Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Ручний садовий інвентар, його призначення та безпека праці під час користування ним

НАРОДНА ОСВІТА

Ручний садовий інвентар, його призначення та безпека праці під час користування ним

Промисловість випускає різноманітний ручний і моторизований садово-городній інвентар та інструменти: обпилювачі, обприскувачі, побутові насоси з електроприводом та двигунами внутрішнього згоряння й комплекти шлангів для зрошення тощо.

Для перекопування ґрунту навесні чи восени із загортанням добрив, для викопування ям, канав, траншей та інших видів робіт застосовують садово городні лопати. Вони є кількох видів (для конкретних робіт): універсальною, з більш широким і загостреним робочим органом, викопують сіянці та саджанці; розпушують ґрунт та знищують бур’яни за допомогою сап, які бувають універсальні, полільні й підгортальні. Для глибокого розпушування ущільненого під деревом ґрунту використовують розпушувачі. Вони мають гострі зубці, зігнуті для кращого заглиблення у ґрунт та вичісування кореневищ і коренів бур’янів. Комбіновані розпушувачі додатково обладнують лопаткою для підгортання, нарізання борозен і лунок.

На незначній глибині добре розпушують ґрунт з одночасним знищенням бур’янів полільники. Вони продуктивніші завдяки волочінню, а не удару, як у сап.

Культиватори застосовують для руйнування ґрунтової кірки, яка утворюється після дощу чи зрошення. Для вирівнювання ґрунту після перекопування, розбивання грудок, вичісування коренів, бур’янів, листя, гілок та сміття використовують граблі.

Для поливання дерев з водопровідної мережі застосовують розбризкувані, розпилювачі, бури. Бури особливо корисні при внесенні добрив під коріння дерев. Дрібні ручні ґрунтообробні інструменти (совки, лопати, вила та ін.) необхідні для виконання робіт на грядках, у парни-ках, теплицях.

Формування крони та її обрізування здійснюється за допомогою таких інструментів, як секатори, садові ножі, гілкорізи, ножівки (рис.171).

Для обрізування молодих дерев, вирізування непотрібних пагонів і гілок, зачищування зрізів після спилювання товстих сучків застосовують товсті складені ножі з кривими лезами (рис. 172). Існує кілька видів ножів для щеплень: окулірувальні застосовують для щеплення плодових культур брунькою, копуліровальні - для щеплення живцем, комбіновані - для щеплення брунькою, живцем (рис. 173).

Відмерлу кору зі стовбурів дерев зчищають шкребком. А щоб надати корі гладенької поверхні після шкребка, використовують щітку.

Під час збирання врожаю з верхньої частини дерев яблуні та груші застосовують плодознімачі та драбини (рис. 174), за допомогою яких можна зривати плоди без пошкоджень.

Правильний догляд, своєчасний ремонт і належне поводження з інструментами подовжують строк їх служби, покращують якість робіт і полегшують працю.

Необережне поводження із садовими інструментами може призвести до нещасних випадків. Щоб цього уникнути, під час перевезення чи перенесення інструментів, їх заточування та у процесі роботи необхідно додтримуватися правил безпеки.

ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ ПРАЦІ ПІД ЧАС КОРИСТУВАННЯ САДОВИМ ІНСТРУМЕНТОМ ТА ІНВЕНТАРЕМ

1. Усі інструменти необхідно використовувати за призначенням, заточувати їх та щільно насаджувати на ручки.

2. Під час роботи садовими ножами корпус тіла людини не повинен знаходитися на лінії руху леза при його виході з деревини.

3. Після роботи інвентар та інструменти треба ретельно очищувати і витирати насухо, змащувати антикорозійними засобами.

4. Витирати інструмент клинком обов’язково рухом від обушка до леза, а не навпаки.

5. Після роботи та під час перенесення ножі необхідно закривати. У закритому стані ріжучі частини ножів, секаторів не повинні виходити за межі ручок, клинків та ін.

6. Закриваючи та відкриваючи ніж, необхідно утримувати його ручку долонею та пальцями лівої руки лише збоку пружини та бічних сторін, залишаючи вільний паз для леза клинка.

7. Зберігають інструменти та інвентар у сухому закритому приміщені.

ЗАПИТАННЯ

1. Яких правил безпеки необхідно дотримуватися під часи роботи

садовими інструментами?

2. Якими інструментами і які роботи тобі доводилося виконувати вдома чи на дачі?

ПРАКТИЧНА РОБОТА Ознайомлення з садовим інвентарем

ЗАВДАННЯ

1. Уважно розглянь набір садового інвентаря.

2. Розпізнай і вкажи призначення кожного інструмента.

3. Поясни (а якщо є можливість, продемонструй), як треба користуватися садовими ножами.

4. Розкажи, як треба зберігати садові інструменти.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:10, Переглядів: 5227