Народна Освіта » Мистецтво » Мистецтво Античності - колиска Європейської цивілізації

НАРОДНА ОСВІТА

Мистецтво Античності - колиска Європейської цивілізації

Пригадайте давньогрецькі міфи про мистецтво. Які пам’ятки Стародавньої Греції належать до Семи чудес світу? Які з них уціліли?

Художня культура Греції — одна з наймогутніших у стародавньому світі. Цю античну країну, яку прославив Гомер у всесвітньо відомих шедеврах «Іліаді» та «Одіссеї», називають колискою європейської цивілізації, джерелом її величі.

Термін «античність» походить ! від латинського слова «старовина». І Його вживають на означення культури й мистецтва Стародавньої Греції, а також Стародавнього Риму, які існували в Середземномор’ї та Північному Причорномор’ї з III тисячоліття до н. е. до середини V ст. н. е.

Напевно, вам вже відомо, що І у повсякденному житті греки намагалися наслідувати своїх богів і героїв. Образ довершеної людини став основою античного мистецтва, тісно пов’язаного з міфологією. Прекрасного Аполлона, бога натхнення і покровителя мистецтв, супроводжували 9 муз, які опікувалися науками й мистецтвами. Муза історії Кліо зображувалася із сувоєм пергаменту в руці, муза астрономії Ураніл — з циркулем.

Калліопа, Полігімнія і Ерато надихали на створення епічної поезії, гімнів. Остання ніколи не розлучалася із солодкоголосою лірою. Театром опікувалися Мельпомена і Талія — покровительки трагедії і комедії, яких зображували з трагічною і комічною масками відповідно. Музу танців Терпсіхору і покровительку музики Евтерпу легко впізнати за інструментами-атрибутами — арфою і флейтою.

 

Спробуйте за атрибутами визначити зображених муз.

 

Високого рівня розвитку досягла в Греції архітектура і скульптура. Храми оточували рядами колон, прикрашали рельєфами, статуями. До важливих досягнень античності у царині зодчества належить винахід ордерів: суворого доричного, граційного іонічного з колоною, що завершувалася волютою, і пишно декорованого коринфського з верхівкою колони у вигляді листя пальми чи лотоса.

 

Порівняйте особливості грецьких ордерів. Який ордер використано в храмі Парфенон (с. 14)?

Площі грецьких міст також прикрашали статуями, виготовленими з дерева, бронзи, мармуру. У них скульптори прагнули втілити ідеал краси людини. За твердженням давньогрецького письменника, історика і філософа Плутарха, в Афінах було більше статуй, ніж живих людей. Імена деяких скульпторів дійшли до нас: Мірон, Фідій, Поліклет, Скопас, Пракситель.

Розгляньте скульптуру. Вона динамічна чи статична? Зверніть увагу на позу, пропорції фігури, виразність складок одягу.

Агесандр. Венера Мілоська

З історії шедевра

 

Давньогрецькі скульптори досягли вершин у переданні рухів людини. Відомий «Дискобол» — перша класична скульптура, що зображує людину в складному русі, у повороті. Оригінал «Дискобола», який вважають роботою скульптора Мірона, не зберігся, але він представлений римськими копіями (бронзовими й мармуровими).

Мірон був видатним реалістом, знавцем анатомії. Навіть ці недосконалі відтворення дають зрозуміти, що оригінал — це шедевр динамічної скульптури.

Статуя передає напружену позу атлета. Скульптура «Дискобол» — це символ сучасного олімпійського руху, що підкреслює зв’язок із традиціями античного спорту.

Мірон. Дискобол (мармур)

Якими пластичними засобами передано динаміку руху спортсмена? У чому виявляється оригінальність композиційного рішення скульптора?

Твори античного живопису не збереглися. Уявлення про цей вид мистецтва дають силуетні зображення на вазах, що відтворюють сюжети давньогрецьких міфів. Грецький вазопис був червоно- і чорнофігурним. Вази виготовляли найрізноманітніших форм, які підкреслювали орнаментом, зокрема меандром.

 

Давні греки захоплювалися театром. Трагедії писали на міфологічні сюжети, у комедіях панувала пародія, сатира. Вистави відбувалися на круглому майдані — орхестрі. Глядачі розміщалися навколо орхестра на пагорбах просто неба. Актори (тільки чоловіки) виступали в масках, які відображали душевний стан і настрій персонажа. Щоб стати вищими, вони носили спеціальне взуття — котурни. Гру акторів супроводжував хор.

Музику і танці в Стародавній Греції виконували під час народних свят, зокрема на честь бога Діоніса. Естетика, мистецтво, гра на інструментах були важливими складовими освіти й виховання громадянина. Поети — аеди — співали свої вірші й гімни, акомпануючи собі на лірі або кіфарі. Серед духових інструментів набули поширення сиринга (флейта пана) і авлос (подвійний гобой).

