Народна Освіта » Мистецтво » Вітчизняні пам’ятки мистецтва Середньовіччя. Відгомін Візантійського стилю в українському мистецтві

НАРОДНА ОСВІТА

Вітчизняні пам’ятки мистецтва Середньовіччя. Відгомін Візантійського стилю в українському мистецтві

З IX ст. Київська Русь почала активно контактувати з Візаитісю знаменитим шляхом «з варягів у греки». Поїздка київської княгині Ольги до імператора  Костянтина Багрянородного в середині X ст. мала велике значення для подальшого розвитку торговельно-політичних відносин між обома державами і поширення християнства на Русі.

З Візантії у великій кількості прибували богослужебні книги і предмети християнського культу, було запозичено церковний спів.

Давпьорз'ські князі запрошували до Киева візантійських архітекторів і художників для спорудження храмів та монастирів. Українське богослов’я, іконопис, церковна архітектура та література тривалий час дотримувалися візантійської традиції. Мотиви візантійської філософії відчутні у творчості видатного українського мислителя Григорія Сковороди.

Невдовзі після прийняття християнства в Київській Русі з’явилися будівлі візантійського стилю, найкращим зразком якого с Софійський собор у Києві, що зберігся до пашого часз' (втім, зазнав езлтевої перебудови в епоху бароко).

Візантійський стиль почав активно реформуватися під впливом автентичних уявлень наших предків про будівництво й орнаментування. Внаслідок такого реформування з’явилися витягнуті вгору куполи київських церков, специфічна колірна гама розписів, фресок і мозаїк.

Розгляньте зображення відомих пам’яток сакрального зодчества України та порівняйте їх із культовими спорудами Візантії. Що, па вашу думку, збереглося в українських храмах від візантійського стилю?

 

ШЕДЕВРИ РОМАНСЬКОГО СТИЛЮ В УКРАЇНСЬКОМУ МИСТЕЦТВІ

Автентична .українська архітектура почала формуватися у ІХ-Х ст. Спочатку всі споруди — укріплення, палаци, церкви — будз'валися з дерева. Основною структурою будівель спрадавна був зруб, зведений з горизонтально покладених колод.

Звичайний тип великих церков ХІ-ХІІІ ст. — це тринавні церкви з трьома напівкруглими чи гранчастими апсидами (заокруглеппя з боку вівтаря), з двома або трьома парами стовпів. Характерною рисою багатьох церков були опасання, тобто криті галереї, що оточували будову з трьох боків (крім східного) і збереглися пізніше в українському дерев’яному зодчестві.

Розгляньте зображені українські храми і порівняйте їх із шедеврами романського зодчества західноєвропейських країн. Визначте спільні та відмінні риси.

Церква Святого Пантелеймона нетюдалік від Галича. Івано-Франківіиина

Спасо-Преображенський собор у Чернігові

Кирилівська церква в Києві

Собор Бориса і Гліба в Чернігові

Після мопголо-татарської навали будівництво на території України почали підпорядковувати завданням оборони. У ХІІ-ХУ ст. споруджували переважно фортеці з вежами, укріплені монастирі, заміси — у Кам’яіщі-Подільському, Львові, Луцьку, Кременці, Білгороді-Дшстровському. Стіни цих будівель високі та неприступні, однак на деяких з них можна побачити викладений з червоної цегли орнамент у вигляді української плахти або вишиванки. Найкращим прикладом такої споруди с Хотинська фортеця у Чернівецькій області.

 

ШЕДЕВРИ ГОТИЧНОГО СТИЛЮ В УКРАЇНСЬКОМУ МИСТЕЦТВІ

Українське зодчество готичного стилю представлено кам’яними замками, фортецями, церквами та дерев’яними будівлями. Споруди мають приклади фрескового живопису та іконопису в готичному стилі.

Готична архітектура, зокрема церковна західноєвропейського зразка з’явилася на західноукраїнських землях внаслідок входження їхньої частини до складу Польщі й пов’язаного з цим поширенням у регіоні католицьких церковних структур.

На західних землях, які менше за інші потерпіли від мопголо-татарської навали, зростають міста, розвиваються ремесла й торгівля. В українські міста прибуває багато поселенців, переважно німців, які принесли в мистецтво, (зокрема в архітектуру) нові стильові форми.

Найвагомішу роль на початковому етапі поширення готичного стилю в церковній архітектурі на західноукраїнських землях відіграв Львів: саме на місцевому ґрунті постали й збереглися найхарактерніші його зразки. Серед культових споруд переважали католицькі костели.

