Народна Освіта » Мистецтво » Українські пам’ятки Класицизму

НАРОДНА ОСВІТА

Українські пам’ятки Класицизму

Урок узагальнення знань

Класицизм в архітектурі України зароджується в 70-х рр. XVIII ст. Характеризується світлими барвами, стриманими й чіткими архітектурними формами, відмовою від пишного оздоблення. Ознаками нової архітектури були імпозантність та офіційна сзоасть. Будівлі цього часу несуть відбиток античності і Відроджешія. Зразками є храми (Спасо-Преображенський собор у Новгороді-Сіверському, дзвіниця Успенського собору в Харкові), палаци козацької старшини (Палац К. Розумовського в Батурині, Почепі, Яготині, Глухові, Палац графа Завадовського в Ляличах, Палац і церква Кочубеїв у Диканьці), будівля Київського університету. На початку 19 ст. розповсюджується кла-сицистичий стиль ампір — Контрактовий дім у Києві, театр в Одесі, Собор Різдва на Подолі. В класицистичному стилі побудована Набе-режно-Микільська церква на Подолі та ротонда фонтана «Самсой» в Києві, багато будівель Львова, Чернівців, інших українських міст.

 

Шедеври класицизму в архітектурі України

 

 

Скульптура класицизму представлена в пам’ятнику Рішельс в Одесі та надгробку К. Розумовському в Батурині (скульптор І. Мартос). Іван Мартос належить до числа кращих представників світової культури і по праву вважається творцем стилю класицизм в цьому виді мистецтва. Роботам притаманні антична врівноваженість і спокій. У Львові класицистичні зразки представлені у надгробках Личаківського цвинтаря роботами Б.Торвальдсена. Автором чотирьох фонтанів на площі Ринок с австрієць Г. Вітвер, представник віденського класицизму.


Пам’ятник Богдану Хмельницькому а найвідомішим пам’ятником Києва, своєрідною візитівкою міста. Скульптура є символом мужності полководця, який неначе зупиняє стрімкий рух, аби вказати народові, що зібрався на. площі, па північний схід (саме на Софійському майдані в 1648 році кияни зустрічали Хмельницького та козацькі полки після перемоги під Пилявцями). У владному приборканні коня, рішуче піднесеній правій руці з булавою, зверненому до народу обличчі відчувається незламна воля сильної особистості.

Український класицизм залишив високі зразки в музиці, яка, будучи українською за своїм духом, служила інтересам російської імперії. Серед найяскравіших композиторів цієї епохи — Максим Березов-ський, Артем Ведень і особливо Дмитро Бортнянський, які створили і розвинули повий жанр духовного хорового циклічного концерту.

Послухайте твір А Веделя «Богородице Діво, радуйся».

У зв’язку з тим, що давиьорз'ський київський церковний спів бере початок з візантійської та південнослов’янської співочої традиції та збагачений українською пісенністю, спробуйте дослідити, як у творі поєднано риси української та візантійської культур.

Перед вами — ікона Святого Миколая роботи художника «Дуки До-линського та зображення київського собору Різдва на Подолі, що відносяться до різних видів мистецтва епохи класицизму. Перегляньте ілюстрації під звучання твору Дмитра Бортнянського «Херувимська пісня № 7». Спробуйте об’єднати ці види у вашій розповіді про українське мистецтво стилю класицизм в Україні.

 

Назвіть характерні риси українського класицизму.

• Чим особливий стиль класицизм в мистецтві України?

• Порівняйте риси європейського та українського мистецтва цісї доби. Які видатні імена українців доби класицизму вам відомі?

Виконайте завдання та оцініть свій рівень знань

Розгляньте ілюстрації та визначте стиль коленої із зображених архітектурних споруд.

 

Розгляньте полотна видатних живописців. Спробуйте визначити, до якого стилю належить кожне з пих. Назвіть авторів картин та визначте жанр живопис}'.

За наведеною характеристикою досягнень музичного мистецтва спробуйте визначити назву стилю.

1. Активний розвиток жанрів опери, ораторії, кантати, концерту, сюїти, сонати та ін., перехід від модальної до тональної гармонії, введення і поширення рівномірної темперації.

2. Визначена форма сонати, сонатно-симфонічного циклу, симфонії, рондо, квартету, новий тип опери, склад квартету, оркестру.

3. Характерними с камерні інструментальні жанри, танцювальна і вокальна музика, опера — фесрічна сюїта.

• Розкажіть про досягнення театрального мистецтва стилів бароко та

класицизм.

• Наведіть приклади видатних імен театрального мистецтва того часу.

• Які постановки отримали успіх і були визнаними в названій епосі?

Поповніть свої електронні портфоліо ілюстраціями та музичними творами епохи класицизм}'. Спробуйте скласти розповідь або написати міігі-твір про розвиток мистецтва від бароко до класицизму.

 

Це матеріал підручника Мистецтво 8 клас Кондратова

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 14-11-2016, 21:01, Переглядів: 30850