Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Слюсарна ножівка, її будова та підготовка до роботи

НАРОДНА ОСВІТА

Слюсарна ножівка, її будова та підготовка до роботи

Ви дізнаєтесь

Із яких основних частин складається слюсарна ножівка. Як підготувати слюсарну ножівку до роботи.

Пригадайте

Що називають різанням.


 

У сучасному світі техніки і технологій, де мільйони деталей виготовляються з різних металів і сплавів, не обійтися без такої технологічної операції, як різання.

На заводах різання виконується на спеціальному металорізальному обладнанні з використанням найсучасніших технологій (мал. 89, а). Існують навіть технології, де для різання металу використовується струмінь води з домішками абразивів (кварцового піску), що призводить до руйнування матеріалу на молекулярному рівні (мал. 89, б).

Але як розрізати заготовку з металу в домашніх умовах або в шкільній майстерні? Якщо заготовку виготовлено із тонколистого металу, стануть у нагоді слюсарні ножиці, із сортового металу — ножівка.

Ножівка — це інструмент для різання листів штабового круглого та профільного металу, а також для прорізування пазів, обрізання заготовок за контуром тощо. Слюсарна ножівка (мал. 90) складається з рамки (7), ручки (1) і ножівкового полотна (4), яке встановлюється в прорізи головок (2), кріпиться штифтами (3) і натягується за допомогою гвинта (6) і гайки (5).

Рамки у ножівок бувають двох типів: цілісні та розсувні. Розсувна рамка складається з двох частин (8): до лівої прикріплена планка (9) зі штифтом-заклепкою (10); у правій частині рамки зроблені прорізи під штифт. Коли потрібно змінити довжину рамки, її праву та ліву частини зміщують одну відносно іншої. Завдяки такому типу рамки можна встановлювати ножівкові полотна різної довжини.

Означення

Ножівкове полотно — це

тверда тонка пластина, що має гострі зубці — різці по всій своїй довжині та отвори на обох кінцях для закріплення у ножівці.

 

 

Довжина найбільш поширених ножівкових полотен становить 250-300 мм. Для виготовлення ножівкових полотен використовують інструментальні сталі.

Для різання метанів користуються переважно ножівковими полотнами з відстанню між сусідніми зубцями 1,3-1,6 мм. За такої конструкції на відрізку полотна довжиною 250 мм налічується 170-200 зубців. Чим товща заготовка, яку потрібно розрізати, тим більшими повинні бути зубці, і навпаки.

Для різання метанів різної твердості також застосовують полотна з різним числом зубців: м’які метати — 160 зубців; загартована стать середньої твердості — 190; чавун, інструментальна сталь — 220 зубців.

Зубці ножівкового полотна мають таку конструкцію, що стружка, утворена під час різання, розміщується між зубцями до виходу з ділянки пропилу. Для того щоб ширина пропилу, зробленого ножівкою, була дещо більшою за товщину полотна, робиться розвід зубців у різні боки.

Ножівку перед її використанням слід належним чином підготувати. Розглянемо, як потрібно встановлювати ножівкове полотно.

Полотно встановлюють у прорізи головки ножівки так, щоб зубці були спрямовані від рукоятки (мал. 92, а), а не до неї (мал. 92, б). Тому спочатку вставляють один кінець полотна в нерухому голівку і фіксують його штифтом, потім інший кінець полотна вставляють в проріз рухомої голівки і також закріплюють штифтом. Натягують полотно вручну без надмірного зусилля (не слід застосовувати плоскогуощ, лещата тощо) ооертанням гайки (мал. 92, в).

Потрібно мати на увазі, що натяг повинен бути рівномірним: якщо натяг полотна буде занадто великим або слабким, то це може призвести до поломки полотна.

Натяг полотна перевіряють, легко натискаючи пальцем збоку від центральної його частини: якщо полотно не прогинається — натяг достатній.

ПОГЛИБ СВОЇ ЗНАННЯ

Під час різання металу ручною ножівкою одночасно мають працювати не менше двох-трьох зубців.

 

 

Залежно від значення кроку розвід ножівкового полотна виконують по зубцю і по полотну (мал. 92). Ножівкові полотна, у яких відстань між сусідніми зубцями становить 0,8 мм, повинні мати розвід зубців по полотну, тобто кожні два сусідні зубці відгинають у протилежні сторони на 0,25-0,6 мм (мал. 92, б).

У полотнах з кроком, більшим за 0,8 мм, розвід виконують по зубцю (мал. 92, а); такий розвід називається гофрованим. При малому кроці зубців два-три зубці відводять вправо і два-три — вліво. При середньому кроці один зубець відводять вліво, другий — вправо, третій не відводять. При великому кроці один зубець відводять вліво, а другий — вправо. Зазвичай розвід по зубцю застосовують для полотен з кроком зубців, що дорівнює 1,25 або 1,6 мм.

ПІДБИВАЄМО ПІДСУМКИ

Ножівка — це інструмент для різання листів штабового круглого та профільного металу, а також для прорізування пазів, обрізання заготовок за контуром тощо.

Будова слюсарної ножівки: рамка, ручка, ножівкове полотно, головки, гвинт, гайка.

Довжина найпоширеніших ножівкових полотен становить 250-300 мм.

Закріплювати полотно необхідно так, щоб зубці були спрямовані від ручки ножівки.

Чи добре засвоїли?

1. Назвіть основні частини слюсарної ножівки.

2. Яку будову має ножівкове полотно?

3. Для чого служить розвід зубців?

4. Якими бувають рамки ножівок?

 

Поясніть

1. Чим відрізняється слюсарна ножівка від ножівки для різання деревини?

2. Чому зубці ножівкового полотна повинні бути спрямовані від ручки ножівки?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Лебедєв

 

Автор: admin от 1-01-2017, 20:59, Переглядів: 8652