Загальна характеристика плодових дерев
Розвиток садівництва забезпечує потребу населення у вуглеводах, вітамінах, мінеральних солях та органічних кислотах, які містяться у фруктах.
Усі культурні форми плодових дерев походять від диких. Людина з давніх-давен упродовж століть відбирала кращі форми плодових рослин, які введено в культуру.
За біологічними ознаками плодові дерева поділяють на такі породи:
зерняткові - яблуня, груша, айва та ін., кісточкові - абрикос, персик, вишня, черешня, слива, мигдаль, горіхоплідні - горіх грецький, ліщина, фісташка, каштан.
До зерняткових належать породи, в яких насіння має зернівки. Усі вони належать до родини розанних, підроду яблуневих.
Найпоширенішою плодовою породою в Україні є яблуня. У насадженнях, зайнятих під сади, вона займає до 60 - 80% площ (рис. 160).
У природі найпоширеніші такі види яблунь: лісова, кавказька або східна, сливолиста, сибірська, туркменська, сіверса, парадизка і дусен. Переважна більшість сортів яблуні походить від культурного виду яблуні домашньої. У світі відомо понад 20 тис. сортів яблунь, які вирощуються переважно в Європі, Азії та Північній Америці. За строками дозрівання сорти яблунь бувають: літні, осінні та зимові.
До літніх сортів відносяться стародавній сорт народної селекції Боровичка, канадський сорт Мелба, сорт ранньолітнього строку дозрівання Паніровка, північноамериканський сорт Старк Ерліст.
Антонівка, Слава Переможцям та Уелсі - осінні сорти.
Зимові сорти - Кальвіль сніговий, Ренет Симиренка, Айдаред, Джонатан та ін.
Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон
Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:09, Переглядів: 1646