Народна Освіта » Основи здоров'я » Наркотична залежність. Наслідки вживання наркотиків. Міфи і факти про наркотики

НАРОДНА ОСВІТА

Наркотична залежність. Наслідки вживання наркотиків. Міфи і факти про наркотики

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Семикласник Григорій мріє стати юристом, заробляти багато грошей, мати великий будинок і кілька автомобілів. Але він потрапив не в ту компанію, почав уживати наркотики й вирішив не ходити до школи. Як ви думаєте, його дії збігаються з його мрією?

Наркотична залежність

Наркотиком називають будь-яку речовину, яка при введенні в організм людини може змінювати її сприйняття, настрій, здатність до пізнання, поведінку й рухові реакції. До таких речовин належать не тільки наркотики, але й алкоголь, тютюн (нікотин), кофеїн.

Учені кажуть, що людину можна вважати залежною, якщо їй важко або вона взагалі не може припинити прийом наркотику або алкоголю без сторонньої допомоги. Таке зазвичай трапляється після регулярного прийому наркотику впродовж якогось часу.

Залежність від наркотичних речовин може бути психологічною, фізичною, фізичною й психологічною водночас.

У разі фізичної залежності, коли прийом наркотику або алкоголю припиняється, людина почувається хворою. У неї з’являється біль у м’язах, спазми в животі, блювота, пронос, вона сильно пітніє. Можуть спостерігатися нежить, сльозоточивість, безсоння, лихоманка, безпричинний страх, дратівливість, агресивна поведінка. Чим більшою була доза наркотику, який приймався, тим більш важкими будуть наслідки.

Ознаки, які виникають після припинення прийому наркотику, лікарі називають «хворобою відміни». Такі ознаки можуть спостерігатися кілька тижнів або навіть місяців. Якщо людина не прийматиме наркотик, то ці симптоми, можливо, зникнуть упродовж року.

У разі психологічної залежності людина, яка регулярно приймала наркотики, відчуває нестримне бажання продовжувати їх приймати. Якщо наркотику немає, людина стає збудженою, дратівливою, неспокійною. У неї може бути депресія або безсоння. Іноді бажання вжити наркотик може повернутися навіть через кілька років.

Ознаки і механізми виникнення залежності

Чому ж підлітки починають уживати наркотики? Є чимало причин, і вони, як правило, соціальні. Ось деякі з них:

• цікавість, бажання поекспериментувати;

• тиск із боку однолітків або дорослих;

• прояв бунтарства (зроблю всім на зло!);

• відсутність почуття відповідальності за своє здоров’я;

• нудьга, байдужість, егоїзм;

• невпевненість у собі;

• бажання розширити коло спілкування і стати більш популярним.

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Мама помітила, що її син став пізно лягати спати, а вранці відмовлявся йти до школи. Крім того, вона піймала його на брехні: він сказав, що був в однокласника, а насправді збрехав. Потім кудись зникли гроші, які лежали в татовому столі. Як ви думаєте, що могло бути причиною такої поведінки підлітка?

Наркотична залежність розвивається впродовж місяця або кількох місяців, тобто ще до початку регулярного вживання наркотиків. Підліткові, який уживає наркотики, на ранніх етапах наркотичної залежності притаманні певні ознаки.

Це передусім:

— різка, нічим не обумовлена зміна настрою: то безтурботна веселість і нестримна енергійність, то апатія й байдужість;

— порушення ритму сну: підліток упродовж дня може бути сонливим, млявим, повільним, а надвечір несподівано відчувати сплеск сил; уночі він не спить і займається тим, що йому подобається, а наступного дня знову сонливий і загальмований.

Якщо підліток продовжує вживати наркотики, його вже не цікавить школа, власні успіхи в навчанні, він стає дратівливим, нетерплячим, агресивним, а іноді, навпаки, плаксивим.

Ще однією дуже важливою ознакою наркотичної залежності є зміна манери розмовляти, яка проявляється в уповільненні реакції й затримці відповіді.

