Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Ручне свердління деревини

НАРОДНА ОСВІТА

Ручне свердління деревини

Циліндричні отвори для круглих шипів, нагелів, болтів виконують свердлами, які складаються із хвостовика, стержня, ріжучої частини і елементів для відведення стружки (рис. 113).

Перові свердла (рис. 113 а) мають жолобкову форму; ними виконують отвори переважно під нагелі. Жолобок слугує і для викидання стружки. Таке свердло не може повністю викидати стружку тому його потрібно часто виймати із отвору. В результаті отвори виходять недостатньо точними. Перові свердла бувають завдовжки 100 - 170 мм, діаметром — 3 — 16 мм.

Центровими свердлами (рис. 113 б) свердлять наскрізні і неглибокі отвори поперек волокон. Свердлити отвори цими свердлами важко тому, Що погано викидається стружка. Працює свердло тільки в один бік. Свердло складається із стержня, який закінчується ріжучою частиною у складі під-різника, леза і направляючого центра. Діаметр центрового свердла - 12 -50 мм, довжина залежить від діаметра і складає 120-150 мм.

Свердла гвинтові (рис. 113 в) застосовують для свердління глибоких отворів поперек волокон. Кінець свердла має гвинт із дрібною різьбою. При свердлінні ними отвори виходять чистими. Діаметр свердла -10 - 50 мм, довжина - 400 - 1100 мм.

Спіральні свердла (рис. 113 г), залежно від форми ріжучої частини, бувають з конічним заточуванням із центром та підрізниками. Для відводу стружки у стержні є канавки, розміщені по гвинтовій лінії. Свердла з центром і підрізниками випускають діаметром 4-32 мм, а з конічною заточкою діаметром 2-6 мм і 5 -10 мм. Ручне свердління виконується за допомогою коловорота і свердлилки. Коловорот з тріскачкою (рис. 113 д) це - колінчастий стержень (2), посередині якого встановлено ручку для обертання. На одному кінці коловорота встановлено патрон (6) для закріплення свердел, на другому натискна головка (1). За допомогою коловорота свердло можна обертати вправо і вліво, напрям обертання встановлюють кільцем-перемикачем (4). Кулачки патрона надійно закріплюють інструмент. Коловоротом можна загвинчувати болти, шурупи. Для цього у патроні закріплюють гайкові торцеві ключі або відповідні викрутки. Отвори діаметром до 5 мм свердлять свердлилкою (рис. 113 е), яка має форму стержня (9) з гвинтовою різьбою, на якому є ручка (8). На одному кінці стержня є патрон (10) для закріплення свердла, а на другому головка (7). Стержень (9), а разом із ним і свердло обертають шляхом пересування вгору і вниз нарізної ручки (8). Для свердління глибоких отворів використовують бурав (рис. 113 ж), який складається зі стержня з вушком для ручки у верхній частині і гвинтового свердла у нижній частині. Неглибокі отвори у деревині твердих порід для шурупів свердлять буравчиком (рис. 113 з). Отвори за допомогою свердел виконують за попереднім розмічанням або за шаблоном. Прийоми свердління показані на рис. 114. Під час роботи треба стежити, щоб вісь обертання коловорота або свердлилки співпадала з віссю отвору.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:56, Переглядів: 2397