 

Мистецтво Стародавнього Риму зазнало значного виливу попередників — греків. Проте римські митці збагатили античну спадщину власними ідеями. Окрім храмів, мавзолеїв і театрів, вони споруджували акведуки (водяні мости), дороги, терми. У будівництві застосовували цемент, використовували такі архітектурні форми: арка, склепіння, купол. В оформленні переважала мозаїка й оригінальний настінний живонис.

 

Провідною ознакою мистецтва імперського Риму була монументальність, основою архітектури — форуми. Захоплення видовищами — гладіаторськими боями, перегонами на колісницях, битвами зі звірами — спонукало до появи грандіозних амфітеатрів, які, на відміну від грецьких, будували на рівному місці у формі кільця.

Відомий на увесь світ амфітеатр Колізей — візитівка сучасного міста Рим і всієї Італії. Про колишню велич Римської імперії свідчать могутній купольний храм Пантеон, помпезні арки й колони, розкішні палаци, фонтани, басейни. Історичні рельєфи відображали перемоги правителів, урочисті статуї звеличували їхню мудрість.

Які архітектурні елементи підкреслюють монументальність споруд? Розгляньте ілюстрацію Колізею. Які сучасні споруди нагадують за формою Колізей?

У мистецтві скульптури провідне місце належало реалістичному портрету. На відміну від ідеалізованих й узагальнених грецьких зображень, у яких не передбачалася достовірність образу, римські бюсти і статуї передавали індивідуальні риси людини, її характер. Жанрова палітра охоплювала парадні, камерні, парні, кінні портрети.

■В I / / У>|Ж ЩгШШ1дш

Бюст римлянки Хлопчик, що витягає скалку з ноги Імператор Август

Музична культура Риму зазнала виливу грецьких митців, проте стала розважально-видовищною. Поетичні твори співали в супроводі щипкових інструментів (ліри, кіфари). Давньоримський поет Горацій називав свої оди «словами, які мають звучати зі струнами». Театральні та циркові вистави супроводжували звучанням великих оркестрів і хорів. У військових походах музиканти грали на духових інструментах (трубах, рогах). Подібно до грецьких агонів проводили Капіталійські змагання поетів, співаків, інструменталістів. Популярністю користувалися концерти віртуозів, музикування в побуті аристократів. Професію вчителя музики й танців вважали почесною.

Римлянам належить винахід водяного органу — гідравлоса. Інструмент входив до складу ансамблів, що супроводжували гладіаторські бої. Його використовували в театрі й цирку, на громадських святах, під час бенкетів і весіль у знатних родинах. Гідравлос супроводжував церемонію присяги під час вступу на державну посаду.

Римські мозаїки із зображеннями виконавців з музичними інструментами: кіфара гідравлос авлос

За ілюстрацією (у центрі) спробуйте уявити й описати гру на гідравлосі.

Римська антична музика не збереглася, проте подіям історії імперського Риму присвячено деякі відомі твори композиторів наступних епох. Так, за романом Рафаелло Джованьйолі «Спартак» вірменський композитор Арам Хачатурян створив однойменний балет. Музика пронизана гострими контрастами, яскравими ритмами, динамічними кульмінаціями. Войовничі сцени боїв гладіаторів, сольні й масові танці, дуети — все разом відтворює дух античного Риму. За монументальністю розвитку музика балету нагадує симфонію.

Передайте власні враження від музики. З якими художніми техніками її можна порівняти: аквареллю, фресковим живописом, декоративним рельєфом?

Варіант 1.Намалюй давньогрецьку вазу, декоровану орнаментами (графітні \ кольорові олівці, фломастери, гелева ручка; тонований папір).

Варіант2.Створи ескіз рекламного плаката туристичної фірми «Запрошуємо до Греції», використай елементи античного мистецтва: архітектури, скульптури, зображень музичних інструментів, театральних масок тощо (графітніі кольорові олівці, фломастери, гелева ручка; тонований папір).

 

Мистецька скарбничка

Меандр — грецький орнамент у вигляді безперервної ламаної під прямим кутом. Вважають, що назва виникла за асоціацією з однойменною звивистою річкою в Малій Азії.

Ордер — художня система оформлення конструкцій, зокрема верхівок колон — капітелей.

Форум — комплекс будов на центральній площі міста, призначений для масового спілкування.

1. Що нового ви дізналися про мистецтво Стародавньої Греції та Риму?

2. Назвіть музичні інструменти, поширені в епоху античності. Розкажіть про їхні особливості.

 

3. Порівняйте грецьку та римську античну архітектуру і скульптуру.

4. Мистецький проект. Колективна тема:«Античне мистецтво». Орієнтовні індивідуальні підтеми:«Шедеври архітектури», «Антична скульптура — гімн людині», «Міфи про музику і музикантів», «Вазопис», «Одяг греків і римлян». За бажанням у вільний час укладіть кросворд «Античний». Перегляньте кінофільм «Спартак» із музикою А. Хачатуряна.

 

Це матеріал з підручника Мистецтво 8 клас Масол

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 14-11-2016, 23:01, Переглядів: 27878