Рання львівська архітектура готичного періоду складає досить цілісну групу пам’яток, у якій домінують збережений латинський парафіяльний костел та втрачені у ХУПІ-ХІХ ст. костели монастирів домініканців і францисканців. Усі вони були закладені па єдиному плані з вузькою витягнутою вівтарною частиною і вкороченою прямокутною навою й демонстрували характерні приклади «цегляної готики», однією з прикметних рис якої виступала майже цілковита відсутність монументальної скульптурної декорації.

Архикатедральпа базиліка Успіпня Пресвятої Діви Марії (Латинський катедральний собор) — один з найдавніших готичних храмів України, це пам'ятка сакральної архітектури ХІУ-ХУІІІ ст.

Архикатедральпа базиліка Успіння Пресвя?пої Діви Марії (Латинський катедральний собор).

 

У подальших століттях костел зазнав численних перебудов, втратив одну з двох веж і отримав цілком новий вигляд, однак планувальна структура залишилась первісною. Над спорудження костелу працювали Нічко, Иоахім Гром, Амброзій Рабіш, головним архітектором був Петро Штехер.

Костеї є прикладом базиліки з трьома павами, розділеними стовпами, та вівтораиою частиною і двома вежами па фасаді.

 

Цікавим західноукраїнським храмом є церква Різдва Богородиці у Рогатині (Івано-Франківщина), у якій простежується своєрідне поєднання традицій мурованого церковного будівництва княжої доби (трииавпий план з двома опорними стовпами, арки в завершенні стін тощо) і європейської готики (контрфорси, зірчасті склепіння з нервюрами (ребрами склепіння)).

 

Церква Різдва Богородиці — один із перших прикладів використання європейського готичного досвіду в українській мурованій церковній архітектурі.

До західного фасаду пізніше прибудовано бароковий портал на двох круглих колонах та кам'яні сходи.

Численні перебудови храму визначили його зовнішній вид, у якому творчо переплелися елементи готичної та барокової архітектури.

Окремим регіоном розвитку культової архітектури західної традиції на українських землях перед серединою XV ст. було Закарпаття. Тут збереглася чимала, як на ті часи, кількість мурованих костелів, одно-навних, простих у плані, нерідко в селах, яга репрезентують провінційну готичну будівельну традицію. До найхарактерніших належать пам’ятки, збережені у Берегові, Виноградові, Струмківці, Хусті.


Окрім мурованої, на західноукраїнських землях поширювалася також дерев’яна костельна архітектура, проте вона була втрачена. До нас дійшли лише церкви, споруджені пізніше, але в дотриманні готичних принципів зодчества.

Розгляньте зображення готичних дерев’яних церков на Закарпатті. Виділіть їхні спільні риси, які с ознаками готичного стилю.

Церква Св. Миколи Чудотворця. С. Сокирниця, Закарпаття

Церква Св. Великомученика Дмитра. С. Репинне, Закарпаття.

Церква Св. Миколи.

С. Данилово, Закарпаття

Церква Св. Миколи.

С. Нижня Аиша, Закарпаття

 

Іншим видом архітектури, якій були притаманні готичні риси, с оборонні будівлі. Прикладом оборонної споруди на Волині с Луцький замок, який включав Верхній замок, збережений у досить добром}' стані, і частково вцілілий Нижній, або Окольний замок.

Розгляньте па ілюстраціях зовнішній вигляд церкви Спаса на Берестові (Київ) та фрески XVII ст. в інтер’єрі церкви та дайте відповіді на запитання.

1. Які риси притаманні споруді церкви?

2. Надайте характеристику архітектурі церкви та фрескам як прикладам готичного стилю.

3. Спробуйте порівняти готичні споруди України та зарубіжжя, знайти їхні спільні та відмінні риси.

4. Поділіться своїми враженнями від вітчизняних пам’яток готичного мистецтва.

• Який вплив на вітчизняне мистецтво здійснив візантійський стиль?

• Що вам відомо про українські церкви, побудовані в романському стилі?

• Які риси готичного стилю були збережені в архітектурних спорудах України?

Розпочніть роботу над великим колективним проектом «Архітектура мого краю», під час якого ви будете разом досліджувати збережені у вашій області або поблизу заміси, церкви, монастирі, які репрезентують певну епоху чи стиль.

Завдання перше — знайдіть відомості про споруди епоху Середньовіччя та дізнайтеся про їх історію детальніше..

 

Це матеріал підручника Мистецтво 8 клас Кондратова

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 14-11-2016, 20:35, Переглядів: 20467