Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Вершкове масло: основи технології виготовлення

НАРОДНА ОСВІТА

Вершкове масло: основи технології виготовлення

Масло вершкове. Харчовий продукт, що є концентратом молочного жиру. Його виробляють збиванням вершків або сметани. Зараз виготовляють велику кількість сортів масла (рис. 208).

Несолоне - масло з пастеризованих вершків.

Солоне - масло з пастеризованих вершків із додаванням солі. Вологодське - масло несолоне, отримане з солодких вершків, пастеризованих за високої температури +95 - +97 °С, і витриманих 20 - ЗО хв. У результаті воно має горіховий присмак і запах.

Любительське - масло з пастеризованих вершків.

Масло з наповнювачами - переважно солодковершкове. Наповнювачами можуть бути: какао, мед, цукор.

Топлене масло - це виготовлений жир з притаманним йому смаком і запахом.

Селянське масло нагадує масло, виготовлене в домашніх умовах. У

о

цьому маслі є велика кількість маслянки. Його не можна довго зберігати.

 

 

Технологія отримання вершкового масла. Вершкове масло можна отримати і в домашніх умовах. Для цього використовують ручні маслоробні (маснички) (рис. 208). Для збивання використовують вершки жирністю 25 -30%. Температура на початку збивання має бути +11 - +14 °С в осінньо-зимовий період, +8 -+ 10 °С весною.

До початку збивання вершки охолоджують і витримують. Чим нижча температура охолодження, тим коротший період дозрівання. Оптимальна наповненість мас-лозбивачів повинна бути 30% від об’єму ємкості. Швидкість обертання збивального барабана становить 40 - 60 обертів на хвилину. Під час обробки масла кількість обертів зменшується до 3 - 5 обертів за хвилину.

У процесі збивання вершків утворюються масляні зерна. При збиванні масла не варто допускати втрат жиру з маслянкою - рідиною, що утворилася після збивання масла.

Процес збивання й отримання масляного зерна повинен тривати ЗО - 45 хв. Потім масло два рази промивають і пресують.

М'яке масло отримують з молока корів, яким згодовують корми, багаті на легкоплавкі жири: пасовищну траву, зелений корм, соняшникову макуху, кукурудзяне зерно. Тверде масло отримують при згодовуванні кормів, бідних на жир, але з високим вмістом клітковини, крохмалю і цукру.

У давнину вершкове масло не їли, а використовували для змащування або як паливо для світильників. Надзвичайно смачні й поживні сметана і сир. Сир можна їсти всім, і не існує хвороби, за якої його не можна було б вживати. Сметана - це давній слов’янський продукт. В Аргентині і США сметану називають «російськими вершками».

ЗАПИТАННЯ

1. Як виготовляють сир?

2. Назви особливості отримання твердого сиру?

3. Як виготовляють сир в домашніх умовах?

4. Яка технологія виготовлення масла в домашніх умовах?

5. Які особливості молочнокислих продуктів?

6. Назви умови, за яких отримують сир Рокфор.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:33, Переглядів: 3002