Народна Освіта » Інформатика » Роль і місце мультимедіа у вебі

НАРОДНА ОСВІТА

Роль і місце мультимедіа у вебі

Проте мультимедіа давно с невід’ємною частиною Веб-простору. Сьогодні на сторінках сайтів ми

бачимо не лише графіку, а й відео та анімацію. Мережа Інтернет пропонує нам онлайнові ігри, віртуальні музеї, потужні сервіси для розміщення і перегляду відео, аудіо і фотографій.

Усе це стало можливим насамперед завдяки появі високошвидкісіїих інтернет-підключень, зокрема й мобільних (Зв, 40. А з появою смартфо-нів і веб-програм створювати й розповсюджувати мультимедійний кон-тент може кожен — для цього потрібен пристрій з функціями диктофона і камери та підключення до Іитернету.

Важливими складовими мультимедіа є відео, аудіо та анімація. Розглянемо, які технології застосовуються для їх відтворення в браузері.

ПОТОКОВЕ АУДІО ТА ВІДЕО

Мультимедійні дані не набули б такого поширешія, якби не поява технологій потокового відео та аудіо, що дають змогу передавати відео-дані в режимі реального часу через Інтернет. Саме тому можна переглядати відео з веб-камер, відеоролики на веб-сторінках і користуватися таким ресурсом, як YouTube.

Основна перевага потокового відео та аудіо полягає в тому, що користувач не повинен чекати повного завантаження файла на свій комп’ютер — дані передаються незалежними блоками безперервним потоком і відтворюються в міру надходження на комп’ютер.

РОЗМІЩЕННЯ АНІМАЦІЇ, ВІДЕО ТА АУДІО НА ВЕБ-СТОРІНКАХ

До недавнього часу для створення веб-анімації та підтримки мультимедіа сайтами переважно застосовувалась технологія Adobe Flash. Вона надає можливість поєднувати векторпу і растрову графіку, створювати

анімацію, інтерактивні елементи, підтримує потокове відтворення аудіо та відео. З допомогою цієї технології можна створювати відеозображення різного рівня складності, проте найбільше вона придатна для анімацій-них роликів на основі векторної графіки.

Flash-кліпи зберігаються у файлах формату SWF, і для їх перегляду потрібен спеціальний програвач Adobe Flash Player. Він встановлюється на комп’ютер як окрема програма або як плагіи браузера.

Відтворення відео на веб-сторіпках у цьому випадку забезпечується в такий спосіб. Відео подасться у форматі Flash Video (FLV), а на веб-сто-рінці робиться посилання на нього. Браузер для відтворення відео запускає платні чи допоміжну програму. Звичайно, якщо їх па комп’ютері немає, відео не відтворюється.

Технологія Adobe Flash має низку недоліків, серед яких «дірки» у безпеці, велике навантаження на ЦП, недостатній контроль помилок, що призводить до порушення роботи всього браузера. Окрім цього, Flash пе підтримують мобільні пристрої (смартфони).

Тому сьогодні у Всесвітній павутині технологію Flash поступово витісняє мова розмітки веб-сторіпок HTML 5, яка забезпечує покращену підтримку мультимедіа-технологій та дозволяє створювати складні веб-програми. У разі її використання браузер відтворює відео, не звертаючись до Flash-плеєра.

ВПРАВА 20

Завдання. Дослідити відмінність у відтворенні відео в разі розміщення посилань на нього в документі Word та на веб-сторінці.

1. Запустіть програму Word, створіть текстовий документ, що містить посилання на відео casa_batllo.mp4 (або інше відео, яке вам вкаже вчитель). Для створення посилання перейдіть на вкладку Вставка і скористайтеся командою Гіперпосилання. Збережіть файл.

2. Клацніть посилання при натиснутій клавіші Ctrl. Запуститься встановлений на комп’ютері медіапрогравач, і відео почне відтворюватися в ньому.

3. Збережіть документ як веб-сторінку і відкрийте цю сторінку в браузері. Клацніть посилання на відео. Воно почне відтворюватися в браузері.

4. Поміркуйте, чому спостерігається така відмінність у роботі текстового процесора та браузера.

