Народна Освіта » Основи здоров'я » Положення кримінального законодавства у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків. Протидія залученню до вживання наркотиків

НАРОДНА ОСВІТА

Положення кримінального законодавства у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків. Протидія залученню до вживання наркотиків

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Приятель запропонував Сергію наркотики, але той відмовився. тоді приятель попросив, щоб Сергій просто залишив їх у себе на якийсь час. Сергій погодився, думаючи, що це йому нічим не загрожує. А як думаєте ви?

Положення кримінального законодавства у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків

У нашій країні розповсюдження наркотиків заборонене законом. Людей, які порушують закон, можуть притягувати до юридичної відповідальності. Юридична відповідальність — це передбачена нормами права можливість покарання людини, яка порушила закон. Юридична відповідальність ґрунтується на таких принципах, як законність, справедливість, неминучість покарання.

В Україні діє законодавство, яке передбачає юридичну відповідальність за вчинення дій, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків. Це можуть бути дії, пов’язані з культивуванням рослин, які містять наркотичні речовини, виробництвом наркотиків, їх зберіганням, торгівлею, використанням.

Незаконними також є:

— отримання наркотичних засобів в обмін на інші товари та послуги;

— прийняття наркотиків як засобу сплати боргу, предмета позики або подарунка;

— присвоєння знайдених наркотиків;

— збирання дикорослих наркотичних рослин.

Отже, згідно із законом, люди, які купують, зберігають, уживають та розповсюджують наркотики, підлягають покаранню.

У Кримінальному кодексі України є розділ, який називається «Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин,

їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення». Цей розділ містить опис дев’ятнадцяти видів злочинів, пов’язаних із наркотиками. Серед них — схиляння до вживання наркотичних засобів. Закон також забороняє розповсюдження наркотиків.

Таким чином, люди, які пропонують вам наркотики, є злочинцями й порушують закон. Розповсюджувачі наркотиків можуть бути покарані позбавленням волі і конфіскацією майна.

З якого віку настає кримінальна відповідальність? Багато підлітків та й дорослих помилково думають, що цей вік відповідає 18 рокам. Однак, згідно із законодавством, карна й адміністративна відповідальність настає із 16 років, а за скоєння тяжких злочинів — навіть із 14 років.

Треба розуміти, що людина, яка зловживає наркотиками або бере участь у їхньому незаконному обігу, рано чи пізно матиме справу з правоохоронними органами.

Протидія залученню до вживання наркотиків

 

Основною протидією будь-якому наркотику є здоровий і активний спосіб життя, позитивне коло спілкування, знання з біології, що надійно захищають від обману, який завжди використовують торговці наркотиками. Крім того треба розуміти, що доросла людина — це незалежна людина, яка вміє самостійно робити вибір і казати «ні», відмовляти, коли це потрібно. Кожен повинен навчитися бути вірним самому собі, не відмовлятися від себе, своєї думки, свого здоров’я, своєї індивідуальності. А використання наркотиків є зрадою самого себе.

У людини має бути своя життєва позиція, вибір якої залежить від розуміння своїх власних цілей і шляхів їх досягнення. Сила і сміливість проявляються не у вживанні наркотиків, а у відмові від них. Кожен, хто пропонує вам наркотики, є вашим недругом і вбивцею. Він використовує різноманітні психологічні прийоми залучення до вживання наркотиків. Цим прийомам треба протистояти.

Ознайомтеся з порадами, які допоможуть вам говорити «ні» шкідливим звичкам і залишатися здоровим.

1. Умійте ставити цілі, приймати рішення і бачити позитивні та негативні наслідки своїх дій.

2. Приймаючи рішення, дізнавайтеся необхідну вам інформацію та аналізуйте її.

3. Приймаючи рішення, обов’язково думайте про своє здоров’я та його збереження.

4. Здійснюйте самоконтроль. Якщо прийняли рішення, то знайдіть у собі й силу волі виконати його.

5. Учіться керувати своїми почуттями та емоціями.

Опорні точки. В Україні діють закони, які передбачають юридичну відповідальність за вчинення дій, пов'язаних із незаконним обігом наркотиків. люди, які пропонують вам наркотики, є злочинцями й порушують закон. людина, яка зловживає наркотиками або бере участь у їхньому незаконному обігу, обов'язково матиме справу з правоохоронними органами. Основною протидією наркотикам є здоровий і активний спосіб життя, вміння казати «ні», коли це потрібно.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1. Що таке юридична відповідальність? На яких принципах вона ґрунтується?

2. Що таке кримінальна відповідальність?

3. З якого віку вона настає?

ііі рівень

4. Як по-справжньому доросла людина ставиться до наркотиків?

5. Дмитрику запропонували передати наркотики одному з його знайомих. Чи можуть у хлопчика виникнути проблеми з правоохоронними органами?

6. Якщо людина знайшла наркотик і привласнила його, чи є це законним?

V рівень

7. Доведіть, що люди, які пропонують вам наркотики, є злочинцями.

8. Доведіть, що вживання наркотиків є зрадою самого себе.

9. Доведіть, що сміливість проявляється не у вживанні наркотиків, а у здатності відмовитися від них.

Вправа № 18

«Створення антитютюнової, антиалкогольної, антинаркотичної реклами»

Мета: навчитися аргументовано захищати правила здорового способу життя, користуватися знаннями про шкоду нікотину, алкоголю й наркотиків для створення реклами здорового способу життя.

Хід роботи

1. Заповніть у зошиті таблицю «Стратегія розробки проектів антинікотинової, антиалкогольної, антинаркотичної реклами».

2. Оберіть один із трьох створених вами планів і реалізуйте його. Кінцевим результатом практичної роботи повинна стати конкретна рекламна продукція (плакати, рекламні листівки, газети, фільми).

3. Презентуйте класу вашу рекламу.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:44, Переглядів: 5719