Народна Освіта » Біологія » Різноманітність плацентарних ссавців: хижі, ластоногі, примати

НАРОДНА ОСВІТА

Різноманітність плацентарних ссавців: хижі, ластоногі, примати

До цих груп відносять найбільш цікавих висо-корозвинених тварин. Хижі ссавці контролюють чисельність багатьох тварин. Ластоногі — це ссавці, які пристосувалися до водного способу життя. Примати включають найбільш розвинених тварин, а також людину.

 

Хижі

До хижих відносять безліч тварин, поширених у сучасному світі на всіх континентах, окрім Антарктиди. Усі вони пристосовані до живлення тваринною їжею, хоча частину їхнього раціону можуть становити й рослини, як, наприклад, у ведмедів і борсуків. У хижаків добре розвинені ікла й так звані хижі зуби із сильним ріжучим краєм, які утворилися з кутніх, різці малі. Для хижих характерний високо-розвинений мозок, активна поведінка, здатність до навчання. Ця група включає декілька родин.

Собачі

До групи собачих, або вовчих, належать собаки, вовки (мал. 30.1), лисиці (мал. 30.2), песці, шакали. Їм властиве тривале переслідування здобичі. Часто ці тварини утворюють тимчасові зграї. Кігті в собачих не втягуються, нюх добре розвинений, тому вони можуть переслідувати здобич по сліду. Собака — одна з перших тварин, приручених людиною

кілька тисяч років тому. Ці істоти стали її вірними друзями й помічниками. Зараз відомо понад 400 порід собак.

 

Лисиця — промислова тварина, крім того, її розводять на звірофермах для отримання хутра. Вовк — хижак, який виконує санітарну функцію, знищуючи хворих і старих тварин, він контролює чисельність диких копитних.

Котячі

Група котячі об’єднує найбільш граціозних і незалежних хижаків, які живляться тільки тваринною їжею: левів, тигрів, гепардів, леопардів тощо. Кігті в цих хижаків, окрім гепарда, втяжні, що забезпечує їм безшумність. Вони мають гарний зір, сильні м’язи. Це ідеальні мисливці, вони майже не мають власного запаху. Як правило, коти підстерігають здобич, а якщо й переслідують, то недовго. В Україні відомо два види диких котячих — лісовий кіт і дика рись (мал. 30.3), які занесені до Червоної книги України.

Ведмежі

Група ведмежі об’єднує великих хижих тварин, які під час ходьби спираються на всю стопу. Вони всеїдні, люблять ласувати ягодами, медом, рибою, але й від м’яса не відмовляються. Найбільший хижак — це білий, або полярний, ведмідь, який живе на узбережжі й островах Північного Льодовитого океану, живиться переважно тюленями. В Україні трапляється бурий ведмідь (мал. 30.4), який узимку залягає в барлогу і впадає в сплячку.

Куницеві

До куницевих належать дрібні хижаки. У них видовжене в’юнке тільце,

короткі лапи, багато з них є об’єктами промислу або розведення. Це — куниця, ласка, тхір (мал. 30.5, с. 119), соболь, горностай. Найбільший представник ряду — борсук (мал. 30.6).

 

Ластоногі

Ластоногі дуже близькі до хижаків, живуть у воді, тільки розмножуються на суходолі. Їхнє тіло пристосоване до водного середовища життя. Воно видовжене, кінцівки перетворені на еластичні ласти, добре розвинені підшкірні жирові відкладення.

Жир є гарним теплоізолятором, адже шерсть під водою від холоду не захистить. Слух добре розвинений, деякі види здатні до ехолокації. Ластоногі є об’єктами промислу заради цінного хутра. До них належать морські слони (мал. 30.7), морські леви, морські котики, морські леопарди, а також сивучі, нерпи, моржі.

Примати

Примати — дуже різноманітні істоти. До цієї групи належить понад 400 видів. Однією з основних характерних ознак приматів є досить високий рівень розвитку нервової системи. Очі, як правило, спрямовані вперед, що забезпечує об’ємний зір (мал. 30.8).

Людиноподібні мавпи не мають хвоста й сідничних мозолів, у них добре розвинений головний мозок. Найбільші людиноподібні мавпи — це горили (висота — до 2 м). По землі вони ходять на задніх кінцівках, зігнувшись і спираючись на передні кінцівки. Живуть у лісах, але багато часу проводять на

землі. Висота орангутанів досягає 1,5 м. Живуть вони на деревах поодинці та сімейними групами. Шимпанзе менші, обличчя в них, на відміну від орангутанів, не вкрите волоссям. Живуть на деревах сім’ями, можуть збиратися в невеликі зграї.

 

Карликові шимпанзе

Бонобо (мал. 30.9), або карликовий шимпанзе, мешкає в лісах долини Конго. Він частіше, ніж звичайні шимпанзе, ходить на двох ногах. Окрім того, бонобо — менш агресивні та більш соціальні істоти, хоча вони й не використовують знарядь праці.

Павіани

Павіани (мал. 30.10) у пошуках їжі можуть за один день подолати кілька десятків кілометрів. Для спілкування між собою вони використовують звукові сигнали, міміку, жести.

Запам'ятайте найВажлиВіше

Група хижі об’єднує ссавців, пристосованих до хижацького способу життя. У них сильна мускулатура, добре розвинені ікла та хижі зуби, маленькі різці. Добре розвинені органи чуття допомагають цим тваринам знаходити здобич. Ластоногі — морські ссавці, хоча вони й виходять на суходіл задля розмноження. До групи приматів відносять таких високорозвинених тварин, як людиноподібні мавпи. До них належить також людина.

ПереВірте сВої знання

1. Які ознаки мають представники хижих?

2. Де живуть представники ластоногих?

3. Як живляться примати?

4*. Доведіть, що тюлені є ссавцями.

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють хижі ссавці.

Висновок

Ми з вами познайомилися з багатоклітинними тваринами. Дізналися багато нового про їхню будову, життєдіяльність, особливості пристосування до умов існування, значення в природі та для людини. Перед нами поставали кишковопорожнинні, кільчасті черви, молюски, членистоногі, риби, земноводні, плазуни, птахи, ссавці — від влаштованих просто до більш складних, більш ефективних організмів, де останнім стоїть у ряду Примати Людина розумна.

Перевірте свої знання з теми «Різноманітність тварин».

Теми для міні-проектіВ (за Вибором)

1. Тварини-рекордсмени.

2. Як утворюються коралові острови?

3. Як утворюються перлини?

4. Тварини-будівельники.

5. Зуби ссавців.

Тема2

Процеси життєдіяльності

тварин

У цьому розділі ви дізнаєтеся про основні функції тваринного організму: обмін речовин, живлення, дихання, травлення, виділення, рух, подразливість, розмноження і розвиток тваринних організмів.

Існує незаперечний зв’язок, з одного боку, між будовою і функціями кожного організму, а з іншого боку, між особливостями організації кожної тварини й середовищем її існування. Ці внутрішні закономірні відповідності формувалися протягом тривалої еволюції.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-11-2016, 05:33, Переглядів: 3538