Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Оздоблення виробів із деревини, виготовлених на токарних верстатах

НАРОДНА ОСВІТА

Оздоблення виробів із деревини, виготовлених на токарних верстатах

Вироби із деревини, виготовлені на токарних верстатах, також оздоблюють. Розрізняють оздоблення декоративне і прозоре. При декоративному оздобленні готові виточені вироби додатково прикрашають різьбленням та інкрустацією, розмальовують фарбами, обпалюють, тонують тощо. Прозоре оздоблення передбачає нанесення прозорого покриття, що не тільки захищає поверхню від дії вологи, тепла, хімічних речовин, але й сприяє кращому прояву текстури деревини, підсилює її тон і колір.

Прозоре оздоблення застосовується переважно для текстурних порід: дуба, грецького горіха, червоного дерева, сосни. Для малоцінних порід і порід із невиразною текстурою (вільха, береза, липа) застосовують розпис. Для розпису використовують олійні фарби, гуаш, акварель, темперу та інші матеріали.

Більшість точених виробів, які мають самостійне значення і не входять у монтаж з іншими деталями, шліфують і полірують, не знімаючи з токарного верстата.

Для тонування і морення точені вироби занурюють у водні барвники чи барвники, які готуються на спирті (спиртові морилки, бейци тощо).

Оздоблення точеного виробу повинно відповідати його виду і призначенню. Часто точені вироби є конструктивними елементами виробу, наприклад, ніжка столика. Точена настінна тарілка з різьбленням носить виключно декоративний характер. У багатьох випадках конструктивна і декоративна функції точеного виробу співпадають.

Декоративні елементи точіння урізноманітнюють, застосовуючи елементи прямокутних деталей, підрізанням кутів і токарних форм, особливо часто це використовують у процесі виготовлення меблів, де точені вироби композиційно пов’язані з виробом загальностильовим принципом і масштабом.

ЦЕ ЦІКАВО!

Знаменитий французький мебелышк Андре Шарль Буль (1642 -1732) створив мозаїчні роботи із латуні на фоні панцира черепахи, рогу, із латуні на фоні чорного або червоного дерева. Суть цієї техніки, яка одержала назву маркетрі Буля або мозаїка Буля, полягає в тому, що із двох накладених один на другий листів різних матеріалів одночасно вирізають або випилюють лобзиком елементи фону і вставок. Установлюючи У прорізи першого листа вставки із другого, одержують два протилежних за кольором набори. У мозаїці Буля використовували також олово, слонову кістку, перламутр. Панцир черепахи із зворотного боку, як правило, підфарбовували клейовою фарбою в червоний (рідше в чорний) колір і дублювали папером, який компенсував нерівності основи і слугував фоном. Як основу використовували зазвичай деревину сосни.

ЗАПИТАННЯ

1. Що називається інкрустацією?

2. У якій послідовності здійснюється інкрустація виробу плоскими вставками?

3. Яка технологія виготовлення вставок для інкрустації?

4. Охарактеризуйте технологію виготовлення гнізд.

4. Які інструменти використовуються у процесі оздоблення виробів інкрустацією?

6. Якиіі вид оздоблення виробів і деревини

7. Охарактеризуйте технологію виконання маркетрі.

8. З якою метою оздоблюють точені вироби?

9. Які види оздоблення точених виробів ви знаєте?

10. Охарактеризуйте процес прозорого оздоблення точених виробів.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:58, Переглядів: 2049