Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Використання послідовного паралельного з'єднання споживачів у побуті. Правила монтажу розгалуженої електромережі у побуті

НАРОДНА ОСВІТА

Використання послідовного паралельного з'єднання споживачів у побуті. Правила монтажу розгалуженої електромережі у побуті

Як відомо з фізики, в електричних мережах застосовують послідовне (нерозгалужене), паралельне (розгалужене) і мішане сполучення електричних споживачів.

Вимикачі, рубильники, запобіжники вмикають в електричні мережі послідовно з електрообладнанням. Немає необхідності викручувати лампу з патрона, коли її треба вимкнути, а досить розімкнути ланцюг встановленим у зручному місці вимикачем, сполученим з цією лампою послідовно. Запобіжник, перегоряючи від надмірного струму, розмикає ланцюг і цим запобігає пошкодженню приладів і проводів, сполучених з ним послідовно.

Але послідовне з’єднання має суттєвий недолік, який полягає в тому, що при перегорянні одного з приладів розмикається все електричне коло. Наприклад, якщо перегоряє одна лампочка при послідовному з’єднанні і ялинковій гірлянді, то гасне вся гірлянда і треба перевіряти всі лампочки, щоб виявити ушкоджену.

Недоліком вважається також і те, що послідовне з’єднання електроприладів характеризується однаковим струмом на будь-якій ділянці

ланцюга і різним падінням напруги на приладах, яке залежить від величини їхнього опору.

При паралельному з’єднанні вимикання одного з елементів електричного ланцюга не впливає на дію інших і, крім того, всі елементи перебувають під однаковою напругою мережі.

Кожна більш-менш складна електрична мережа - це зразок мішаного з’єднання, бо воно має ділянки з послідовним і паралельним сполученнями.

Яскравим прикладом з’єднання елементів електричної мережі є квартирна електропроводка, принципову схему якої подано на рис. 137.

Як видно з рис. 137, розміщення елементів електричної проводки на принциповій схемі не збігається з монтажною схемою.

Монтажні схеми бувають однолінійні, розгорнуті і просторові. На однолінійному плані-схемі напрями прокладання проводів зображають однією лінією незалежно від того, скільки проводів проходить у даному місці. На рис. 138 подано зразок однолінійної схеми електропроводки, принципова схема якої зображена на рис. 137.

Повнішою є розгорнута монтажна схема електричної проводки (рис. 139).

Користуючись розгорнутою схемою, можна добре уявити всю проводку і вирішити всі питання щодо її прокладання та монтажу.

Найчастіше проводи освітлювальної мережі прокладають по стінах під стелею. Якщо одночасно прокладають дві паралельні лінії, то відстань між ними має бути не менш як 35 мм

Проводи прокладають завжди паралельно стелям, карнизам, дверям та іншим архітектурним лініям приміщення.

Підвісні лампи укріплюють на стелі в центрі кімнати. Електромонтаж, як і будь-який виробничий процес, складається з кількох операцій, які треба виконувати в певній послідовності. Починають електромонтаж з розмічення, потім прокладають проводи, роблять потрібні з’єднання та відгалуження.

ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНА РОБОТА

Користуючись даним зразком (рис. 140), накресліть схему квартирної мережі з однією лампочкою, розеткою, вимикачем і запобіжником.

На дерев'яному щиті виконайте схему. З дозволу вчителя увімкніть складену схему в електричну мережу. Перевірте роботу всіх елементів складеної схеми.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:05, Переглядів: 4423