Соціальною ознакою наркотичної залежності може бути кримінальна поведінка. Найчастіше підліток, який не може жити без наркотиків, починає красти речі у своєму власному домі, а потім і в інших людей. Він думає тільки про наркотик та про те, як його дістати.

Експериментування з наркотиками — це перша стадія розвитку наркотичної залежності. Думати, що «я лише спробую й кину», дуже небезпечно. Кинути, як правило, не вдається. Особливо якщо це експериментування підтримують і заохочують люди, які вже вживають наркотики або поширюють їх.

Знайдіть необхідну інформацію і розв'яжіть проблему. Данило знав про те, що наркотики спричиняють хворобу. Коли знайомий запропонував йому спробувати наркотик, він відмовився. його стали вмовляти, пояснюючи, що нічого страшного в цьому немає. Хлопчик спочатку відмовлявся, а потім йому стало незручно, і він погодився. Як ви думаєте, яка риса характеру Данила зіграла в цій ситуації головну роль?

Наслідки вживання наркотиків

Розповсюджувачі наркотиків зазвичай згадують тільки про одну дію наркотиків — вони нібито приносять насолоду. Але згодом усі наркомани починають розуміти, що їх обдурили й що вони багато чого не знали. Що ж треба знати про дію наркотиків?

По-перше, наркотики негативно впливають на головний мозок: вони руйнують нормальні зв’язки між його клітинами. Мозок починає працювати «зі збоями», погіршується пам’ять, знижуються інтелек-

туальні здібності. Підлітки-наркомани стають менш кмітливими, вони не можуть зосередитися, погано засвоюють новий навчальний матеріал і, як правило, саме через це часто кидають школу.

 

По-друге, наркотики діють на ендокринну систему, порушують нормальний синтез гормонів і гальмують процеси розвитку в підлітковому віці.

По-третє, вдихання наркотичного диму призводить до порушення роботи легенів та травлення, будь-які наркотики руйнують серцево-судинну систему. Печінка, яка в організмі знешкоджує отруту, борючись із наркотиком, перевантажується й починає руйнуватись. Найстрашнішим наслідком наркоманії є зараження СНІДом.

Окрім того, підліток-наркоман стає пасивним, млявим, повільним або, навпаки, агресивним, злим і задерикуватим. Такі підлітки стають хворими фізично, соціально й психічно. Наркомани часто помирають від передозування наркотиками. Звісно, люди, які пропонують наркотики, не поспішають повідомляти про це. Торговці наркотиками завжди обманюють людей, тому що їхня мета — гроші.

Міфи і факти про наркотики

Міфи про наркотики створюють люди, які ними торгують і отримують із цього прибутки. Це негідники, які роблять гроші, вбиваючи людей. Це дуже підлі й хитрі обманщики.

Міф. торговці наркотиками запевняють, що неможливо звикнути до наркотиків після першого разу їх уживання.

Факт. торговці наркотиками першу дозу зазвичай пропонують безкоштовно, бо вони знають, що звикання може формуватися одразу, як тільки людина спробує. Більше того, навіть одна перша доза може виявитися смертельною.

Міф. торговці наркотиками запевняють, що є безпечні наркотики.

Факт. більшість людей починають уживати ті наркотики, які наркоторгов-ці називають безпечними. Але той, хто торгує, розуміє, що це лише початок. Річ у тому, що безпечних наркотиків не існує. Користуючись цим, торговці наркотиками розробили різні шляхи залучення людини до наркотиків.

Міф. Наркоторговці запевняють, що людина, яка почала вживати наркотики, завжди може з легкістю позбутися цієї звички.

Факт. Насправді той, хто торгує наркотиками, розуміє, що залежність від них формується на фізіологічному рівні й позбутися її практично неможливо.

Міф. торговці наркотиками запевняють, що ці речовини допомагають позбутися переживань, приносять приємні відчуття.

Факт. Насправді той, хто торгує наркотиками, розуміє, що початковий етап наркотизації, коли людина почувається ще непогано, швидко закінчується. Потім наркотики руйнують нервову систему і психіку людини, призводять до депресій, тяжких захворювань і смерті.

