затверділий бетон, скло, чавун тощо.

Фізичні властивості конструкційних матеріалів:

• теплопровідність;

• теплоємність;

• електропровідність;

• пористість;

• гігроскопічність та іи.

Хімічні властивості конструкційних матеріалів:

• корозійна стійкість;

• стійкість до дії різних речовин.

Комплексні властивості конструкційних матеріалів, найважливіші з них:

 

 

• надійність;

• довговічність.

Ми вже говорили, що вироби інтер’єрного призначення - це меблі, освітлювальні прилади, аксесуари та предмети декору тощо. За загальними властивостями вони близькі до предметів щоденного вжитку (таких, як посуд, побутові інструменти та техніка) - саме тому до матеріалів, з яких вони виготовлені, висувають екологічні вимоги.

З кожним роком з’являється все більше нових сучасних матеріалів, які відповідають указаним властивостям. Вони міцніші та довговічніші, мають меншу вагу та можуть бути тоншими за традиційні матеріали, забезпечують необхідну надійність, захист конструкції від негативного впливу навколишнього середовища, комфортні та безпечні, до того ж надають виробу високих естетичних якостей.

Рельєфні панелі з гіпсу

Гіпс — матеріал, який людина використовує вже багато століть. Саме з нього виготовляють сучасний обробний матеріал - декоративні ЗО панелі, які вирізняються високою практичністю і иеперевершеним зовнішнім виглядом, екологічиістю, довговічністю і надійністю, підвищують звуко- і теплоізоляційні характеристики приміщення. їх застосовують і в житлових будинках, і в громадських об’єктах. Є ще одна важлива перевага гіпсових панелей - здатність зберігати оптимальний мікроклімат завдяки гігроскопічності матеріалу, що віддає або забирає вологу з повітря. Серед інших переваг цього покриття: широкий асортимент стилістичних і колірних рішень; відносна простота монтажу; легкість ремонту; доступна вартість. Рельєфне гіпсове покриття буквально перетворює внутрішній простір, роблячи його більш оригінальним, цікавим і ексклюзивним.

Квітучі шпалери - матеріал має здатність змінювати колір і проявляти додаткові деталі малюнка залежно від температури повітря та предметів довкола завдяки спеціальній термофарбі, що входить до його складу. Таке ноу-хау дозволяє мешканцям не нудьгувати та радіти змінам в оформленні кімнати.

 

 

 

Дерев’яний композит. Найчастіше з нього виготовляють внутрішні перегородки. Особливістю його є здатність пропускати світло. Тоненькі дерев'яні панелі з’єднуються між собою скловолокном; це робить матеріал міцним і герметичним, а світлопроникність залежить від типу деревини та відстані між панелями. Така стіна може також служити екраном домашнього кінотеатру.

Рідкі шпалери. Цей прогресивний оздоблювальний матеріал створюється з волокон бавовни та целюлози, тобто має натуральне походження. Стіни, покриті такими шпалерами, не втрачають здатності «дихати», що гарантує відсутність цвілі, грибка та інших неприємностей. Рідкі шпалери належать до категорії екологічно безпечних матеріалів та мають інші переваги: простота нанесення; легкість ремонту; аптистатичність (не притягують пил, отже, не викликають алергії). Недоліки: потребують додаткового покриття лаком, оскільки є водорозчинними, а також мають досить високу вартість.

Інтерактивна плитка. Її ще називають рідкою, живою; плитка має поверхню із загартованого скла, всередині якого вміщено полікарбонатіп капсули прямокутної. квадратної або круглої форми, наповнені особливим кольоровим гелем. Придатна не тільки для покриття підлоги, а й і для стільниць. Така плитка реагує па дотики або кроки людини, змінюючи при цьому малюнок, що, звичайно ж, додає інтер’єру оригінальності. «Рідка» плитка легко миється, нівелює вібрацію та звуки, що дозволяє ступати по ній практично безшумно. Недоліки: нестійкість до низьких температур та великих навантажень, а гострі предмети можуть залишити на ній помітні сліди.

