Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Основні типи різьб і їх призначення

НАРОДНА ОСВІТА

Основні типи різьб і їх призначення

 

 

У машинобудуванні застосовують три типи різьб: метричну, дюймову і трубну.

Метрична різьба має трикутний профіль з плоско зрізаними вершинами (рис. 82 а), кут профілю дорівнює 60 градусів, діаметр і крок обчислюється в міліметрах.

Застосовують метричні різьби в основному для кріплення: з великим кроком - при значних навантаженнях (болти, гайки, гвинти), з малим кроком - при малих навантаженнях і тонких регулюваннях.

На кресленнях метрична різьба(рис. 82 а) позначається літерою М (метрична) і цифрами (розмір діаметра різьби), наводиться клас точності різьби (наприклад, М 36-8Л), якщо різьба ліва, то поряд з класом точності вказується «ліва» (Л). Для основної різьби крок часто не проставляють (наприклад, М 20).

Дюймова різьба (рис. 82 б) має трикутний плоско зрізаний профіль з кутом 55 градусів (різьба Вітворта) або 60 градусів (різьба Селлерса). Всі розміри цієї різьби вимірюються в долях дюйма (1" дюйм = 25,4 мм), а замість кроку вказується число ниток на довжині в 1” дюйм. Дюймову різьбу використовують при виготовлені запасних частин з відповідними різьбовими з’єднаннями.

Вона позначається так: однодюймова різьба (Г), півтора дюймова різьба (1,5"), різьба у пів дюйма (1/2”), у чверть дюйма (1/4"), у три чверті дюйма (3/4") і т.п.

Трубна різьба (рис. 76 в), як і дюймова, має профіль з кутом 55 градусів. Вона застосовується переважно у газових і водопровідних трубах, а також у муфтах, які служать для щільного з’єднання цих труб. Розмір кроку різьби можна визначити за допомогою масштабної лінійки, вимірявши довжину певної ділянки і поділивши отримане значення на кількість витків на цій ділянці.

Різьба класифікується за: напрямом гвинтової лінії; формою профілю; розміщенням на деталі; характером поверхні; а також за призначенням і числом заходів.

Повну класифікацію різьб подано на схемі (див. рис. 83).

Для контролю кроку і кута профілю різьби використовують набір иіаблонів-різьбомірів (рис. 84). На кожному є гребінка певного кроку і кута профілю і відповідне позначення (наприклад, 60 градусів, 2 мм або 55 градусів, 11 витків).

Гребінку прикладають до різьби, що перевіряється, паралельно її осі і визначають на просвіт, співпадають вони чи ні.

ЗАПИТАННЯ

1. У чому полягає різниця між метричною і дюймовою різьбою?

2. Як позначається метрична різьба на кресленнях?

3. Де застосовується трубна різьба?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:52, Переглядів: 19267