Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Управління фрезерним верстатом

НАРОДНА ОСВІТА

Управління фрезерним верстатом

Ви вже знаєте, що управління верстатом - це виконання дій, які забезпечують процес різання - увімкнення обертання шпинделя і переміщення заготовки. Перш ніж приступати до управління верстатом, його необхідно підготувати до роботи і налагодити.

Налагодження фрезерного верстата полягає у закріпленні фрези і заготовки за допомогою різних технологічних пристроїв: машинних лещат (рис. 68 а), оправки з насадними кільцями і прихвата зі спеціальними болтами (рис. 68 б, в).

Встановлення або заміну фрези виконують у такій послідовності (рис. 69): відкручують гайку (7) і знімають сергу (8), гайку (7), насадні кільця (6) і фрезу (5). Потім підбирають насадні кільця для встановлення другої фрези у необхідному місці оправки (4) і одягають кільця, фрезу і гайку на оправку. Хвостовик оправки з допомогою шомпола (1) і втулки (2) щільно закріплюють у конічному отворі шпинделя (3). Після цього встановлюють сергу і закручують гайку (7).

Заготовка закріплюється в машинних лещатах або за допомогою прихватів (рис. 70). У цьому випадку прихвати (2) одним кінцем спираються на заготовку (1), а іншим - на підкладку (5). Заготовки притискають до столу (6) за допомогою гайки (4) і спеціального болта (3). Головка його заведена у Т-подібний паз столу.

Налагодження верстата полягає у встановленні необхідної частоти обертання шпинделя за допомогою рукояток (5) (рис. 59) у відповідності до таблиці, закріпленої на стояку верстата.

Повздовжнє, поперечне і вертикальне переміщення стола виконується за допомогою маховичків (3, 7 і 2). Для увімкнення і вимкнення електродвигуна слугує кнопкова станція (1). Пуск здійснюється натиском на чорну кнопку, а зупинка - на червону.

УВАГА!

Ручки управління. Маховички подач обертати плавно, без ривків. При перевірці роботи верстата на мінімальних і максимальних обертах

шпинделя двигун вмикайте короткотерміново - на 1-2 с. Забороняється торкатись руками шпинделя, що обертається.

Закріпіть лещата на столі верстата і встановіть розміщену заготовку в лещатах з урахуванням діаметра фрези і граничних відстаней подачі заготовки. Обертаючи маховик вертикальної подачі, перемістити консоль верстата до легкого дотику фрези. Опустіть консоль, розведіть губки лещат і зніміть заготовку.

УВАГА!

Заготовка повинна бути надійно закріплена. Заготовка повинна виступати над поверхнею губок лещат на такій відстані, щоб забезпечити надійність закріплення і не припустити торкання фрезою губок лещат. Фрезерування треба починати з мінімальних частот обертання фрези.

ПРАКТИЧНА РОБОТА Підготовка верстата до роботи, вправи на керування фрезерним верстатом

Обладнання і матеріали: фрезерний верстат НГФ - 110 1114. Навчальні таблиці «Елементи машин

Послідовність виконання роботи:

1. Ознайомтесь із положенням рукояток перемикання частоти обертання шпинделя.

2. Користуючись схемою перемикання швидкостей, установіть всі можливі частоти обертання шпинделя.

3. Встановіть мінімальну частоту обертання шпинделя увімкніть і вимкніть верстат. Так само перевірте роботу верстата при максимальній частоті обертання шпинделя.

4. Приберіть робоче місце.

ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ РОБОТИ НА ВЕРСТАТІ

1. Виконувати роботу тільки у спецодязі.

2. Не вмикати верстат без дозволу вчителя.

3. Перед увімкненням верстата перевірити надійність з’єднання з корпусом верстата, протерти захисний екран, перевірити надійність закріплення фрези і заготовки, відвести заготовку від фрези.

4. Виконувати вправи тільки з опущеним екраном.

5. Не нахиляти голову близько до оправки, що обертається.

6. Не спиратись на верстат, не класти на нього інструменти і заготовки.

7. Не торкатись фрези, оправки і заготовки під час роботи.

8. Не відходити від верстата, не вимкнувши його.

На виробництві підготовку фрезерних верстатів до роботи і управління ними виконують фрезерувальники. Окрім фрезерування, вони можуть виконувати інші види робіт, наприклад свердління, розточування та ін.

 

ЗАПИТАННЯ

1. Що таке налагодження верстата?

2. Як встановити або замінити фрезу?

3. Чому, на вашу думку, гайку (7див. рис. 64) потрібно відкручувати і закручувати тільки при надітій серзі?

4. Де кріплення інструмента трудомісткіше - на фрезерному чи на токарно-гвинторізному верстаті?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:44, Переглядів: 2265