Народна Освіта » Мистецтво » Готика, готичне мистецтво

НАРОДНА ОСВІТА

Готика, готичне мистецтво

Поясніть, як ви розумієте поняття "синтез мистецтву храмі".

Розвиток мистеПоясніть, як ви розумієте поняття "синтез мистецтву храмі".цтва готики пов'язаний із життям міста — нового центру середньовічної культури (XII XVI ст.). Готичний стиль зародився у Франції. Саме тут був зведений перший готичний собор Нотр-Дам де Парі (собор Паризької Богоматері). Поступово новий стиль витіснив свого попередника — романський стиль, і поширився Західною. Центральною і частково Східною Європою, відображаючи панівний християнський світогляд. Готичні ознаки найяскравіше виявилися в сакральній архітектурі. Набуло поширення і світське будівництво (ратуші, університети, палаци), передника романський стиль, і поширився Західною. Центральною і частково Східною Європою, відображаючи панівний християнський світогляд. Готичні ознаки найяскравіше виявилися в сакральній архітектурі. Набуло поширення і світське будівництво (ратуші, університети, палаци).

Готичний собор — це зразок синтезу архітектури, скульптури й живопису. У соборі й на площі перед ним відбувалися всі найважливіші події в житті міста. Високі, стрімкі конструкції ніби ринуть у небо, долаючи силу земного тяжіння. Замість куполів дах прикрашають високі ажурні вежі зі шпилями. На фасаді зазвичай розміщене вікно: у Франції — круглої форми, з поетичною назвоюроза, в Німеччині

та інших країнах — стрілчасте. Видовжені вікна, загострені арки, вигадливий декор створюють враження казкового кам’яного мережива.

 

 

На ілюстраціях віднайдіть й опишіть ознаки готичного стилю. У чому, на вашу думку, виявляється велич готичної архітектури? Яким чином це досягнуто?

Фасади, портали й інтер’єри соборів щедро декорували скульптурами святих, ангелів, королів, а також фігурами різних химер, які відображають людські вади.

Нова каркасна конструкція склепінь, хрестоподібні чи зірчасті зводи створювали динамічну єдність внутрішнього простору споруди. В інтер’єрі готичного храму ми не побачимо фресок чи мозаїк. їх замінюють вітражі — картини з різнокольорового скла. Проникаючи крізь скло, сонячні промені забарвлюють храм у фантастичні кольори — так створюється неповторна, іноді містична гра світла.

 

 

Найпоширеніші кольори скла — червоний, яскраво-синій і жовтий. Так, на вітражах капели Сент-Шапель (площею 600 м2), зображено 1134 біблійні сцени. Кожне вікно поділено на арки й «читається» зліва направо і знизу вгору. Таким чином неписьменні люди могли «прочитати» Святе Письмо в картинках.

Схарактеризуйте кольорову гаму вітражів. Який різновид склепіння застосовано в інтер’єрі капели — хрестоподібний чи зірчастий?

Вплив готики на зодчество України був опосередкованим, здійснювався через переселенців з європейських країн Румунії, Польщі. Німеччини. Серед готичних споруд у західноукраїнських містах переважали костьоли й ратуші. Упродовж століть вони перебудовувались, нашаровувалися ознаки інших стилів.

 

Готика охоплювала не лише архітектуру, а й скульптуру, живопис, книжкову графіку, костюм, орнамент. У книжкових мініатюрах тг ілюстраціях переважали зображення на релігійні та світські сцени.

 

З історії шедевра

Шістсот років тому було створено одну з найцікавіших книжок в історії людства — Часослов герцога Беррійського, до якого брати Поль, Жан і Ерман Лімбурги намалювали велику кількість мініатюр. У них талановиті французькі художники зобразили сцени світського життя, працю селян і поетичні пейзажі в різні пори року, достовірно передали образи готичної архітектури.

Що відбувається на ілюстраціях? Чим зайняті люди? Опишіть особливості споруд на дальньому плані. Які враження викликає колорит мініатюр?

Протягом століть у храмах середньовічної Європи під час богослужіння звучав хоровий снів. У католицьких храмах тих часів виконували хорали в супроводі органа. Стрункість хорового й органного звучання наповнювали храм величчю, урочистістю, таємничістю. Архітектура й музика наче «співали» в унісон.

У країнах середньовічної Європи виникло мистецтво мандрівних поетів, акторів і музикантів, які виконували свої пісні у супроводі музичних інструментів, найчастіше лютні. Мандрівних митців у Франції називали трубадурами, труверами, жонглерами, менестрелями, у Німеччині — иіпільманами, меннезінгерами, на Русі-Україні — скоморохами. Вони подорожували від замку до замку, від одного містечка до іншого, оповідаючи новини та розважаючи публіку. У творчості поетів-школя-рів — вагантів — переважали сатиричні пісні.

Німецький композитор Карл Орф створив сценічну кантату «Кар-міна Бурана» за мотивами віршів середньовічних поетів з рукописної баварської збірки.

Розгляньте мініатюри. Які музичні інструменти можна на них побачити? Поясніть, як ви розумієте зміст першої з мініатюр «Алегорія музики». За сюжетами зображень складіть міні-розповідь про музичне мистецтво готичної доби.

Варіант 1. Створи ескіз вітража за геометричними або рослинними мотивами для вікна певної форми — круглого, прямокутного або стрілчастого (на вибір) (графітні і кольорові олівці, фломастери).


Готика (від італ. доіїсо — готський, варварський, незвичний) — назва стилю мистецтва, культового за призначенням і релігійного за тематикою, який набув поширення у країнах Європи у XII—XVI ст.

1. Порівняйте романський і готичний стилі в архітектурі на прикладі певних споруд.

2. Опишіть тематику готичних вітражів, особливості їхнього «прочиту-

вання». Які основні кольори в них переважають?

3. Поясніть, як ви розумієте явище синтезу мистецтв у готичному храмі.

4. Що нового ви дізналися про мандрівних музикантів-поетів?

5. Дослідіть самостійно, у яких літературних і музичних творах, кінофільмах і мультфільмах «персонажем» є перший готичний собор Європи — Нотр-Дам де Парі.

 

Це матеріал з підручника Мистецтво 8 клас Масол

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 14-11-2016, 23:05, Переглядів: 14543