Народна Освіта » Біологія » Різноманітність рептилій

НАРОДНА ОСВІТА

Різноманітність рептилій

Рептилії відомі з кам'яновугільного періоду. Протягом пермського й тріасового періодів вони дося-гли великих розмірів і розмножилися у величезних кількостях. У мезозої вони панували серед тварин у повітрі, на суші й на морі. Але зараз існують тільки черепахи, крокодили, лускаті.

Різноманітність

Лускаті

Лускаті — це група рептилій, поширених на всіх континентах, окрім Антарктиди. Їхнє тіло вкрите роговими лусками, звідси й назва ряду. До лускатих належать ящірки, змії, хамелеони (мал 22.1). В Україні є декілька видів ящірок, серед яких безногі веретільниця і жовтопуз.

Змії живуть скрізь, навіть за Полярним колом, але в теплих країнах їх більше. Вони пристосувалися до повзання, тому не мають кінцівок, а їхні повіки прирослі й прозорі (звідси й незмигний погляд). Верхня та нижня щелепи сполучені рухомо, тому змії можуть заковтувати здобич, що товстіша від них. Живляться вони тваринною їжею, можуть бути отруйними (мал. 22.2). В отруйних змій у зубах є канали, по яких стікає отрута. Язик змії називають «жалом», але він не жалить, це орган дотику й смаку. Неотруйні змії душать здобич, обвиваючись довкола неї, як, наприклад, удави.

 

 

В Україні можна зустріти звичайного вужа, який зовсім не отруйний. Упізнати його можна за двома жовтими плямами, розташованими на голові. Представником отруйних змій в Україні є звичайна гадюка.

 

Слід бути обережними: гадюка може вкусити, якщо її потривожити.

Крокодили

Крокодили — це найбільш висо-коорганізовані напівводяні плазуни з видовженим тілом, вкритим роговими щитками. Крокодили — це великі хижаки, які живляться різними тваринами — від молюсків і раків до великих ссавців, нападають на людей.

Черепахи

Черепахи мають панцир, у якому ховаються голова та інші органи.

Панцир утворений зрослими кістками, роговими щитками та шкірними пластинками. Найбільша сухопутна — слонова черепаха масою до 400 кг. Супових, або зелених, черепах масою до 450 кг моряки раніше використовували як живі консерви, беручи із собою в плавання. В Україні можна побачити лише болотяну черепаху (мал. 22.3).

Запам ятайте найВажлиВіше

Рептилії — це група наземних хребетних, серед яких слід назвати лускатих (найчисельніших), крокодилів (найбільш високоорганізованих), черепах.

ПереВірте сВої знання

1. Які характерні ознаки лускатих?

2. Чи правильне твердження, що всі змії отруйні?

3. Чим утворений панцир черепах?

4. Зовні безнога ящірка веретільниця нагадує змію. Як можна відрізнити веретільницю від змії?

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-11-2016, 05:28, Переглядів: 6295