Народна Освіта » Мистецтво » Стиль романтизм у Живописі

НАРОДНА ОСВІТА

Стиль романтизм у Живописі

Назва течії «романтизм» виникла від співзвучних слів різних мов: romantisme (Франція), romance (Іспанія), romantic (Англія). Художники стилю зображали дійсність по-різному: вибілені тіла та вигадані чудовиська в І. Фюслі, оголені жіночі тіла на тлі диму й уламків у Е. Де-лаіфуа, магічні полотна в Ф. Гойї, свіжість штилю і похмурість шторму в І. Айвазовського.

 

Задля передачі почуттів живописці використовували соковиті фарби, яскраві мазки та спецефекти. Представники французької школи живопису об’єднували сюжети в єдиний динамічний клз'бок: А-Ж. Гро, Т. Жсріко, Е. Делаїсруа.

Німецька школа наповнювала картини меланхолічністю, чуттєвістю у розмитих фарбах: К. Фрідріх, К. Блехеи, Ф. Рунге, К. Лессінг, К. Шпіцвег.

Англійський та американський живопис вирізнялися надуманістю пейзажних сюжетів: Дж. Констебл, Р. Бонінгтон, В. Блейк, Т. Коул, В. Маупт, Ф. Черч, А. Бірштадт.

Морська тематика І. Айвазовського насичена морем, а В. Тропіпін, О. Кіпренський, В. Орловський, С. Щедрій прославилися серед ромап-тистів живописними портретами. У портреті головним стало зображення яскравих характерів, а в пейзажі — замилування могутністю природи.

В образотворчому мистецтві для романтизму було характерним розкріпачення від академічних канонів: ліризм, героїчна піднесеність, емоційність, прагнення до кульмінаційних, драматичних моментів.

Жанри живопису романтизму: історичні полотна, баталії, фантастичні картини, марина, портрет, пейзаж.

Імена титанів живопису романтизму: Ф. Г ойя, Е. Делакруа, І. Айвазовський.

Французька школа живопису романтизму — найбільш послідовна і прогресивна. її засновником став Теодор Жеріко — новатор у живописі, а визнаним главою — Ежен Делакруа. Заслуги школи: відкриття вільної динамічної композиції та яскравого насиченого колориту. Вони зображали героїчних людей, які протистояли природним чи соціальним стихіям.

ШЕДЕВ

РИ ЖИВОПИСУ

Бурхливі події революції в Парижі відгукнулися в творчості Е. Делакруа картиною «Свобода веде народ на барикади». В картині дивним чином поєднані фігури міфологічні (алегорія Свободи з прапором Франції) з фігурами брутальної дійсності (Гаврош, мсьє в капелюсі болівар, трупи розстріляних). «Свобода» стала сенсацією на всі віки, а звістка про придбання полотна у Лувр — офіційним визнанням митця.

Відомим живописцем, який працював у жанрі марина, став Іван Айвазовский (Ованес Айвазян) — уіфаїнсько-російський художник. Вій створив понад 6 тисяч полотен, найвідомінгі з котрих — морські пейзажі та сцени морських баталій.

«Дев’ятий вал» — одна з найвідоміших картин великого мариніста. Він зображає, море після жахливого нічного шторму й людей, які зазнали корабельної аварії. Промені сонця освітлюють величезні хвилі, найбільша з яких — дев ’ятий вал. Люди намагаються врятуватися на уламках щогли. Все говорить про велич і могутність морської стихії і безпорадність перед нею людини. Теплі тони картини роблять море не таким суворим і дають глядачеві надію, що потерпші будуть врятовані. Картина стала символом сили та волі у літературі й мистецтві.

Розгляньте картину художника «Морський берег».

Які ознаки романтизму ви помітили? Розкажіть про сюжет картини. Які засоби виразності живопису допомагають створити образи?

Які враження від картини? Розкажіть про них. Спробуйте створити власну замальовку морського пейзажу за допомогою акварельних фарб.

Німецька школа романтизму відома реалістичними пошуками в області пейзажу, портрета.

Для німецького романтизму характерні також сентиментально-ідилічні зображення середньовіччя і патріархального побуту.

Англійський романтизм представлено містичними картинами Вільяма Блейка, фантастичними пейзажами Вільяма Тернера та інших.

