Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Догляд за плодовими деревами

НАРОДНА ОСВІТА

Догляд за плодовими деревами

У садах України виявлено майже 300 видів шкідників і понад 100 збудників хвороб. Тому важливими заходами боротьби зі шкідниками та хворобами на основі врахування фактичної чисельності шкідників чи збудників хвороб є профілактичні заходи, в результаті яких не забруднюється довкілля і які сприяють охороні навколишнього середовища.

Шкодять плодовим культурам комахи, кліщі, гусінь, міль, слимаки, нематоди, гризуни (рис. 168). Найбільшої шкоди завдають миші та зайці.

З метою захисту дерев від зайців, мишей, морозів, сонячних опіків штамби обв’язують папером, толлю, ялиновими гілками, очеретом, стеблами соняшнику (рис. 169). Щоб попередити пошкодження штамбів дерев гризунами, штамби обмазують речовинами, які мають різкий неприємний запах.

І

 

Запобігати уражень морозом і сонячним опікам можна побілкою штамбів і приштамбових частин гілок розчином гашеного вапна.

Профілактичними заходами є такі: вдалий вибір місця під сад; раціональне розміщення дерев з урахуванням мікроклімату та рельєфу; застосування фізіологічно активних речовин; обрізування. Прямі заходи включають такі способи, які сприяють зниженню (підвищенню) температури. До них належать: створення димових завіс; обігрівання; вентилювання; поливання тощо.

Досить часто плодові дерева піддаються ураженню інфекційними хворобами, які викликаються токсинами, що виділяються при потраплянні збудника хвороби в тіло рослини. Найпоширенішими збудниками хвороб є грибки, бактерії, віруси, мікоплазми. Рослини, уражені цими збудниками, слабнуть і згодом можуть загинути. Тому вживають спеціальних заходів боротьби зі шкідниками та хворобами плодового саду.

Боротьба зі шкідниками та хворобами здійснюється агротехнічними, механічними, хімічними, біологічними та карантинними заходами.

Найпоширенішими є механічний та біологічний способи знищення шкідників.

Механічний спосіб передбачає безпосереднє знищення шкідників і створення різноманітних перешкод для проникнення в сад комах: спалювання зимових гнізд білана жилкуватого та золотогуза; струшування довгоносиків на щити чи брезент; знищення яйцекладок непарного чи кільчастого шовкопряда; накладання ловильних і клейових поясів (рис. 170).

«

 

Для захисту дерев від мишей і жука-кравчика обкопують канавками плодовий розсадник, збирають падалиці, завдяки чому знищуються личинки різних шкідників; знімають з дерев сухі й гнилі плоди, що сприяє зменшенню грибкових захворювань.

З метою знищення гусені яблуневої плодожерки, після появи першої падалиці на штамби дерев накладають ловильні пояси з рогожі, мішковини, ганчірок, паперу. Пояси роблять завширшки 18 - 20 см і через кожні 5-7 днів знімають для знищення гусениць, які залізли туди для заляльковування.

Біологічний спосіб полягає у знищенні шкідників за допомогою їхніх природних ворогів - хижих комах і кліщів, паразитів шкідників, комахоїдних птахів, грибів-паразитів і бактерій. Наприклад, жужелиці знищують гусениць, шовкопрядів, золотогуза, білана жилкуватого, а золотоочка - попелиць. Гриби-паразити та бактерії зменшують чисельність і стримують масове розмноження шкідників. Велику кількість шкідливих комах винищують і птахи: граки, шпаки, ластівки, зозулі та ін.

Досить поширеним у боротьбі зі шкідниками і хворобами плодових дерев є використання хімічних препаратів, які називаються пестицидами. Вони поділяються на: інсектициди - для знищення комах (нітра-фен); фунгіциди - для знищення збудників інфекційних хвороб (мідний купорос, хлорид міді); акарициди - для знищення кліщів; лімациди -Для знищення молюсків, слимаків; зооциди - для знищення гризунів; бактерициди - для знищення бактерій. Пестицидами обприскують плодові дерева за допомогою ручних або механізованих обприскувачів.

Однак, застосовуючи пестициди слід бути надзвичайно обережним, неправильне їх з використання може призвести до знищення корисних комах, бджіл і різних тварин.

Правильне застосування засобів захисту та догляду за садом дасть змогу отримати високоякісний врожай плодів.

ЗАПИТАННЯ

1. Хто завдає шкоди плодовому саду?

2. Які ти знаєш заходи боротьби зі шкідниками?

3. Назви найпоширеніші збудники хвороб плодових рослин?

4. Даіі коротку характеристику механічного способу боротьби зі шкідниками.

5. У чому полягає біологічний спосіб боротьби зі шкідниками?

6. Назви позитивні та негативні сторони використання хімічних препаратів у боротьбі зі шкідниками і хворобами плодових дерев.

ПРАКТИЧНА РОБОТА Обмащування штамбів дерев вапном

Інвентар та матеріали: розчин вапна, щітки.

ЗАВДАННЯ

1. Підготуй вапняний розчин.

2. Обчисти штамб дерева металевою щіткою.

2. Обмасти штамб на висоту 70 - 80 см.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:09, Переглядів: 1238