НАРОДНА ОСВІТА

Прийоми фрезерування

Фрезерування плоских поверхонь виконують циліндричними фрезами.

Для чорнової обробки використовують фрези з великими зубцями, а для чистової - з дрібними.

 

Для закріплення заготовки використовують машинні лещата. їх встановлюють на столі верстата так, щоб губки були перпендикулярні або паралельні до осі оправки (рис. 68). Правильність встановлення

 

перевіряють за допомогою кутника. Після цього в кілька прийомів, почергово, щоб не припустити перекосу лещат, загвинчують гайки притискних болтів.

Заготовку розмічають, а потім затискають в лещатах так, щоб лінія розмітки знаходилася на висоті 5-6 мм над рівнем губок лещат. Для надійнішого закріплення заготовки під неї кладуть підкладки відповідної висоти.

Верстат налагоджують на необхідну швидкість різання і вмикають електродвигун. Обертаючи маховички переміщення столу, обережно підводять заготовку під фрезу до легкого дотику. Після цього поздовжньою подачею стола виводять заготовку з-під фрези в бік протилежний робочій подачі і піднімають стіл на потрібну глибину різання. Величину переміщення столу визначають по лімбу вертикальної подачі. Потім закріплюють консоль на направляючих стійки штопорною ручкою і плавним обертанням маховичка поздовжньої подачі підводять заготовку до фрези, починаючи фрезерування.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:45, Переглядів: 1336