Гнучкий камінь за своїми властивостями є унікальним матеріалом. Еластичний, товщиною лише 0,5-0,3 мм, він складається з кольорової натуральної мармурової крихти й екологічно безпечного полімеру; імітує піщаник, сланець та інші подібні матеріали різноманітних відтінків і фактур; надає приміщенню екс-клюзивпості. Також цей матеріал досить міцний і невибагливий у монтажних роботах.

 

 

Розумне скло, його ще називають смарт-скло, - це новий будівельний матеріал для виготовлення вікон, скляних дверей, перегородок та інших світлопрозорих конструкцій. Воно здатне змінювати свої оптичні властивості (матовість, світлопроникність, поглинання тепла та ін.) залежно від умов навколишнього середовища (температури, освітленості, а також під дією електричного струму). Також існують вікна зі скла, здатного самоочищатися, автоматично відчинятися (наприклад, для провітрювання), обігріватися. Це дозволяє знизити втрати на обігрівання та кондиціопуваи-пя, замінити традиційні жалюзі та штори. Недоліками смарт-скла є, безумовно, його висока вартість і необхідність підключення до електричної мережі.

Ощадливе використання ресурсів

Проблема ощадливого використання ресурсів та максимальної реалізації експлуатаційного потенціалу і традиційних, і новітніх матеріалів є нагальною. Економія досягається завдяки комплексній переробці сировини, результатом якої є добування якомога більшої кількості її корисних компонентів. Заощадженню матеріальних ресурсів також сприяє переробка відходів.

Чи можна ощадливо ставитись до матеріалів у повсякденному житті? Звичайно, що так! Нас оточує багато речей, які колись були сучасними і корисними, а сьогодні не використовуються і потребують нашої уваги, щоб знову одержати нове «життя».

Переглянь уважно фото з рубрики «Застосуй на практиці», на них зображено предмети інтер’єру, вико-

пані з непотрібних, залишкових матеріалів, які часто просто викидають, як-от: котушка від скотчу, старі футболки, джинси, пластикові пляшки тощо. Ці речі в руках кмітливого дизайнера вдало доповнюють сучасний інтер’єр.

Лабораторно-практична робота

ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ КОНСТРУКЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ВИРОБІВ ІНТЕР'ЄР-НОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Матеріали та інструменти: підручник, зошит, комп’ютер, зразки конструкційних матеріалів (метал, скло, бетон, натуральне дерево, пластик, папір, тканина).

Послідовність виконання роботи

1. Організуй своє робоче місце.

2. Розглянь зразки конструкційних матеріалів.

3. Визнач колір кожного зразка конструкційних матеріалів.

4. Користуючись мережею Іптерпет, дізнайся властивості цих конструкційних матеріалів.

5. Визнач, які вироби інтер’єрного призначення, виготовлені з наявних конструкційних матеріалів, є в шкільній майстерні. Яку вони мають форму?

6. Заповни таблицю.

7. Проведи оцінювання власної роботи.

8. Прибери робоче місце.

9. Роботу виконуй, дотримуючись правил безпечної праці.

Запитання та завдання для повторення

1. Які чинники визначають форму предмета?

2. Які матеріали використовують для виготовлення виробів інтер’єр-пого призначення?

3. Назви сучасні конструкційні матеріали та їхні властивості.

4. Наведи приклади використання конструкційних матеріалів в інтер'єрі.

5. Назви джерела та шляхи економного використання матеріалів.

Творче завдання на вибір

1. Користуючись інформаційними джерелами, дізнайся: з чого роблять сучасні меблі? Розглянь, з яких конструкційних матеріалів виготовлені меблі у твоїй кімнаті та яку вони мають форму й чому.

2. Запропонуй способи вторинного використання побутових предметів для дизайну інтер’єру. Обґрунтуй свій вибір. Створи власну презентацію.

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

Дай друге життя старим речам, виготовивши вироби і н тер’єр ного призначення.

Ідеї для натхнення

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:13, Переглядів: 4555