Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Породи водоплавної птиці и отримання молодняка

НАРОДНА ОСВІТА

Породи водоплавної птиці и отримання молодняка

 

 

Зараз у світі є надзвичайно велика кількість порід домашньої водоплавної птиці, але всі вони беруть початок від диких птахів: свійські качки -від дикої качки крякви (рис. 191), що у великій кількості водиться на озерах і ставках і є об’єктом спортивного полювання; свійські гуси - від диких сірих гусей (рис. 192), які ще зараз розповсюджені на великих водоймах.

Завдяки копіткій роботі науковців і селекціонерів виведено велику кількість різноманітних високопродуктивних порід домашньої водоплавної птиці.

Качки. Найбільш поширені породи домашніх качок: сіра українська, пекінська (рис. 193), чорна білогруда, біла московська, ру енська та

багато інших.

Велике господарське значення має здатність качок пристосовуватися до різних умов утримання: на обмежених ґрунтових і водних вигулах (рис. 194); у приміщенні на підлозі, без вигулів; їдять сухі сипучі й гранульовані корми. У процесі виведення культурних порід домашніх

качок, їх організм протягом багатьох поколінь поступово пристосовувався до нових умов життя, набуваючи нових якостей, здатність перебувати в нових, менш властивих їхнім біологічним особливостям, умовах. Велика яйцева продуктивність домашньої качки, її набагато більша маса порівняно з дикими є результатом штучного відбору, а також створення умов годівлі та догляду.

Гуси. Найпоширеніші породи свійських гусей: кубанські, псковські лисі, холмогорські, італійські, горновські, китайські, тулузьські, великі сірі (рис. 195) та інші. Але однією з найкращих порід є великі сірі гуси. Ця порода створена у дослідному господарстві Інституту птахівництва. Жива маса гусаків - 7 кг, гусок - 6 кг. Гусенята в двомісяч-

йому віці мають живу масу 4 кг. Гуси скороспілі, невибагливі до умов утримання, мають високу продуктивність.

Отримання молодняка. Надзвичайно велике значення в птахівництві має отримання високоякісного, життєздатного, здорового молодняка птиці в необхідній кількості і в певні строки. Для цього використовують інкубатори. Інкубатор - це пристрій, де створюються специфічні умови (температура, вологість, освітлення) і штучно з яєць птахів виводять молодняк птиці. Нині, фактично, весь молодняк птиці виводять в інкубаторах. Це дає змогу отримати протягом року повноцінний високопродуктивний молодняк птиці в необхідній кількості.

М'ясні породи качок мають живу масу 3,6 - 4,2 кг, а яйцева продуктивність становить 140 - 150 яєць за один цикл яйцекладки. Яйценосні качки - 200 - 250 яєць. У той же час маса дикої качки 1

1,3 кг, а яйцева продуктивність 6-12 яєць. Цінною біологічною ознакою качок є всеїдність. Це дає змогу під час їх розведення використовувати найрізноманітніші корми рослинного тваринного походження. Не зважаючи на зміну умов життя, качки, вирощені в приміщеннях, без водойм, зберегли свої біологічні якості й особливості, притаманні їх пращурам - диким качкам. Вони добре знаходять і поїдають їжу як на сухопутних вигулах, так і на водоймах.

Але найбільш поширена і найкраща порода м'ясних качок - пекінська. Качки скороспілі, витривалі і невибагливі до умов утримання і годівлі. Жива маса качурів -4-5 кг, качок - 3 - 3,5 кг. Несучість -100 - 140 яєць за рік. Каченята в 50-ден віці досягають живої маси близько 2,7 - 2,8 кг, що свідчать про високу продуктивність, вказує на економію коштів для закупівлі корму і перспективи розвитку галузі.

ЗАПИТАННЯ

1. Які породи качок і гусей ти знаєш?

2. Яка порода качок найкраща? Чому?

3. Яка порода гусей найкраща? Чому?

4. Я к отримують молодняк у промислових умовах?

5. Під час екскурсії на птахоферму поцікався, які породи качок і гусей там розводять. Запиши у зошит їх коротку характеристику.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:30, Переглядів: 1626