ОНЛАЙНОВІ КОНВЕРТОРИ ВІДЕО ТА АУДІО, СІЕ-РЕДАКТОРИ

і 19-4- 1

 

Сьогодні он-лайп пропонують ВСЛИКу кількість допоміжних сервісів для тих, хто хоче працювати з аудіо та відео. Якщо відео або аз'діо, яке ви створили або завантажили, мас формат, який не підходить для обробки чи не відтворюється, ви можете легко конвертувати його он-лайн.

Онлайнові конвертори працюють за однаковою схемою. Потрібно обрати цільовий формат, вказати файл на своєму комп’ютері та за потреби додаткові параметри. Конвертор завантажує файл на свій сайт, конвертує і пропонує користувачеві вікно для завантаження файла в цільовому форматі на комп’ютер. Звичайно, робити цю операцію слід за наявності швидкісного підключення. Також треба врахувати, що в конвертора можуть бути встановлені обмеження на обсяг файлів, які обробляються безкоштовно.

Без проблем можна знайти також онлайнові редактори СІБ-файлів, що дозволяють створювати ШБ-файли не лише із зображень, а й з відео.

ВПРАВА 21_САМОСТІЙНО

Завдання. Створити анімацію з низки фотографій, скориставшись онлановим сервісом для створення СІР-анімації.

РОБОТА З ІНТЕРНЕТ-ДЖЕРЕЛАМИ МУЛЬТИМЕДІЙНОГО КОНТЕНТУ

 

Щоб створювати аматорське відео, можна не лише знімати фрагменти самостійно, а й брати відео, аудіо і графіку з відкритих джерел, таких як колекції зображень, музичні колекції та відеохостин-ги. Звичайно, водночас слід враховувати можливі проблеми з порушенням авторських прав. Розглянемо, як завантажити відео та аудіо з YouTube.

https://www.youtube.com/watch ?v=ewelioXIuXI https://www.ssyoutube.com/watch ?v=ewelioXIuXI

 

1 спосіб. Відкрийте па YouTube сторінку з відео, яке вам потрібно завантажити. Додайте символи ss перед словом youtube в адресі ресурсу:

Натисніть клавішу Enter і ви перейдете на сайт savefrom.net. Тут ви зможете завантажити об’єкт па свій комп’ютер, обравши його формат (рис. 4.10).

 

2 спосіб. Відкрийте на YouTube сторінку з відео, яке вам потрібно завантажити. Скопіюйте адресз' об’єкта, відкрийте сайт https://savedeo.com, вставте в поле па сторінці цього сайта адресу і натисніть кнопку Download. Вам бз'де запропоновано різноманітні формати для зберігання об'єкта па вашому комп’ютері.

ВПРАВА 22 САМОСТІЙНО

Завдання. Створити в програмі Movie Maker слайд-шоу до улюбленої музичної композиції. Аудіозапис можна завантажити з YouTube, а фотографії знайти в Інтернеті.

Висновки

Завдяки широкій підтримці мультимедіа у Вебі можна, користуючись лише браз'зером, переглядати анімацію та відео, відтворювати звук, грати в онлайнові ігри.

З появою смартфопів і веб-програм створювати й розповсюджувати мультимедійний контент може кожен — для цього потрібен пристрій з функціями диктофона і камери та підключення до Інтернету.

Донедавна для створення веб-анімації і підтримки мультимедіа сайтами переважно застосовзгвалась технологія Adobe Flash, сьогодні її витісняє мова HTML 5, яка забезпечує покращену підтримку муль-тимедіа-технологій та дозволяє створювати складні веб-програми.

Контрольні запитання та завдання

1. Наведіть приклади використання мультимедіа у Вебі.

2. Яка характерна її особливість?

3. Що таке потокове відео та аудіо?

4. У який спосіб па веб-сторінках розміщують відео та аудіо?

5. Опишіть, як працюють онлайнові конвертори.

6. Опишіть способи завантаження відео та аудіо з YouTube.

Питання для роздумів

1. Чи завжди технологія, яка витісняє попередню, є кращою?

Завдання для досліджень

1. Знайдіть інформацію про GIFV Скористайтеся можливостями цієї технології.

2. З’ясуйте, що таке Adobe Shockwave.

З. Дослідіть, які можливості надає сервіс YouTube.

 

Це матеріал з підручника Інформатика 8 клас Казанцева

 

Категорія: Інформатика

Автор: admin от 19-12-2016, 20:23, Переглядів: 1668