 

Франсіско-Хосе де Гойя — іспанський живописець і гравер. Цікаво знати, що у 1786 р. митця було призначено художником при дворі Карлоса III, а у 1789 р. — при дворі Карлоса IV Гойя отримував замовлення від багатьох своїх друзів з числа іспанської знаті. Теми його робіт надзвичайно різноманітні — від зображення веселих святкувань для гобеленів та ескізів карикатур — до змалювання сцен війни та трзпів.

Розгляньте картини художника, написані у різних жанрах.

 

 

Відома також серія офортів художника «Капрічос», що складається з 83 творів. їх загальний дух сам Гойя чудово висловив у коментарі до одного з листів: «Світ — це маскарад ... Всі хочуть здаватися не тими, ким вони с насправді, всі обманюють, і ніхто себе не знає».

 

Сюжет картини «Розстріл повстанців у ніч на трете, травня 1808 року» історичний — страта французами без суду всіх іспанців, які, на їхню думку, брали участь у повстанні.

Мистецтво романтизму пов’язують з Великою французькою революцією XVIII ст. Він виникає як реакція загального піднесення з приводу її початку і як глибоке розчарування у можливостях людини внаслідок її поразки.

Характерні риси живопису романтизму: розкріпачення від академічних канонів, ліризм, героїчна піднесеність, емоційність картин, прагнення до кульмінаційних, драматичних моментів у композиції та змісті.

Жанри живопису романтизму: історичні полотна, баталії, фантастичні картини, марина, портрет, пейзаж.

Імена титанів .живопису романтизму: Ф. Гойя, Е. Делакруа, І. Айвазовський.

Школи живопису: німецька, французька, англійська.

Романтики зробили більш масовим і демократичним мистецтво графіки, створивши нові гнучій форми в літографії і книжковій гравюрі на дереві.

Види графіки романтизму: літографія і книжкова гравюра па дереві.

Літографія (від грец. Лівої; — камінь та грец. ураірю — писати) — один із видів друкованої графіки, заснований (на відміну від гравюри) на техніці плаского друку, коли поверхню спеціального літографського каменю обробляють літографським олівцем та тушшю.

Ритина (від з'кр. «різати»), або гравюра (фр. йгауиге) — вид графічного мистецтва, створення тиражованих зображень шляхом контрастного друку з рельєфних поверхонь або через трафарет.

Ксилографія, або дереворит — техніка гравюри на дошці з дерева, розрізаного впоперек шарів.

МОДА СТИЛЮ РОМАНТИЗМ

Піс.ал 1815 року чоловічий одяг звільнивсії від вимог придворного церемоніалу! Зникла перука, напудрене волосся, трикутний капелюх, мережане жабо і манжети. У моду ввійшли довгі панчохи, універсальною формою одягу став фрак, необхідною частиною нового костюма — циліндр. Чоловічий одяг шили з простих шерстяних тканин. Єдиною прикрасою були булавка у краватці і годинник у кишені. Формувався тип «лондонського денді» (Дж. Байрон). У1820-1840 роках чоловічий костюм тяжів до помірно-яскравих тонів. Виділялися комір та манжети. Романтична доба ввела в закон вільно зав'язану чорну краватку. Разом із циліндром, у моді був м’який фетровий капелюх.

У жіночому одязі з’явилася блуза. Лінії талії підкреслювали корсетом і широкими рукавами. Збільшилося декольте, відкрилися і оголилися плечі. Складні зачіски прикрашали стрічками, квітами, бантами, спостерігалося захоплення коштовностями. Мода доби романтизму прямо підкреслила індивідуальність «недержавної людини», звільненої від умовностей.

Розгляньте репродукції картин живопису. Спробуйте визначити їх стиль за жанром і тематикою. Пригадайте особливості живопис}' різних стилів. Поясніть свій вибір.

• Які особливості живопису доби романтизму? Назвіть жанри і теми окремих картин.

• Які школи живопису існували в даній епосі?

• Назвіть імена відомих художників стилю романтизм.

• Які види гравюри бз'ли розповсюдженими?

• У чому новизна стилю в живописі? Назвіть основні відмінності стилю у творчості живописців.

• Розкажіть про свої враження від уроку.

Створіть разом із друзями протягом місяця груповий проект «Романтизм у мистецтві».

Оберіть вид мистецтва стилю, знайдіть його характерні ознаки, доберіть відповідні ілюстрації та музичний супровід. Результати своєї проектної діяльності продемонструйте у вигляді презентації або буклета па уроці узагальнення знань.

 

Це матеріал підручника Мистецтво 8 клас Кондратова

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 14-11-2016, 21:03, Переглядів: 46138