Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Основи агротехніки вирощування кукурудзи

НАРОДНА ОСВІТА

Основи агротехніки вирощування кукурудзи

Кукурудза - рослина родини злакових (рис. 157), що має грубе високе стебло та їстівні зерна, зібрані в качан. Батьківщиною кукурудзи є Латинська Америка. Кукурудза - важлива кормова, продовольча і технічна культура. Цінність кукурудзи в тому, що її вирощування дає змогу вирішувати два завдання - і отримання зерна, і соковитих кормів для тваринництва.

Кукурудза - світлолюбна і теплолюбна рослина. Проростання насіння відбувається за температури +8 —1-10 °С. Сходи можуть витримувати приморозки, до -З °С, але це дуже негативно впливає на ріст і розвиток рослини в цілому (низькорослість, зменшення врожаю). Вегетаційний період залежить від сорту і триває від 95 до 150 днів. Кукурудза досить посухостійка рослина. Культивують такі районовані сорти кукурудзи: Борисфен 430, Дніпровський 298, Київський 271 та ін.

Насіння кукурудзи висівають у прогрітий розпушений і удобрений ґрунт, бажано з легким механічним складом (після цукрових буряків,

озимих, зернобобових культур). Ґрунт під кукурудзу орють восени на глибину до ЗО см. Весною боронують і культивують на глибину 14-16 см. Сіють насіння кукурудзи на глибину 8 - 9 см, з міжряддями 70 см. В перший період вегетації кукурудза швидко розвиває кореневу систему, що глибоко проникає у ґрунт і завдяки цьому витримує посуху. Кукурудза оптимально використовує пізні літні опади. Рослини кукурудзи вимагають доброго освітлення. Загущення посівів призводить до зменшення листкової поверхні, слабкого розвитку качанів і зменшення урожайності зеленої маси. Кукурудза позитивно реагує на удобрення. Краще росте на родючих, угноєних, легких за механічним складом ґрунтах із доброю теплопровідністю. У сівозміні кукурудза йде після озимих зернових, зернобобових, цукрових буряків. Хоча на родючих ґрунтах, за систематичного внесення органічних і мінеральних добрив, цю культуру можна вирощувати і в повторних посівах. Висівають каліброване насіння з добрими посівними якостями, коли температура ґрунту на глибині загортання насіння (8-9 см) становить +10 - +12 °С. Орієнтовні календарні строки сівби кукурудзи в різних районах України такі: лісостеп - кінець квітня, початок травня, степ - друга половина квітня.

Велике значення для отримання високого врожаю має механізований догляд за посівами. Він включає досходове боронування, післясхо-дове боронування легкими боронами та дво-триразові міжрядні обробітки на глибину 6-10 см.

Кукурудзу на силос збирають у фазі молочновоскової і на початку воскової стиглості. При збиранні в такій фазі вона дає силосну масу з найвищим вмістом кормових одиниць. Запізнюватись зі збиранням кукурудзи на силос не можна, бо зелена маса із зниженою вологістю

(нижче 60%) погано силосується і якість силосу погіршується.

Збір урожаю кукурудзи проводять за повної її стиглості кукурудзозбиральними комбайнами. Стиглість кукурудзи на зерно настає з частковим підсиханням листя і стебла, коли зерна стають твердими, іноді напівпрозорими, а при сильному натискуванні - розкришуються. На зерно кукурудзу збирають зернозбиральними комбайнами у фазі повної стиглості, зібрані качани перевозять на тік, де їх очищають від захисного листя, лущать і відправляють на елеватор або в зерносховища. Зерно з підвищеною вологістю досушують у сушарках.

ЗАПИТАННЯ

1. Чим цінна картопля?

2. Назви основні умови, необхідні для росту і розвитку картоплі.

3. У чому полягає догляд за посівами картоплі?

4. Які особливості проростання кукурудзи та догляду за нею?

5. Як визначити стиглість картоплі та кукурудзи?

ПРАКТИЧНА РОБОТА Ознайомлення з кукурудзяним полем

ЗАВДАННЯ

І. Колективно відвідайте поле кукурудзи.

2. Виміряйте за допомогою лінійки ширину міжряддя, відстань між рослинами в рядку.

3. Визначте, скільки рослин росте на 1 га поля.

4. Визначте стиглість качанів.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:08, Переглядів: 1392