НАРОДНА ОСВІТА

Ручне довбання деревини

У процесі виготовлення різних конструкцій із деревини у дошках необхідно вирізати пази, квадратні та прямокутні отвори. Для їх утворення застосовують долота. Існують теслярські долота (рис. 108 а) і столярні (рис. 108 б).

Долото складається із полотна з лезом на кінці і ручки. Для запобігання розколу ручки від ударів молотком на неї насаджують сталеве кільце. Полотно для доліт виготовляють з інструментальної сталі, ручки роблять із сухої деревини дуба, бука, граба, клена, ясена. Деревина повинна бути без дефектів, без тріщин, гнилі тощо. На підприємствах інколи виготовляють ручки з ударно стійкої пластмаси. Ручка повинна бути щільно і надійно насаджена на хвостовик.

Гнізда прямокутної форми довбають долотом за розміткою. При Довбанні наскрізних гнізд розмітку наносять з обох сторін деталі (рис. 109 а), а глухих - з одного боку (рис. 109 б). Перед початком довбання Деталь кладуть на верстат і міцно закріплюють. Під час довбання наскрізних отворів для запобігання псуванню кришки верстата під Деталь підкладають відрізок бракованої дошки.

Довбання гнізда розпочинають так: долото встановлюють, відступивши 1-2мм від розміченої риски, і легкими ударами киянки або молотка по ручці, заглиблюють його у деревину (рис. 109 в). Долото весь час ставлять фаскою в бік майбутнього отвору. Знову б’ють по ручці долота киянкою або молотком, а потім похитуючи його, виймають частинки деревини і таким чином продовжують довбання. Відступати від риски розмітки на 1-2 мм необхідно для того, щоб потім це місце зачистити стамескою.

При довбанні наскрізних гнізд деревину вибирають спочатку з одного боку, а потім, повернувши деталь, - з другого.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:55, Переглядів: 2779