Народна Освіта » Біологія » Хрящові риби

НАРОДНА ОСВІТА

Хрящові риби

Хрящові риби є менш чисельною групою тварин, ніж кісткові. Основна їхня відмінність полягає в матеріалі скелету. У хрящових риб він складається з хряща. Зовні їх легко відрізнити від кісткових риб завдяки відсутності зябрових кришок. До цієї групи належать акули і скати.

Поширення та спосіб життя

Середовище життя

Переважна більшість хрящових риб живе в морях. Лише декілька видів пристосувалися до життя в прісних водоймах. В океанах трапляються від поверхневих вод до глибоких западин. Багато видів мешкають у тропіках. Є також жителі полярних морів.

Що їдять і хто їх їсть?

Живляться переважно, як активні хижаки. Полюють на риб, молюсків, членистоногих, водяних ссавців. Є види, які пристосувалися до живлення на дні водойм. Переважно це скати, які мають сплощене тіло. Найбільші представники акул — китова та гігантська — є фільтраторами й живляться планктоном.

Акул їдять інші риби, які є більшими від них за розміром. У тому числі й інші акули. Полюють на них і великі зубаті кити (наприклад, кашалоти).

 

ОсоблиВості будоВи

Розміри тіла

До хрящових риб належить найбільша риба на Землі — китова акула. Її довжина сягає 20 м. А от найменший з видів акул виростає лише до 17 см. Відділи і форма тіла Хрящові риби мають видовжене торпедоподібне тіло, що забезпечує менший спротив води під час руху, а зна-

чить, високу швидкість (мал. 19.2). Передня частина голови видовжена, а ротовий отвір розташований знизу, що дозволяє широко розкривати рот. Зяброві щілини не закриті зябровими кришками, їх добре видно. Парні плавці розташовані горизонтально, верхня лопать хвостового плавця більша за нижню. Тіло вкрите лускою особливої будови: на кожній лусочці-пластинці є зубець. Така луска називається плакоїдною. Луска заходить на щелепи — тут вона більша й виконує функції зубів. Таким чином, зуби сучасних хребетних походять від луски стародавніх риб.

Розмноження і розВиток

Хрящові риби роздільностатеві. У них внутрішнє запліднення, тому вони виробляють невелику кількість статевих продуктів, а значить, витрачають на це менше енергії та органічних речовин.

 

 

Відкладання яєць

Частина хрящових риб відкладає запліднені яйця (мал. 19.3). Вони досить великі — до 60 см, містять багато поживних речовин для зародка, мають захисну рогову оболонку з гачечками та нитками, якими прикріпляються до підводних об’єктів.

Яйцеживородіння

Є хрящові риби, у яких зародок отримує поживні речовини з яйця, що знаходиться в тілі матері. Це називається яйцеживородінням.

Живородіння

Є риби, у яких система розмноження ще досконаліша. Зародок розвивається в тілі самки й отримує живлення не з яйця, а з тіла материнського організму. Це називається живородінням. У разі живородіння на світ з’являються більш самостійні особини, тому вони мають більше шансів вижити.

Різноманітність

Акули

До групи акул належать хрящові риби з веретеноподібним тілом. Більшість із них — це досконалі хижаки з гострими зубами, які полюють на рибу, можуть бути небезпечними для людей. Однак є акули, які живляться планктоном і дрібною рибою, фільтруючи воду. Усі акули живуть у солоній воді, але декілька видів здатні заходити в річки й жити якийсь час у прісній воді.

Скати

Скати мають сплющене в спинно-черевному напрямі тіло. У них округла голова, рострума немає, шкіра гола, зяброві щілини розташовані на череві. На відміну від акул, зуби у скатів тупі, оскільки вони потрібні для перемелювання черепашок молюсків і панцирів ракоподібних.

Манта

Є скати, що живляться в товщі води. Найбільший з них — манта, її довжина сягає 7 м, а вага — 2 т. Манту ще називають морським дияволом через вирости на передній частині голови, що нагадують роги. Манта живиться планктоном і дрібною рибою, фільтруючи воду.

Чорноморські скати

У Чорному морі трапляється два види скатів: морська лисиця і морський кіт. Морський кіт, або скат-хвостокол, може бути небезпечним, якщо людина на нього наступить. На хвості ската є зазублена отруйна шпилька, її укол спричиняє різкий біль, набряк, підвищення температури, може навіть наступити тимчасовий параліч.

Значення для людини

Позитивне

• Деякі види хрящових риб уживаються у їжу і є об’єктами промислу (акули, скати).

• Регулюють чисельність риб у водоймах (акули).

• Регулюють чисельність донних тварин (скати).

• Деяких риб використовують у медичній промисловості (акули).

• Шкіру використовують у промисловості (акули, скати).

Негативне

• Деякі риби є отруйними або можуть вражати електричним струмом (скати).

• Окремі види можуть нападати на людей (акули).

Запам'ятайте найважливіше

Хрящові риби — це давні риби з хрящовим скелетом. Тіло вкрите плакоїдною лускою. Запліднення переважно внутрішнє. Хрящові риби включають акул і скатів. Акули мають веретеноподібне тіло, більшість із них — хижаки, що живляться рибою; є види, небезпечні для людини. Скати мають сплощене тіло. Вони зазвичай ведуть малорухомий придонний спосіб життя, по-їдаючи молюсків та ракоподібних.

Перевірте свої знання

1. За якими ознаками можна встановити, що тварина належить до хрящових риб?

2. Порівняйте зовнішню будову хрящових і кісткових риб.

3*. Чим спосіб життя китової акули відрізняється від способу життя інших акул, таких як біла акула чи акула-молот?

4*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють хрящові риби.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-11-2016, 05:22, Переглядів: 7273