Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Технологія розмноження і вирощування плодових дерев

НАРОДНА ОСВІТА

Технологія розмноження і вирощування плодових дерев

Плодові культури розмножують насінням і вегетативно. Кожен із цих видів розмноження характеризується певними недоліками та перевагами, що обумовлює цільове використання кожного з них.

Насіннєве розмноження - це процес злиття чоловічої та жіночої статевих клітин з утворенням зиготи, з якої утворюється нова рослина. Оскільки більшість плодових культур утворює повноцінне насіння лише в результаті перехресного запилення різних сортів, форм, то спадкова основа насіннєвого потомства несе ознаки обох батьківських форм. Рослини, вирощені з насіння (сіянці) відзначаються розмаїттям ознак і властивостей. Зустрічаються небажані відхилення від основних сортових ознак материнської рослини. Такі сіянці починають пізно плодоносити. Однак позитивним є те, що насіннєве розмноження просте й не потребує значних витрат праці. Сіянці характеризуються добре розвиненою міцною кореневою системою, краще пристосовуються до умов навколишнього середовища, відрізняються довговічністю. Слід зазначити й те, що розмноження насінням виключає передачу в потом-стві (яблуні, груші) вірусної інфекції.

Насіннєвий спосіб розмноження має обмежене застосування. Найчастіше використовується у селекційній практиці для отримання насіннєвих потомств, при розмноженні окремих порід і видів рослин.

Вегетативне розмноження плодових культур - це процес утворення нової рослини із соматичних клітин, частин, тканин, вегетативних органів материнської рослини. Тому вегетативне потомство генетично однорідне та зберігає ознаки материнської форми. Таке потомство починає рано плодоносити. Його використовують з метою виведення нових сортів і покращення існуючих за рахунок виникнення спонтанних мутацій або брунькових варіацій (коли в рослини з окремої бруньки виростають видозмінні пагони, плоди).

Недоліками вегетативного розмноження є недостатньо розвинена коренева система та можливість перенесення вірусної інфекції у потомстві.

Вегетативне розмноження буває природним та штучним. Природні способи вегетативного розмноження відбуваються без втручання людини (кореневими паростками, вкоріненими розетками листків). Штучні способи передбачають втручання людини (живцями, відсадками, щепленням, тканиною меристем, діленням куща).

Одним із найпоширеніших способів розмноження плодових дерев є щеплення, тобто механічне перенесення частин однієї рослини на іншу для подальшого зростання. Рослину на яку прищеплюють, називають підщепою, а яку прищеплюють - прищепою. Існує майже 150 способів щеплень, основні з яких використовуються у виробництві: окулірування (щеплення брунькою), аблактування (щеплення зближенням), щеплення живцем.

Весняне окулірування брунькою - це щеплення проростаючим вічком, що росте відразу після приживання. Ранньолітнє (кісточкові породи) здійснюють до початку розподілу генеративних (квіткових) бруньок, а літньо-осіннє - сплячими бруньками, що проростуть навесні наступного року.

У промисловості поширене літньо-осіннє щеплення, оскільки в цей період достатньо дозрівають пагони маточних дерев і добре відділяється кора на підщепі.

При окуліруванні (рис. 161 - 163) на підщепі окулірувальним ножем роблять Т-подібний підріз кори і вставляють щиток із брунькою. Щиток із брунькою може бути з деревиною чи без неї, але обов’язково із судинно-волокнистим пучком бруньки, без якого вона не прийметься.

Підщепи кісточкових порід окулірують двома вічками, щоб мати певну гарантію приживання, оскільки вони гірше приживаються та можуть підмерзнути взимку. Друге вічко окулірують через тиждень після першого з протилежного боку, або на 3 - 4 см вище (нижче) місця першого окулірування. З метою покращення приживання прищеп і попередження забруднення й розвитку хвороб, місця окулірування обв’язують поліетиленовими плівками, поліхлорвініловими стрічками та ін. Вічка, що прижилися, характеризуються зеленуватим свіжим виглядом і легким відставанням черешка. Вічка, що не прижилися,

мають бурий, зморщений щиток, який може випасти, і малопомітну бруньку з міцним черешком. У такому разі, не пізніше ніж за місяць до настання холодів, роблять повторне окулірування. Переваги цього способу полягають у доброму приживанні, простоті виконання за значної продуктивності та економії прищепного матеріалу (рис. 165).

Аблактування (рис. 166) - це спосіб щеплення, за якого на гілках відповідних ярусів сусідніх дерев роблять однакові за формою та розміром зрізи кори до деревини, а потім їх з’єднують та укріплюють обв’язуванням. Цей спосіб дає змогу зрощувати пагони сусідніх дерев або одного дерева для подолання міжвидової несхрещуваності, лікувати пошкоджені рослини, з’єднувати різні частини крони під час формування пальметних садів (сади, які мають плоску крону).

Спосіб щеплення, за якого використовується частина приросту двома-трьома бруньками (живець) для прищеплювання до підщепи різного віку, називається щеплення живцем (рис. 167). Використовується переважно у розсадниках із зимовим щепленням для прищеплення підщеп із неприжитою окуліровкою з метою лікування та для заміни сорту.

Останнім часом великого поширення набули колоноподібні сорти груш, слив, черешень і яблунь. Висота дорослого дерева 100 - 150 см. Урожайність колоноподібної яблуні від 10 кг з одного дерева. Плодоношення починається з другого року після посадки яблуні. За належного догляду за рослиною маса плоду досягає від 100 до 300 г (наприклад, сорт Білий орел).

ЗАПИТАННЯ

1. Коротко охарактеризуйте насіннєвий спосіб розмноження плодових дерев.

2. У чому суть вегетативного Які воно має недо

ліки?

3. Назвіть основні способи щеплення.

4. Чим відрізняється окулірування брунькою від аблактування?

5.3 якою метою використовують щеплення живцем?

 

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Щеплення яблуні окуліруванням

Інвентар і матеріали: підщепа

ного сорту, окулірувальний ніж, поліхлорвінілова клейка стрічка.

ЗАВДАННЯ

1. Зробити окулірувальним ножем Т-подібний надріз на підщепі.

2. Зрізати бруньку з прищепи зі шматочком кори.

3. Злегка відділити кору на підщепі, помісти туди щиток з брунькою.

4. Обмотайте заокулірований щиток поліхлорвініловою стрічкою.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:09, Переглядів: 5179