Народна Освіта » Біологія » Різноманітність плацентарни ссавців: хоботні, копитні та китоподібні

НАРОДНА ОСВІТА

Різноманітність плацентарни ссавців: хоботні, копитні та китоподібні

Хоботні, парнокопитні та непарнокопитні ссавці мають великі розміри й живляться рослинною їжею. Китоподібні — це ссавці, які пристосувалися до водного способу життя. У зв'язку із цим майже всі системи їхніх органів набули змін.

 

Хоботні

Слони — найбільші наземні тварини. Їхній хобот — це видозмінені зрослі ніс і верхня губа. Ним слони обмацують, обнюхують їжу й кладуть її до рота. Верхні різці в слона перетворені на величезні бивні, що ростуть протягом усього життя, ними вони зорюють ґрунт у пошуках їжі. Ікл немає, а кутні зуби зношуються і замінюються новими.

У слонів товста, майже позбавлена волосся шкіра. Цих тварин приручали з давніх часів, вони перетягували важкі речі, корчували ліс, брали участь у боях. У сучасному тваринному світі їх залишилося два види — африканський та індійський слони (мал. 29.1).

Копитні ссаВці

Копитні ссавці — це великі рослиноїдні тварини, пристосовані до швидкого бігу. У процесі еволюції їхні кінцівки набули змін, копитні спираються на пальці, які «вдягнені» в роговий чохол — копито. У парнокопитних кіль-

кість пальців парна, а в непарнокопит-них — непарна.

 

Копитні — рослиноїдні, без ікл, а їхні кутні зуби мають поверхню, здатну перетирати грубу їжу. Перетравлювати клітковину їм допомагають симбіотичні одноклітинні, що живуть у їхній травній системі. Деякі копитні мають роги — захисні рогові утвори.

Непарнокопитні

Непарнокопитні включають коней (спираються на один палець) і носорогів (три пальці) (мал. 29.2). До коней належать зебри, осли і власне коні, з яких у дикому стані збереглися коні Пржевальського. Коні здавна були джерелом молока, м’яса, шкур, їх використовували як транспортний засіб. Були отримані сотні порід коней. У наш час породистий скаковий кінь може коштувати понад мільйон доларів. Носороги живуть в Азії й Африці, шкіра в них майже гола, на голові є один або два роги. Ці роги вважали цілющими, тому носорогів нещадно знищували.

Парнокопитні

Це переважно наземні тварини, які здатні до швидкого бігу. Дикий кабан є родоначальником свійської свині. Бегемот більшу частину часу проводить у воді. Його шкіра майже гола, чутлива до висихання. У період розмноження ця начебто спокійна тварина здатна на криваві сутички.

Жуйні

Більшість парнокопитних, до яких належать корови, олені, антилопи, зубри (мал. 29.3), лосі (мал. 29.4), козли, барани, жирафи, мають складний шлунок і називаються жуйними. Вони пережовують їжу, ковтають її, а далі вона

зброджується спеціальними бактеріями. Потім знову відригують їжу в ротову порожнину, ще раз пережовують і ковтають. Це забезпечує повне вилучення поживних речовин.

Китоподібні

Китоподібні — це досить великі ссавці, які повністю перейшли до водного способу життя. Найбільший ссавець на планеті — синій кит, належить до цієї групи. Його вага досягає 150 т, а довжина — 33 м. У воді китоподібні проводять усе своє життя, хоча дихають, як і всі інші ссавці, легенями. Їхнє тіло веретеноподібне, обтічної форми, голова величезна, шиї майже немає, передні кінцівки перетворені на плавці, а задні зредуковані. У китоподібних є хвостовий плавець. На відміну від плавця риб, він розташований у горизонтальній площині. Волосяний покрив китоподібних зредукований, проте є значні жирові відкладення, що дозволяють зберігати сталу температуру тіла. Потових і сальних залоз немає. Легені величезні, що дозволяє китові глибоко пірнати й довгий час перебувати під водою. У китоподібних добре розвинений слух, у багатьох — здатність до ехолокації. Добре розвинений мозок є основою складної поведінки. Багато китоподібних живуть зграями, у яких більшість особин є родичами. У них розвинена зворушлива турбота про поранених і малюків.

Вусаті і зубаті кити

Серед китоподібних виділяють дві великі групи тварин — вусаті та зубаті кити. Вусаті кити живляться планктоном, фільтруючи воду через так званий китовий вус — особливий роговий утвір. Гігант синій кит є саме вусатим китом. Основна його їжа — це криль, морські рачки. У зубатих китів є зуби, живляться ці тварини, як правило, рибою.

Усім добре відомі дельфіни. Річкові дельфіни живуть у Південній Америці, Індії, Китаї. Живляться рибою, молюсками, червами. У Чорному морі живуть звичайний дельфін і морська свиня, або азовка (мал. 29.5).

Кашалоти

Кашалоти (мал. 29.6) — зубаті кити, найкращі нирці серед ссавців. Полюючи на акул і гігантських кальмарів, вони пірнають на глибину до 2000 м, можуть залишатися під водою понад годину. Найлютішим хижаком вважають зубатого кита косатку. Косатки полюють зграєю і можуть нападати на морських ластоногих і китів.

Значення для людини

Кити є об’єктами промислу задля отримання китового м’яса, жиру, шкури. З давніх часів людина полювала на китів, застосовуючи дедалі досконаліші знаряддя вбивства. У наш час полювання на китів ведеться тільки в межах міжнародних угод, і чисельність цих дивовижних тварин збільшується.

За допомогою сучасних методів досліджень вдалося встановити, що найближчим родичем китоподібних серед сучасних тварин є бегемот.

Запам'ятайте найВажлиВіше

Представники хоботних, парнокопитних та непарно-копитних — це рослиноїдні тварини. Пальці копитних «одягнені» в спеціальний роговий чохол — копито. Вони живляться рослинною їжею, у зв’язку із чим у них відсутні ікла й добре розвинені кутні зуби. Китоподібні — морські ссавці. Для розмноження китоподібні водної стихії не залишають.

ПереВірте сВої знання

1. Які пристосування до середовища життя мають копитні тварини?

2. Як живляться хоботні тварини?

3*. Доведіть, що коні пристосовані до життя на відкритому просторі й до швидкого бігу.

4*. Чому більшість китоподібних потребує охорони з боку людини?

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють вивчені тварини.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-11-2016, 05:32, Переглядів: 5217