Народна Освіта » Біологія » Ссавці (звірі)

НАРОДНА ОСВІТА

Ссавці (звірі)

Ссавці — це близько 4 тис. тварин, серед яких є найбільш високоорганізовані, у тому числі й людина. Усі ссавці вигодовують малят молоком, яке виробляють їхні залози, мають волосяний покрив і досконалу систему терморегуляції. Крім того, ссавці мають кілька типів зубів: різці, ікла, малі та великі кутні.

 

Поширення та спосіб життя

Середовище життя

Ссавці пристосувалися до життя в усіх умовах, які є на нашій планеті. Вони живуть у воді й на землі, під землею і в повітрі, на деревах і в печерах. Білі ведмеді (мал. 26.1) опанували полярні льоди Арктики. Лами подорожують у горах Америки, а верблюди — у пустелях Аравії. Мавпи (мал. 26.2) чудово пристосовані до життя на деревах Азії, Африки та Америки, а дельфіни — у морі по всьому світу.

Що їдять і хто їх їсть?

Серед ссавців трапляються і хижаки, і травоїдні, і споживачі мертвих організмів. На відміну від рептилій і птахів, серед ссавців дуже багато рослиноїдних видів.

ОсоблиВості будоВи

Розміри тіла

За розмірами тіла ссавці дуже різні. До цієї групи тварин, наприклад, належить найбільша тварина на нашій планеті — синій кит. Довжина його тіла

може досягати 33 м, а вага перевищувати 150 т (мал. 26.3). Є серед ссавців і справжні ліліпути. Найменшим вважають сункуса етруського — представника комахоїдних ссавців (мал. 26.4). Довжина його тіла досягає 4,5 см, а середня вага — 1,5 г.

Відділи та покриви тіла

Тіло ссавців складається з голови, довгої шиї, тулуба та кінцівок (мал. 26.5). Їхні кінцівки, на відміну від кінцівок плазунів, розташовані під тулубом, що забезпечує досконалі та швидкі рухи. Шкіра ссавців має складну будову. У ній розташовані нервові закінчення, рецептори, потові, жирові, пахучі залози. Похідними шкіри є волосся, нігті, кігті, роги та копита. Волосся, або шерсть, слугує здебільшого для збереження тепла, як і пухове пір’я птахів. Довгі волоски на морді, череві, кінцівках ссавців називаються вібрисами, вони допомагають сприймати простір.

Розмноження і розВиток

Запліднення та вагітність

 

Ссавці — роздільностатеві організми, для яких характерний статевий диморфізм (мал. 26.6). Запліднення внутрішнє, відбувається в тілі самки, після чого зародок, що утворюється із заплідненої яйцеклітини, розвивається в матці. Утворюється особливий орган — плацента, який ще називають «дитячим місцем». Зародок зв’язаний з плацентою за допомогою пуповини, усередині якої проходять кровоносні судини. Розвиток зародка ссавців усередині тіла самки називають вагітністю. Термін вагітності в різних ссавців різний. Наприклад, у мишей — близько 15 днів, у собаки — 2 місяці, у слона — майже 1,5 року. Вагітність закінчується пологами. При цьому стінки матки скорочуються, і зародок з’являється на світ. Більшість ссавців — живородні організми. Малята після народження схожі на батьків — розвиток прямий.

Молоко

Самки вигодовують малят молоком — особливою поживною рідиною, яка виробляється в їхніх молочних залозах.

Хімічний склад молока в різних тварин відрізняється. Так, у китів жирність молока досягає 40 %, у корови середня жирність — близько 3 %, а в людини — у два рази нижча, ніж у корови. Але в молоці містяться всі речовини, які необхідні маляті: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни та гормони.

Турбота про нащадків

Ще до пологів самки влаштовують лігво або гніздо. Після пологів мати вилизує малюків, зігріває їх своїм тілом, стежить за чистотою лігва. У рослиноїдних тварин малята вже за кілька годин після народження можуть іти слідом за матір’ю. У хижаків малята народжуються сліпими й голими і повністю залежать від турботи матері. Самки ссавців — самовіддані дбайливі батьки (мал. 26.7). Описані випадки, коли мати, рятуючи своїх дитинчат,


не тільки ризикувала своїм життям й наражалася на серйозну небезпеку, але навіть гинула, проте не залишала їх у біді. Самці, як правило, не беруть участі у вихованні потомства.

Значення для людини

Позитивне

• Більшість домашніх тварин — ссавці (корови, коні, вівці, кішки тощо).

• Є джерелом їжі (домашні й дикі види).

• Є джерелом сировини для промисловості (шерсть овець, шкіра корів тощо).

• Є джерелом сировини для медичної промисловості (панти оленів тощо).

• Регулюють чисельність багатьох видів тварин у природних умовах (комахоїдні й хижі ссавці).

Негативне

• Деякі види можуть нападати на людину (тигри, вовки тощо).

• Є види, що можуть бути переносниками небезпечних захворювань (пацюки, вовки, лисиці, корови тощо).

• Надмірне поширення деяких видів може завдавати шкоди природі (кози й свині на островах тощо).

• Окремі види можуть пошкоджувати насадження сільськогосподарських рослин (кабани, мавпи тощо).

Запамятайте найВажлиВіше

Ссавці — теплокровні хребетні, які вигодовують своїх малят молоком, що виробляється в їхньому організмі. Для ссавців характерні волосяний покрив, живородіння, наявність особливих органів — плаценти й матки. Вони піклуються про потомство. Характерною рисою ссавців є складна поведінка.

Перевірте свої знання

1. За якими ознаками тварину можна віднести до ссавців?

2. Де живуть ссавці?

3. Як можна пояснити назву «ссавці»?

4. У чому полягають особливості розмноження ссавців?

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють ссавці.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-11-2016, 05:31, Переглядів: 7576