Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Визначення вологості деревини

НАРОДНА ОСВІТА

Визначення вологості деревини

Існують різноманітні способи визначення вологості деревини. Досвідчені столяри можуть визначити вологість деревини «на око».

Визначити вологість деревини можна також за масою. Для цього зважують в руці почергово кілька однакових заготовок однієї породи.

За наявністю тріщин на торці або вздовж волокон деревини теж можна визначити її вологість.

За стружкою вологість деревини визначають таким чином. При обробці вологого пиломатеріалу рубанком тонка стружка, стиснена рукою, легко зминається. Якщо стружка ламається і кришиться, то це свідчить про те, що матеріал досить сухий. При поперечних порізах гострими стамесками також звертають увагу на стружку. Якщо вона кришиться (або викришується сама деревина заготовки), це означає, що матеріал сухий.

За різанням. Дуже волога деревина легко ріжеться, і на місці порізу від стамески залишається вологий слід.

Ці способи дозволяють лише наближено визначити вологість деревини. Для визначення більш точних показників вологості деревини використовують ваговий та електричний способи.

Ваговий спосіб. Від дошки відпилюють пробу - так звану секцію вологості. Проба береться на відстані 300 - 500 мм від торця дошки. Торцевий відрізок відкидають, оскільки він має меншу вологість, ніж решта частин дошки. Відрізану секцію завтовшки 10 - 12 мм старанно очищають від задирок і тирси, що прилипла. Після цього одразу зважують із точністю до однієї сотої частини грама. Цю початкову вагу заносять до журналу. Потім зразок висушують в електричній сушильній шафі при температурі +100 - +105 "С.

Під час сушіння зразок періодично виймають і зважують, зазначаючи щораз в журналі результати зважування. Перше зважування виконують через п’ять годин після закладки зразка до шафи, решту - через 1-2 години. Коли вага (маса) зразка припиняє змінюватися, тобто коли він стане абсолютносухим, фіксують останнє значення ваги проби. Для визначення вологості дошки необхідно брати не менше двох проб. Ваговий спосіб визначення вологості досить тривали за часом. Як правило він триває від 5 до 8 годин.

Електричний спосіб. Швидше визначають вологість деревини за допомогою спеціальних приладів - електровологомірів. При цьому вологість деревини визначається опосередкованим шляхом, на основі зміни її опору проходженню електричного струму, який залежить від гігроскопічної вологості деревини.

Для достовірного судження про вологість деревини цілої дошки необхідно виконати заміри у великій кількості точок по довжині і ширині. Після цього необхідно обчислити середнє значення вологості.

Деякі огріхи у визначенні вологості деревини таким способом виникають тому, що голки датчика висушують деревину у місцях їх контакту з нею.

ЗАПИТАННЯ

1 .Які фізичні І механічні властивості мас деревина?

2. Із яких порід деревини - твердих чи м'яких - виготовляють колодку рубанка?

3. Назвіть один із стародавніх засобів полювання, в якому людина використала таку властивість деревини, як пружність?

ф

4. Для чого необхідно знати твердість деревини?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:42, Переглядів: 2648