Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Конструкційні особливості деталей виробу та особливості об’ємного розмічання

НАРОДНА ОСВІТА

Конструкційні особливості деталей виробу та особливості об’ємного розмічання

Ви дізнаєтесь

Як визначати конструктивні особливості деталей виробу.

 

Пригадайте

Що таке геометричне тіло, операція розмічання, контрольно-розмічальний інструмент.

 

Означення

Конструкція деталі — це

склад і взаємне розташування її частин.

 

 

Розгляньте предмети навколишнього світу. Багато з них мають форму різних геометричних фігур або їх частин (мал. 64, 65).

Інші предмети мають складнішу форму, утворену сукупністю геометричних тіл. Так, сучасний автомобіль складається з 15-20 тисяч деталей, кожна з яких має певну форму, утворену поєднанням декількох геометричних тіл (мал. 66).

Для того щоб успішно конструювати, креслити та виготовляти будь-які деталі, дуже важливо навчитися виокремлювати в них обриси геометричних тіл.

Отже, визначимо, з яких геометричних тіл утворено одну з деталей автомобіля. Для прикладу використаємо звичайний болт. Основні його частини — це циліндричний стрижень, на якому зроблено нарізь, та багатогранна головка під гайковий ключ. Болт складається з таких геометричних тіл: циліндр, шестигранна призма та конус (мал. 67).

Уявне розкладання розбір предмета на геометричні тіла, з яких він складається, дає можливість визначати конструкцію деталі.

Форма деяких деталей може бути ускладнена виступами й отворами, які називають конструктивними елементами. Вони також мають різну геометричну форму. Щоб правильно проаналізувати форму деталі, треба знати назви її конструктивних елементів.

 

На мал. 68 зображено приклади конструктивних елементів: наскрізні отвори; гнізда (заглиблення різної геометричної форми), пази, вирізи і зрізи, виступи і шипи.

Для того щоб виготовити деталь із переліченими або іншими конструктивними елементами та розмітити кілька сторін заготовки,

 

використовують об’ємну (просторову) розмітку (мал. 69). Її особливість полягає в тому, що розмічаються не тільки окремі поверхні заготовки, які розташовані в різних площинах і під різними кутами одна до одної, а й визначається взаємне розташування цих поверхонь.

ПІДБИВАЄМО ПІДСУМКИ

 

 

Конструкція деталі — це склад і взаємне розташування її частин.

Виступи й отвори деталей називають конструктивними елементами.

Розглянемо приклад аналізу конструктивних особливостей деталі «Опора» (мал. 70).

В основі деталі — прямокутний паралелепіпед, у передній і задній гранях якого виконані наскрізні пази форми напівцилін-дрів. У центрі верхньої грані паралелепіпеда вертикально розташовано циліндр, уздовж осі якого проходить наскрізний отвір у формі правильної прямої чотирикутної призми.

Чи добре засвоїли?

1. Що називають конструкцією деталі?

2. Що називають конструктивними елементами деталі?

3. Для чого використовують просторову розмітку?

4. Які конструктивні особливості має деталь, зображена на мал. 71?

 

Поясніть

1. Чим відрізняється розмітка тонколистового металу від об’ємної розмітки?

2. Чому важливо навчитися визначати в деталях обриси геометричних фігур?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Лебедєв

 

Автор: admin от 1-01-2017, 20:53, Переглядів: 1897