Усе, що відбувається з наркоманом, не хвилює наркоторговців. Вони дивляться на нього не як на людину, а як на дурня, який є джерелом їхнього прибутку.

На сайті ви можете подивитися презентацію «Проект проти наркотиків "Ми обираємо життя"».

Опорні точки. Уживання наркотиків призводить до фізичної та психічної залежності від них. Наслідки цієї залежності згубні для організму: людина стає хворою фізично, психічно й соціально й зрештою помирає. існують певні ознаки наркотичної залежності, за якими можна розпізнати людину, яка вживає наркотики. Ці ознаки свідчать про те, що її організм хворий, оскільки в ньому під дією наркотиків порушуються функції всіх фізіологічних систем. Отруєння наркотиками є важким і може призвести до смерті.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1. Чому підлітки починають уживати наркотики?

2. Як швидко розвивається наркотична залежність?

ііі рівень

3. Якщо ви відмовляєтеся від запропонованого наркотику, а вам кажуть, що ви просто боягуз, що ви відповісте?

4. Спочатку розповсюджувачі наркотиків пропонують їх підліткам безкоштовно, не беручи за це грошей. Як ви думаєте, чому?

V рівень

5. Коли йшлося про шкідливий вплив наркотиків, один хлопчик сказав: «От президент Буш зізнався, що в юності вживав наркотики. Однак він став президентом...». А що ви думаєте із цього приводу?

6. Які вміння допоможуть вам не пускати у своє життя наркотики?

Вправа № 17

«Відпрацювання навичок відмови від пропозицій вжити наркотик»

Мета: навчитися захищати свій власний інтерес і своє здоров’я в ситуації, коли вам пропонують наркотики.

Хід роботи

1. Проаналізуйте таблицю.

вам кажуть

у чому полягає чужий інтерес

у чому полягає ваш інтерес

«Спробуй наркотик, його вживають багато різних людей»

Чим більше людей уживає наркотики, тим більше грошей у того, хто їх виробляє і торгує ними

Ви не повинні стати джерелом чийогось збагачення. Те, що це роблять багато людей, вас не стосується. Ви приймаєте рішення самостійно

«Спробуй, тобі сподобається, у тебе виникнуть приємні відчуття»

Ваше задоволення людину не хвилюють, головне — щоб ви «підсіли» на наркотики!

Це неправда. Наркотики — це біль і страх, психічна і фізична смерть. Ви не повинні дозволити завдати шкоди своєму здоров'ю та життю

вам кажуть

у чому полягає чужий інтерес

у чому полягає ваш інтерес

«Спробуй, ти що, боїшся?»

Знаючи, що у вашому віці ніхто не хоче бути боягузом, вами маніпулюють. Під виглядом того, що ви самостійно приймаєте рішення, вам нав'язують чужу думку

Це хитра пастка. Не потрапляйте в неї! Ваш інтерес — залишитися здоровим!

Не бійтеся сказати «ні», бо сміливість полягає саме в цьому. Ви кажете «ні», захищаючи себе, своє здоров'я

«Спробуй, я вважаю, що ти повинен це зробити!»

Вами починають командувати, хочуть зробити

вас рабом наркотиків

Ви повинні самі приймати рішення, ви — вільна людина. Умійте протистояти насильству в прийнятті рішень

«Спробуй, ти що, маленький?»

Знаючи, як хочеться скоріше стати дорослим, вами маніпулюють

Відмова від наркотиків і є справжньою дорослою, відповідальною поведінкою

«Спробуй — це безкоштовно!»

Пропонуючи спочатку наркотик безкоштовно, вас втягують у ситуацію, коли всі ваші гроші йтимуть на наркотики

Не випадково кажуть, що безкоштовний сир лише в мишоловці. Ви не повинні дозволити завдати шкоди своєму здоров'ю та життю

2. Заповніть у зошиті таблицю.

3. Зробіть висновок.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:43, Переглядів: 8653