Народна Освіта » Біологія » Різноманітність ссавців: яйцеродні, сумчасті та плацентарні. Комахоїдні

НАРОДНА ОСВІТА

Різноманітність ссавців: яйцеродні, сумчасті та плацентарні. Комахоїдні

Ссавці — одна з панівних груп тварин на Землі, що включає різноманітних тварин, які пристосувалися до різних умов існування. Їх поділяють на три групи: яйцеродні, або однопрохідні, сумчасті та плацентарні.

Яйцеродні, або однопрохідні

Характерні ознаки та спосіб життя

 

Ці примітивні ссавці живуть в Австралії і на прилеглих островах. Вони не мають плаценти. Самки відкладають яйця з напівсформованим зародком, а потім насиджують їх або виношують в особливій складці шкіри на животі — сумці. Після вилуплення самка годує маля молоком, яке виділяється на ділянці шкіри (сосків немає). Дитинча злизує молоко. Будова та життєдіяльність яйцеродних недосконалі. Температура тіла коливається, немає губ і зубів, головний мозок розвинений слабко.

Різноманітність

До однопрохідних належать єхидни та проєхидни (мал. 27.1). Це невеликі тварини, вкриті шерстю й голками, мають дзьоб з роговим чохлом. Відкладені яйця вони виношують у сумці.

Качкодзьоб (мал. 27.2) має сплощене тіло із жорсткою шерстю, що не намокає, шкірясті перетинки між пальцями, дзьоб, схожий на качиний. Ця тварина живиться донними безхре-

бетними, проціджуючи воду, подібно до качок. У качкодзьобів немає сумки, яйця вони висиджують.

 

Сумчасті

Характерні ознаки та спосіб життя

Це велика група ссавців, які живуть переважно в Австралії і на прилеглих до неї островах (крім опосумів (мал. 27.3), які живуть у Північній і Південній Америці). У них є недосконала плацента, тому вагітність триває недовго, а дитинча настільки недорозвинене, що нагадує зародок. Воно заповзає до сумки, де розташовані соски, і повисає на одному з них. Годування відбувається пасивно, молоко впорскується йому до рота. Із часом воно переходить на доросле живлення, але ще ховається від небезпеки в сумці матері.

Серед сумчастих є наземні форми, дереволази, комахоїдні, всеїдні, хижаки.

Різноманітність

Кенгуру (мал. 27.4) пересуваються стрибками за допомогою довгих і міцних задніх кінцівок, спираючись на хвіст. Передні кінцівки невеликі. Серед деревних видів сумчастих добре відомі сумчасті білки, сумчасті соні, сумчасті ведмеді коала. Особливо цікаві коали: вони їдять тільки листя евкаліпта, отруйне для інших тварин (мал. 27.5).

Плацентарні, або Вищі, ссаВці

Характерні ознаки та спосіб життя

Це найбільша група сучасних ссавців, поширена на всіх континентах, у найрізноманітніших екологічних умо-

вах. У плацентарних добре розвинена плацента, завдяки чому після закінчення вагітності народжується дитинча, здатне самостійно смоктати молоко (мал. 27.6). Також дуже добре розвинений головний мозок.

 

Різноманітність

Плацентарних ссавців поділяють на кілька великих груп. Це комахоїдні хижі, парнокопитні, непарнокопитні, примати, рукокрилі, китоподібні тощо.

Комахоїдні

Це найдавніша група плацентарних ссавців. Швидше за все, подібний вигляд мали перші ссавці. Комахоїдні — це дрібні тварини з примітивним мозком і погано диференційованими зубами, їхні різці, ікла й кутні зуби майже не відрізняються. Морда, як правило, видовжена. До комахоїдних належать землерийки, білозубки, кроти, їжаки, хохулі.

Землерийки

Землерийки — невеликі за розміром ссавці. До них належать найменші представники цих тварин. Це всеїдні тварини, хоча основну частину їхнього раціону становлять комахи. Чим менші розміри ссавця, тим більше їжі потрібно йому, щоб підтримувати сталу температуру тіла, тому крихітні землерийки з’їдають за день їжі в 3-4 рази більше за власну вагу.

Кроти

Кроти живуть у ґрунті, риють там ходи й добувають собі їжу: червів, молюсків і комах. Кроти добре пристосовані до життя під землею. Їхні передні кінцівки могутні та широкі, як лопати, очі зредуковані, вуха прикриті шкірною складкою. Кроти приносять користь, знищуючи комах-шкідників. Їх часто вбивають, бо плутають зі сліпаками — шкідливими гризунами, що живуть у ґрунті й живляться бульбами картоплі, морквою та іншими сільськогосподарськими рослинами. Хутро кротів здавна цінується, тому кріт є промисловою твариною.

Їжаки

Їжаки (мал. 27.7) відомі своєю колючою «шубкою». У разі небезпеки вони не тікають, а згортаються клубком, хоча через це часто гинуть під колесами машин. Якщо ви знайдете їжака в лісі, не несіть

його додому. Йому буде краще в лісі. Крім того, знищуючи шкідливих комах і мишей, їжаки приносять величезну користь.

Хохулі

Хохуля (мал. 27.8) — дуже рідкісний звір, що живе в норах біля прісних водойм. Через цінне хутро хохуля була майже знищена, нині вона потребує охорони, занесена до Червоної книги України.

Запам'ятайте найВажлиВіше

Серед ссавців за особливостями будови та життєдіяльності можна виділити три групи: однопрохідні, або яйцеродні, сумчасті та плацентарні, з-поміж яких однопрохідні є найбільш примітивними, а плацентарні — найбільш розвиненими. Комахоїдні включають найдавніших і найпримітивніших плацентарних ссавців.

ПереВірте сВої знання

1. Які ознаки будови та життєдіяльності вказують на те, що однопрохідні є ссавцями?

2. Які риси будови сумчастих указують на їхню примітивність?

3*. У чому різниця між розвитком птахів та розвитком качкодзьоба?

4*. В австралійського мурахоїда та південноамериканських опосумів сумки немає. За якими ознаками їх відносять до сумчастих?

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють сумчасті.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-11-2016, 05:31, Переглядів: 9819